Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stiglitz: Ο Soros ήταν γενναιόδωρος με το ευρώ

Ο κ. Soros ήταν γενναιόδωρος όταν έδινε τρεις μήνες περιθώριο στην ευρωζώνη, δήλωσε την Πέμπτη ο Joseph Stiglitz, προειδοποιώντας ότι αν η Γερμανία δεν υποχωρήσει θα τελειώσουν όλα πολύ γρήγορα.

Stiglitz: Ο Soros ήταν γενναιόδωρος με το ευρώ
Ο κ. Soros ήταν γενναιόδωρος όταν έδινε τρεις μήνες περιθώριο στην ευρωζώνη, δήλωσε την Πέμπτη ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, προειδοποιώντας ότι αν η Γερμανία δεν υποχωρήσει θα τελειώσουν όλα πολύ γρήγορα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες "δεν καταλαβαίνουν πόσο σοβαρή είναι η κρίση" ανέφερε ο κ. Stiglitz σε συνέντευξη του στον Aaron Task. "Δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος των δυνάμεων της αγοράς" πρόσθεσε.

Ο κ. Stiglitz επανέλαβε την κριτική στην πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, λέγοντας ότι είναι ένα "πείραμα" που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές και έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ύφεση.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η ευρωζώνη είναι ένα ημιτελές σχέδιο, το οποίο αντιμετωπίζει πολλά δομικά προβλήματα.

Όταν το ευρώ δημιουργήθηκε αφαίρεσε δύο από τους μηχανισμούς προσαρμογής, τη ρύθμιση του επιτοκίου και την υποτίμηση του νομίσματος, χωρίς να τους αντικαταστήσει με κάτι άλλο, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της ευρωζώνης είναι ότι δεν αποτελεί μια τραπεζική ένωση.

Χωρίς ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, το ευρώ θα διαλυθεί πολύ σύντομα, τόνισε.

"Δεν μπορείς να βασίζεσαι στην ισπανική κυβέρνηση για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών" είπε ο κ. Stiglitz. "Πρέπει να είναι ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεν βρίσκονται ακόμα σε αυτό το σημείο".

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, ανέφερε ο κ. Stiglitz, οι Ισπανοί έχουν κάθε λόγο να βγάλουν τα χρήματα τους από τις ισπανικές τράπεζες και να τα μεταφέρουν στις πιο ισχυρές γερμανικές τράπεζες.

"Η Ευρώπη χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν δεν το κάνουν αυτό, το σύστημα θα καταρρεύσει σχετικά γρήγορα" προειδοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v