Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο ανάπτυξης 130 δισ. έβγαλε η μίνι σύνοδος

Οι ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ισπανίας συμφωνούν σε πακέτο ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Επανέλαβε τη θέση για ευρωομόλογα ο Hollande. Όχι σε απευθείας διάσωση τραπεζών από Μέρκελ.

Πακέτο ανάπτυξης 130 δισ. έβγαλε η μίνι σύνοδος
Πακέτο ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και συνολικού μεγέθους 130 δισ. ευρώ θέλουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, μετά τη συνάντησή του με τους Francois Hollande, Angela Merkel και Mariano Rajoy.

"Θέλουμε να υπάρξει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης, το οποίο θα αντιστοιχεί περίπου στο 1% του ΑΕΠ ή σε 130 δισ. ευρώ", σημείωσε ο Monti.

"H ανάπτυξη μπορεί να έχει βαθιές ρίζες εφόσον υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν υπάρχει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης" πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ανέφερε από την πλευρά της ότι συμφωνεί πως η δαπάνη του 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. για αναπτυξιακά μέτρα είναι καλή ιδέα.

"Συμφωνώ απόλυτα με ό,τι ειπώθηκε προηγουμένως, να αφιερώσουμε το 1% του ΑΕΠ της Ευρώπης στην ανάπτυξη, στην αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης και στις επενδύσεις" δήλωσε.

"Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα, που το έχουμε ανάγκη" πρόσθεσε.

Ωστόσο, απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο απευθείας διάσωσης των τραπεζών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τόνισε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι χρειάζονται εγγυήσεις για το πού πηγαίνουν τα χρήματα της βοήθειας.

Rajoy - Ηollande: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy σημείωσε ότι και τα τέσσερα κράτη συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία όλους τους υπάρχοντες μηχανισμούς για την επίτευξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

"Υπήρξε συμφωνία από όλους μας να χρησιμοποιήσουμε κάθε απαραίτητο μηχανισμό για να αποκτήσουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη" ανέφερε ο κ. Rajoy.

Την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα εργαλεία της Ε.Ε. υπογράμμισε και ο Francois Hollande, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων ηγετών ήταν χρήσιμη για την προετοιμασία των συζητήσεων στην επικείμενη σύνοδο στις 28-29 Ιουνίου.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του για τα ευρωομόλογα, λέγοντας ότι "εφόσον υπάρχει ένωση, ενοποίηση, τα ευρωομόλογα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Ευρώπη και θα συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση".

"Θεωρώ ότι τα ευρωομόλογα είναι μια εναλλακτική, αλλά όχι σε δέκα χρόνια" πρόσθεσε ο κ. Hollande.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για το πακέτο ανάπτυξης έχει σχεδιαστεί από τη γαλλική πλευρά, και προβλέπει την αξιοποίηση της ΕΤΕπ, για την οποία ήδη προαναγγέλθηκε η αύξηση των κεφαλαίων της.

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις γαλλικών διπλωματικών πηγών στο Reuters, o Francois Hollande θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τη συμφωνία στο πακέτο ανάπτυξης για να εγκρίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v