Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Egan Jones: Υποβάθμισε τη Γερμανία σε "Α+"

O Egan Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας σε "Α+" από "AA-" και θέτει αρνητικό outlook. Η χώρα θα έχει επισφάλειες από το ευρωσύστημα σε περίπτωση διάσπασης του ευρώ.

Egan Jones: Υποβάθμισε τη Γερμανία σε Α+
O Egan Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας σε "Α+" από "AA-" και θέτει αρνητικό outlook.

Σε περίπτωση εξόδου χώρων από την ευρωζώνη, η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί με απαιτήσεις που δεν θα μπορεί να εισπράξει, αναφέρει ο οίκος. Μέσω του μηχανισμού Target 2 της ΕΚΤ, η χώρα έχει άνοιγμα 700 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα είναι επισφαλές. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζεται η έκθεση των τραπεζών στον Νότο.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 87% για τη Γερμανία, με βάση τα στοιχεία του 2011. Αν προστεθούν οι επισφάλειες που προαναφέρθηκαν και έμμεσες επιβαρύνσεις, μπορεί να εκτιναχθεί στο 114% του ΑΕΠ, υποστηρίζει ο οίκος.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται η αρνητική στάση της Angela Merkel και οι επιπτώσεις από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Ο Egan Jones συγκεκριμένα αναφέρει: "Η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με την αντίθεσή της στις εκκλήσεις για ευρωομόλογα, στο τύπωμα χρήματος και με τις πιέσεις της για δημοσιονομικούς ελέγχους και τη θέση προνομιακού δανειστή του ESM. Η Γερμανία ενδέχεται να αποτελέσει μειοψηφία έναντι των άλλων μελών της ΕΚΤ και ως εκ τούτου θα έχει μεγαλύτερη μελλοντική έκθεση. Οι επιπτώσεις από πιθανή Grexit πρέπει να εξεταστούν. Υποβαθμίζουμε σε A+". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v