Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Τα κοιτάσματα αερίου "κοιτά" η τρόικα

Σενάρια για τιτλοποίηση εσόδων από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, ή παροχή εγγυήσεων έναντι εσόδων από την πώληση μεριδίων στα θαλάσσια «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ, εξετάζει η κυβέρνηση της χώρας.

Κύπρος: Τα κοιτάσματα αερίου
Σενάρια για τιτλοποίηση εσόδων από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, ή παροχή εγγυήσεων έναντι εσόδων από την πώληση μεριδίων στα θαλάσσια «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ, εξετάζει η κυβέρνηση της χώρας σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τρόικας.
 
Πριν από λίγες μέρες το τεχνικό επιτελείο των υποψήφιων δανειστών της Κύπρου ενημερώθηκε από τον Σόλωνα Κασίνη, διευθυντή της υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, για τις παραγωγικές δυνατότητες του οικοπέδου 12 όπου ανακαλύφθηκε κοίτασμα φυσικού αερίου, των υπόλοιπων οικοπέδων στα οποία θα πραγματοποιήσουν έρευνες πετρελαϊκές εταιρείες, για τις πιθανότητες εύρεσης πετρελαίου σε βαθύτερες γεωλογικές δομές, όπως και για τα σχέδια κατασκευής τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Όπως τόνισε ο κ. Κασίνης σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, τα έσοδα ή η αξία των πετρελαιοφόρων «οικοπέδων» της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσαν να προσφερθούν ως εγγυήσεις έναντι λήψης δανείων για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, στην περίπτωση όπου δεν γίνουν δεκτοί άλλοι μηχανισμοί.

Μόνο δε σε αυτήν τη χειρότερη περίπτωση, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα μελλοντικά έσοδα από την παραγωγή υδρογονανθράκων και η αξία των οικοπέδων για εγγυήσεις σε δάνεια που θα χορηγήσουν είτε κράτη είτε πιστωτικοί οργανισμοί.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου κάθε είδους «πετρελαιολόγοι» μιλούν για έσοδα δισεκατομμυρίων, από τις πλήρως ανεξερεύνητες περιοχές στα Νότια της Κρήτης, στην Κύπρο μιλούν με βάση γεωτρητικά δεδομένα, τα οποία παραπέμπουν σε υπαρκτά και υπολογίσιμα αποθέματα.

Αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμη και τα σεισμικά που πραγματοποιεί η νορβηγική PGS στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη στην Ελλάδα τα αποκαλούν έρευνες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επισκόπησης των γεωλογικών δομών, από τη μελέτη των οποίων θα προκύψουν οι περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, όπως είπε ο κ. Κασίνης στο ΡΙΚ, από την πρώτη γεώτρηση στη γεωλογική δομή «Αφροδίτη» του «οικόπεδου» 12, διαπιστώθηκε κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους περίπου 7,5 τρισ. κυβικών ποδιών (210 δισ. κυβικά μέτρα).

Το περιεχόμενο του κοιτάσματος μένει να επιβεβαιωθεί από τη δεύτερη γεώτρηση που θα γίνει εκεί με νέο γεωτρύπανο, την προσεχή άνοιξη. Επίσης, αυτήν τη στιγμή, πραγματοποιείται και νέα γεώτρηση στο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν», το οποίο ανήκει στην ίδια γεωλογική δομή με αυτήν του «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την ανταλλαγή στοιχείων και δεδομένων που θα προκύψουν από τις γεωτρήσεις στις δύο περιοχές. Έτσι, η κυπριακή πλευρά θα αναμένει την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων, από τα αποτελέσματα των οποίων θα προκύψουν πλέον ακριβή στοιχεία για τη δυναμικότητα και εν τέλει την αξία του «Αφροδίτη».

Το πετρέλαιο

Αναφορικά με τη γεώτρηση που θα γίνει τον επόμενο χρόνο στο κυπριακό κοίτασμα, ο κ. Κασίνης είπε ότι αυτή θα φτάσει σε βάθος 7 χιλιομέτρων, προκειμένου να διερευνήσει τα βαθύτερα στρώματα της γεωλογικής δομής, η οποία πιθανολογείται ότι περιέχει πετρέλαιο.

Μέχρι στιγμής, οι γεωτρήσεις που έγιναν στον «Λεβιάθαν» και στο οικόπεδο 12 σχεδιάστηκαν για την εύρεση φυσικού αερίου. Έφτασαν δηλαδή σε βάθος 5-6 χιλιομέτρων κάτω από τον βυθό. Η νέα γεώτρηση θα γίνει από πλωτό γεωτρύπανο που κατασκευάζεται τώρα σε ναυπηγεία της Κορέας και έχει εξοπλισμό για βαθιές γεωτρήσεις.

Πάντως, όπως λέει ο ίδιος, το γεγονός ότι η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, στα τελευταία μέτρα της αποκάλυψε υδρογονάνθρακες υψηλής πυκνότητας, οι οποίοι προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου σε μεγαλύτερα βάθη, αύξησε τις πιθανότητες για εύρεση πετρελαίου σε 17%, έναντι 10%, που ήταν οι αρχικές.

Η εικόνα θα αποσαφηνιστεί μετά την ολοκλήρωση των νέων γεωτρήσεων σε «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν», οπότε θα μπορεί να γίνει η αποτίμηση της αξίας του οικοπέδου 12 όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Αφροδίτη». Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Κασίνης, στο ίδιο οικόπεδο υπάρχουν και άλλες γεωλογικές δομές, η έρευνα και η εκμετάλλευση των οποίων μπορεί να ανατεθεί σε άλλες εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση, η εξόρυξη από το «Αφροδίτη» θα ξεκινήσει το 2017-18.

Προκαταβολικά έσοδα

Τέλος, να σημειωθεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί στην αποκόμιση εσόδων περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ ως «μπόνους» υπογραφής συμβολαίων με τις εταιρείες που θα ερευνήσουν τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα, με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.

Όπως είπε ο κ. Κασίνης, εκτός από τα «μπόνους», στόχος της κυβέρνησης είναι το ερευνητικό - επενδυτικό πρόγραμμα να γίνει κατά το δυνατόν «εμπροσθοβαρές», ώστε οι γεωτρήσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και πάντως μέσα στην πρώτη διετία-τριετία από την υπογραφή των συμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι στην κατασκευαστική φάση των εγκαταστάσεων υγροποίησης αερίου και των άλλων έργων υποδομής θα εξασφαλιστούν 5-6.000 θέσεις εργασίας, ενώ κάθε εταιρεία στη φάση των ερευνών θα απασχολεί περίπου 150 άτομα.

Έτσι αναμένεται να προκύψουν επιπλέον έσοδα μέσω της απασχόλησης και της χρηματοδότησης των έργων υποδομής.

Κύπρος: Συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση

Οι διεθνείς πιστωτές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και με τις μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο νομισματικό τομέα, όπως ανακοινώθηκε από την κεντρική τράπεζα.

Το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα καθοριστεί σε ενδιάμεση έκθεση που αναμένεται να υποβληθεί από την PIMCO στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέφερε στο Reuters η εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας Αλίκη Στυλιανού.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η αρχική συμφωνία θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κυπριακού τραπεζικού κλάδου.

«Η ανακεφαλαιοποίηση του νομισματικού τομέα και η συνεπαγόμενη αύξηση της ρευστότητας αφενός θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων και αφετέρου θα ικανοποιεί τις νομισματικές ανάγκες της οικονομίας, εξελίξεις που θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v