Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Η Deutsche Bank έκρυψε ζημίες $12 δισ.

Τριγμούς προκαλεί δημοσίευμα των FT βάσει του οποίου η Deutsche Bank απέκρυψε κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης ζημίες ύψους 12 δισ. δολ., ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης.

FT: Η Deutsche Bank έκρυψε ζημίες $12 δισ.
Τριγμούς προκαλεί δημοσίευμα των Financial Times βάσει του οποίου η Deutsche Bank απέκρυψε κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης ζημίες ύψους 12 δισ. δολ., ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις πρώην εργαζόμενοι της γερμανικής τράπεζας έχουν καταθέσει καταγγελίες στις ρυθμιστικές αρχές, εκ των οποίων και η SEC των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι η γερμανική τράπεζα δεν αποτύπωσε σωστά μαζική θέση σε παράγωγα (leveraged super senior trades).

Όπως αναφέρουν οι F.T., εάν η Deutsche Bank είχε αποτυπώσει σωστά τα στοιχεία της, τότε η κεφαλαιακή της θέση θα είχε υποχωρήσει σε επικίνδυνα επίπεδα κατά τη χρηματοοικονομική κρίση και θα χρειαζόταν κρατική στήριξη για να επιβιώσει.

Η τράπεζα κατηγορείται, συγκεκριμένα, ότι δεν κατέγραψε σε τιμές market-to-market ζημίες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2009. Επίσης, δύο από τους καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι δεν αποτυπώθηκε σωστά και η αξία της ασφάλειας που παρείχε το 2009 η Berkshire Hathaway του Warren Buffett για ορισμένες θέσεις της.

Η Deutsche Bank απαντά ότι οι καταγγελίες αφορούν κινήσεις που είχαν γίνει προ 2,5 ετών και οι οποίες είχαν κοινοποιηθεί τον Ιούνιο του 2011. Προσθέτει ότι έγινε «προσεκτικός και διεξοδικός έλεγχος», ο οποίος κατέληξε στο ότι οι κατηγορίες ήταν «πλήρως αβάσιμες». Καταλήγει ότι «οι καταγγελίες έγιναν από ανθρώπους που δεν έχουν προσωπική γνώση ή ευθύνη για σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες» και υποσχέθηκε «να συνεχιστεί η πλήρης συνεργασία με την έρευνα της SEC για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Δύο από τους καταγγέλλοντες της Deutsche Bank αναφέρουν επίσης ότι ωθήθηκαν εκτός τράπεζας επειδή μίλησαν για το θέμα. Ένας εξ αυτών, ο Έρικ Μπεν - Άρτζι, διαχειριστής κινδύνου της Deutsche Bank, απολύθηκε τρεις ημέρες αφού κατέθεσε την καταγγελία του στη SEC. Ο Μάθιου Σίμσον, senior trader στην τράπεζα, επίσης αποχώρησε αφού κατέθεσε καταγγελία στη SEC. Η Deutsche Bank κατέβαλε μάλιστα 900.000 δολάρια στον κ. Σίμσον για συμβιβασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v