Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι θα παραιτηθεί σήμερα Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Βουλγαρία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας παραιτήθηκε σύσσωμη σήμερα, μετά τις χθεσινές ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, η βουλγαρική κυβέρνηση προστίθεται στη μακρά λίστα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που έπεσαν λόγω της λιτότητας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τους διαδηλωτές "παραιτώντας" τον υπουργό Οικονομικών και δεσμευόμενος να μειώσει τις τιμές ρεύματος και να τιμωρήσει τις ξένες εταιρείες του κλάδου. Όμως, τα μέτρα αυτά δεν εκτόνωσαν την κατάσταση και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. Είκοσι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας.

"Δεν θα συμμετέχω σε μια κυβέρνηση υπό την οποία η αστυνομία χτυπάει τους ανθρώπους", δήλωσε στη Βουλή ο Μπορίσοφ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

"Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα του την επιστρέφουμε", τόνισε.

Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν σήμερα επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αίφνης, ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί μαζικά γύρω στο μεσημέρι.

"Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού" είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε χθες το θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.

"Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ και πρόσθεσε: "Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια".

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο εάν οι βουλευτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούλιο θα επισπευσθούν.

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε πως η άδεια διανομής ηλεκτρικού ρεύματος για την τσεχική CEZ θα ανακληθεί, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση των δύο χωρών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v