Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρές προειδοποιήσεις Eurogroup σε Κύπρο

Καμία νομοθέτηση από τη Βουλή χωρίς έγκριση τρόικας, υιοθέτηση των παραμέτρων που έθεσαν οι προηγούμενες ανακοινώσεις και πλήρες γραπτό σχέδιο μέχρι το Σαββατοκύριακο «απαιτεί» το Εurogroup από την Κύπρο.

Αυστηρές προειδοποιήσεις Eurogroup σε Κύπρο
Πολύ σκληρή ήταν η στάση του Eurogroup απέναντι στην κυπριακή πλευρά, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση αλλά και από έγκυρες πηγές στη Μεγαλόνησο.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης έκανε μια πρώτη περιγραφή του εναλλακτικού κυπριακού σχεδίου, χωρίς όμως να πείσει τους συνομιλητές του, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος του εκκολαπτόμενου Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης.

Είναι χαρακτηριστικά τα σημεία που προκύπτουν από τη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος καλείται να μην προχωρήσει σε καμία νομοθέτηση χωρίς έγκριση της τρόικας καθώς για σήμερα προγραμματίζονται στην Κύπρο ψηφοφορίες με τη διαδικασία του επείγοντος για 9 συνολικά νομοσχέδια.

Παρότι δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση (το κείμενο γράφει «το ταχύτερο δυνατόν»), έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι δόθηκε στον εκπρόσωπο της Κύπρου διορία μέχρι το Σαββατοκύριακο ώστε να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προγράμματος. Εξελίξεις όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σήμερα καθώς πλέον οι διαβουλεύσεις θα είναι συνεχείς.

Η συνολική λύση σε κάθε περίπτωση θα είναι μέσα στις παραμέτρους που έχουν προκαθοριστεί από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, αλλά και το όριο των 10 δισ. ευρώ στην παροχή οικονομικής βοήθειας. Μόνη διαφοροποίηση η σαφής πλέον απαίτηση να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Παρότι δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, ειδική αναφορά φέρεται να έγινε για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, καθώς η αρχική συμφωνία περιελάμβανε την απόκτησή τους από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, κάτι που όπως τονίστηκε πρέπει να ισχύσει σε κάθε περίπτωση.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

"Το eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές μια νέα πρόταση, την οποία αναμένουμε ότι οι κυπριακές αρχές θα παρουσιάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα", αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Όπως συμπληρώνει το eurogroup μεταγενέστερα, "στη βάση της ανάλυσης της τρόικας που πρέπει να γίνει, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα σέβεται τις παραμέτρους που καθορίστηκαν νωρίτερα. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν τη νομοθέτηση των στοιχείων αυτής της συμφωνίας.

Το eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνεχίζουν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και είναι έτοιμα να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης ως συνόλου".


Ικανοποίηση της Κομισιόν για την Κύπρο - Λάβαμε διαβεβαιώσεις

«Διαπιστώνουμε βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών. Ειδικότερα, καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την πλευρά της Κύπρου πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε (σ.σ.: από την ευρωζώνη)».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «οι εμπειρογνώμονές μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί». Είμαστε, υπό όρους, ικανοποιημένοι για την εξέλιξη της εκκαθάρισης τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Όλι Ρεν κάλεσε για την άμεση υιοθέτηση αυτών των μέτρων, που είναι απολύτως αναγκαία σε αυτήν τη συγκυρία.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη μέλη, κατέληξε ο Σ. Ο Κόνορ.


Κατατέθηκαν στη Βουλή νομοσχέδια

Η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος συνολικά εννέα νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει υπό την έγκριση της τρόικα να ψηφιστούν.

Τα νομοσχέδια τιτλοφορούνται:

- Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.

- Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

- Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

- Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί.

- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Eurogroup για την υποβολή προτάσεων και τη λήψη μέτρων που προαπαιτούνται για την παραχώρηση βοήθειας διάσωσης.

Σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφισηή του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».

Η ίδρυση ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή και να προωθεί ή να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή και χρεόγραφα ή και αξιόγραφα ή και από άλλους τίτλους αξιών, που το ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για το νομοσχέδιο, σε σχέση με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το Υπ. Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του διοικητή της ΚΤ κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο.


S&P: Υποβάθμισε την Κύπρο σε "CCC" από "CCC+"* Αρνητικό το outlook

Η S&P υποβάθμισε την Πέμπτη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "CCC" από "CCC +". Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό.


***Αναλυτικά τα ν/σ για την εξυγίανση τραπεζών και την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v