Οδυσσέας Αθανασίου: Ωρα να αναδείξουμε την Ελλάδα

Τομείς όπως το real estate, ο τουρισμός και η ενέργεια, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες ανάπτυξης, τονίζει ο επικεφαλής της Lamda Development. Τι σηματοδοτεί το έργο του Ελληνικού. Πότε θα προχωρήσει.

Οδυσσέας Αθανασίου: Ωρα να αναδείξουμε την Ελλάδα
  • Μιλά ο Οδυσσέας Αθανασίου

Τι είδους επενδύσεις και σε ποιους τομείς χρειάζεται η ελληνική οικονομία; Ποια πρέπει να είναι η στόχευσή τους στρατηγικά;

Στην Ελλάδα θεωρώ ότι έχουμε όλοι πλέον συνειδητοποιήσει πως είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί και να καλλιεργηθεί ένα πρόσφορο έδαφος, ένα φιλικό κλίμα απέναντι στην προοπτική επενδύσεων και διεθνών συνεργασιών. Αυτό, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση και τη δημιουργία νέων κατάλληλων προδιαγραφών, όπως η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, η προσφορά κινήτρων σε μεγάλες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις, και ο επαναπατρισμός εξαιρετικών στελεχών, είναι σίγουρο ότι, αν υιοθετηθούν, θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μονόδρομου για τη χώρα.

Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικό κλίμα, ιδιαίτερο γεωφυσικό τοπίο με κομβική γεωγραφική θέση και αδιαμφισβήτητη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Συνδυάζει ορεινά τοπία και παραλιακά μέτωπα, ιστορικά μνημεία και βαθιά παράδοση, στοιχεία που την καθιστούν έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς, επιχειρηματικούς αλλά και τουριστικούς.

Το real estate, ο τουρισμός, ο χώρος της ενέργειας και πολλοί άλλοι μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες ανάπτυξης της χώρας. Αν σε αυτό το περιβάλλον τοποθετήσουμε αναπτυξιακά έργα ανάδειξης αυτής της μοναδικότητας, τότε έχουμε φτιάξει το ιδανικό στρατηγικό πλάνο, ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί το όραμα της Ελλάδας του αύριο.

Είμαι αισιόδοξος, παρά το γεγονός ότι κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι τα πράγματα σε πέντε ή δέκα χρόνια από σήμερα, ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει πολύ σύντομα και ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται ήδη στην οικονομία θα επαναπροσδιορίσουν πολύ σύντομα τη θέση της χώρας στον ευρύτερο αναπτυξιακό χάρτη.

Τι σηματοδοτεί το έργο του Ελληνικού;

Το σύγχρονο και πρωτοπόρο έργο του Ελληνικού είναι μια επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ που δύναται να ολοκληρωθεί σε βάθος 25ετίας. Απλώνεται σε μια έκταση 6.200.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Μητροπολιτικό Πάρκο έκτασης 2.000.000 τ.μ., αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα, μια νέα μαρίνα, σύγχρονες κατοικίες και πολλούς ακόμα χώρους, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας στο σύνολό της.

Στη Lamda Develοpment δεν σταματήσαμε ποτέ να πιστεύουμε στην επένδυση του Ελληνικού, ακόμη και την περίοδο των δύσκολων συγκυριών στην οποία βρέθηκε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Και σε αυτό συνέβαλε η απόλυτη στήριξη του Ομίλου Λάτση. Πιστοί στην εταιρική μας φιλοσοφία, στις αξίες μας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την αξιοπιστία του έργου μας, όλα αυτά τα χρόνια προετοιμαζόμαστε για την υλοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού τοπίου, με αναβαθμισμένες δημόσιες συγκοινωνίες για την πρόσβαση των επισκεπτών του, τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, που θα ξεπερνά τα 50 χλμ., μεγάλες εκτάσεις πράσινου και αθλητικών εγκαταστάσεων προσβάσιμων σε όλους, εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα, σύγχρονες κατοικίες και επιχειρηματικά κέντρα. Στόχος είναι τα τοπόσημα του Ελληνικού να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιερώνοντας την Ελλάδα ως έναν από τους κορυφαίους και σημαντικότερους πόλους έλξης τουριστικού, εκθεσιακού, επενδυτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

To «Golden Hall» της Lamda Development.

Ποιες εκκρεμότητες έχουν μείνει; Πότε θα ξεκινήσει το έργο;

Σήμερα, είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε πλέον σε πολύ καλό δρόμο. Οι περισσότερες από τις συμβατικές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων η βασικότερη ήταν η έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που ενέκριναν με κάθε λεπτομέρεια την πολεοδόμηση του έργου, έχουν λυθεί.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την άδεια του καζίνο, την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του Ακινήτου και την εκδίκαση των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αγορά των μετοχών από το κράτος.

* Ο Οδυσσέας Αθανασίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Develοpment

 

v