Στόχος η ενεργειακή ασφάλεια

Οι κρίσιμες υποδομές που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Στόχος η ενεργειακή ασφάλεια
  • του Κωνσταντίνου Ξιφαρά*

Mεγάλες δυνατότητες αλλά και σημαντικές προκλήσεις, για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενέχει η μετάβαση στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα, καθώς και ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πραγμάτωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη -και πρωτίστως η χώρα μας- είναι η βασική πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο από τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που αναβαθμίζει την οικονομική και γεωπολιτική της σημασία.

Την ίδια στιγμή, όμως, καλείται να υλοποιήσει έγκαιρα τις υποδομές που θα ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για ενέργεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών της και, παράλληλα, να συνδέσει τα ενεργειακά της δίκτυα με εκείνα της υπόλοιπης Ευρώπης.

Αυτούς τους στόχους έρχεται να υπηρετήσει η νεοσύστατη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η οποία έχει πλέον αναλάβει τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου ΔΕΠΑ. Το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει στρατηγικά έργα, όπως ο αγωγός «Poseidon» που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία, ο Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και ο κρίσιμος αγωγός EastMed, o οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης, εξασφαλίζοντας ακόμη μία καίρια οδό εφοδιασμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πρόκειται για έργα απολύτως στρατηγικά για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης, αλλά και για την ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας. Γι’ αυτούς άλλωστε τους λόγους έχουν αναγνωριστεί ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (PCI) και συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.

Επιπροσθέτως, οι αγωγοί αυτοί θα λειτουργούν σε πλήρη συνέργεια με τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα μεγάλα ενεργειακά έργα στην περιοχή, όπως η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας και ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας, ικανό να καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των χωρών της ΝΑ. Ευρώπης.

Και βέβαια, με τα έργα αυτά, το φυσικό αέριο -το πιο φιλικό προς το περιβάλλον από όλα τα συμβατικά καύσιμα- θα φτάσει σε πολύ περισσότερες περιοχές της χώρας μας, περιορίζοντας την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Αγωγός φυσικού αερίου. Η σημασία του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί, καθώς προκρίνεται διεθνώς ως η γέφυρα ανάμεσα στις συμβατικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Η Ελλάδα είναι η βασική πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο από τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που αναβαθμίζει την οικονομική και γεωπολιτική της σημασία. Shutterstock / Kodda

Εξάλλου, η σημασία του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο διάστημα, καθώς προκρίνεται διεθνώς ως η γέφυρα ανάμεσα στις συμβατικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων υλοποιεί ήδη τις υποδομές που εγγυώνται την απρόσκοπτη και ανταγωνιστική προσφορά του στο διηνεκές.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η χώρα μας και η Ευρώπη έχουν ήδη μπει σε τροχιά ενεργειακής μετάβασης, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων προετοιμάζει από τώρα την είσοδό της σε εναλλακτικές μορφές καθαρής ενέργειας, όπως το υδρογόνο, δρομολογώντας τα ανάλογα έργα, εντός και εκτός συνόρων. Άλλωστε, η εταιρεία μας διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και πείρα στον συγκεκριμένο τομέα, τις οποίες και εκμεταλλεύεται εμπορικά, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας έτσι μια πρόσθετη σημαντική πηγή εσόδων.

Με μια σειρά από κρίσιμα έργα, λοιπόν, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων έρχεται να αποτελέσει καταλύτη στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια, τόσο της Ελλάδας όσο και της ΝΑ. Ευρώπης, αλλά και να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη προσπάθεια για καθαρή ενέργεια.

Παράλληλα, με τις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει και την πολυεπίπεδη ενεργειακή διπλωματία που αναπτύσσει, συνεισφέρει στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας και τη μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.

v