Γ. Γραφανάκης (Fitness Meals): «Το γρήγορο φαγητό μπορεί να είναι υγιεινό και ισορροπημένο»

Πώς το όραμα για την αξία της υγιεινής διατροφής μπορεί να γίνει πραγματικότητα για όλους, μικρούς και μεγάλους, εξηγεί ο Co-Founder & CEO της εταιρείας. Το άνοιγμα σε δυο άξονες, η ανάπτυξη στα χρόνια της πανδημίας και τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward.

Γ. Γραφανάκης (Fitness Meals): «Το γρήγορο φαγητό μπορεί να είναι υγιεινό και ισορροπημένο»

Για την τάση της εποχής που φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για λύσεις υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, σε συνθήκες επιταχυνόμενων ρυθμών ζωής και έλλειψης χρόνου για προετοιμασία γευμάτων, μίλησε στο Euro2day.gr, o Γιάννης Γραφανάκης, Co-Founder & CEO της Fitness Meals, της πρώτης επιχείρηση προετοιμασίας γευμάτων στην Ελλάδα που βασίζεται στο μοντέλο συνδρομής, και έχει στον πυρήνα της την τεχνολογία και την αξιοποίηση των δεδομένων.

Ο κος Γραφανάκης εξηγεί πώς η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναπτύχθηκε ραγδαία με στόχο τη δημιουργία υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν πλήρως τις παραπάνω τάσεις.

Περιγράφει το διπλό άνοιγμα που σχεδίασε και υλοποιεί η εταιρεία στον χώρο της μαζικής εστίασης, εστιάζοντας στα σχολεία και σε συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις, σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές οι κινήσεις, ποια τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και ποιες είναι οι προοπτικές.

Η Fitness Meals είναι μία από τις 68 αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του προγράμματος ΟΠAΠ Forward, μέσω του οποίου λαμβάνει ολοκληρωμένη καθοδήγηση για να αναπτυχθεί περαιτέρω και να διευρύνει τους επιχειρηματικούς της ορίζοντες. Ο κ. Γραφανάκης εξηγεί πώς αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, ποια εμπειρία έχει αποκομίσει και ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα της εταιρείας.

Κύριε Γραφανάκη, ξεκινήσατε την Fitness Meals εν μέσω πανδημίας. Ποιο ήταν το σχέδιο και ποια τα χαρακτηριστικά της πρότασής σας που έφεραν την ανοδική πορεία που καταγράφεται σήμερα;

Η ανοδική πορεία της εταιρείας μας είναι απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων και συγκυριών, όπως συνήθως συμβαίνει στις περισσότερες επιχειρήσεις. Πρώτα από όλα, ως ομάδα αφουγκραστήκαμε τις τάσεις και τις ανάγκες της εποχής: το “ευ ζην” (well-being) και την άμεση εξάρτησή του από την υγιεινή διατροφή αφενός, και τους γρήγορους, και ολοένα αυξανόμενους, ρυθμούς ζωής των ανθρώπων αφετέρου. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι, και ιδίως οι νέοι, είναι περισσότερο ενημερωμένοι σε θέματα διατροφής και επιζητούν πιο υγιεινές λύσεις διατροφικά παρότι οι επιλογές τους σε υγιεινό και γρήγορο φαγητό ήταν και είναι αρκετά περιορισμένες. Επίσης, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η έλλειψη χρόνου που υπάρχει στις μέρες μας, καθιστά αφόρητο το μαγείρεμα, το σούπερ μάρκετ και την προετοιμασία γευμάτων. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία υπηρεσία που εξυπηρετεί πλήρως τις παραπάνω τάσεις και ανάγκες και συγχρόνως, δίνει κίνητρο σε όσους δεν ενδιαφέρονταν για τη διατροφή να ακολουθήσουν ένα πιο υγιεινό και ισορροπημένο διατροφολόγιο. Δίνοντας επιλογές όπως fit παστίτσιο, pizza, και μακαρονάδες, υγιεινό burrito, chicken nuggets και πολλά άλλα, ικανοποιείται και ο πιο απαιτητικός ουρανίσκος και γίνεται η υγιεινή διατροφή ευκολότερα τρόπος ζωής. Η συνδρομητική υπηρεσία δε, που ήταν αρχικά ξένη στην ελληνική κοινωνία, ώθησε τον πελάτη στο να εντάξει τα υγιεινά μας γεύματα στην καθημερινή του διατροφή και να μπει ουσιαστικά σε πρόγραμμα που κατατείνει στο “ευ ζην”.

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα εάν το προϊόν μας δεν ήταν ποιοτικό και νόστιμο. Για να πετύχουμε τα γεύματά μας να είναι υγιεινά και ισορροπημένα, χαμηλά σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι, δεν έχουμε περιθώρια για τηγάνισμα, προσθήκη ζάχαρης και πολύ αλατιού. Έτσι, η πρώτη ύλη είναι ουσιαστικά απογυμνωμένη από πρόσθετα και οι γεύσεις καθαρές. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα γεύματα έρχονται κρύα και ζεσταίνονται πριν την κατανάλωσή τους απαιτούν οι πρώτες ύλες να είναι άριστης ποιότητας και ολόφρεσκιες – τις προμηθευόμαστε την προηγούμενη ημέρα. Γενικά, η ομάδα μας εργάζεται καθημερινά ώστε να πετύχουμε νόστιμα και υγιεινά γεύματα και φυσικά, ευχάριστη εμπειρία στους πελάτες μας και στο πλαίσιο του customer service. Πέραν των ιδιωτών πελατών, σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξής μας αφορά σε συνεργασίες με εταιρείες για τη σίτιση των εργαζομένων τους, σε καθημερινή βάση ή σε εκδηλώσεις – εταιρικά events. Στο γενικότερο πλαίσιο της τάσης του “ευ ζην”, οι εταιρείες πλέον ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για την υγιεινή διατροφή των εργαζομένων τους, καθώς αυτή συνδέεται άρρηκτα με την παραγωγικότητά τους και την καλύτερη ποιότητα ζωής και εργασίας τους. Βασικό μας μέλημα είναι τα γεύματά μας να είναι ισορροπημένα από πλευράς θρεπτικών συστατικών (φυτικών ινών, πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων) ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα τους σακχάρου σταθερά και η ενέργεια να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τον τελευταίο χρόνο η fitness meals έχει επεκταθεί και σε συνεργασίες με σχολεία παρέχοντας υγιεινά παιδικά γεύματα και σνακ. Για αυτό το κομμάτι της ανάπτυξης της εταιρείας μας είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι και αισιόδοξοι, καθώς μέσω αυτού προωθείται ουσιαστικά το όραμα της fitness meals να εμφυσήσει στους ανθρώπους την αξία της υγιεινής διατροφής και την αγάπη για το σώμα μας. Με την έμμεση διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και των γονέων, λοιπόν, το όραμα αυτό προωθείται στο μέγιστο βαθμό.

Θα θέλαμε να μας δώσετε τη σημερινή εικόνα της επιχείρησης σε επίπεδο πελατών, προσωπικού και εσόδων.

Αυτή τη στιγμή, η Fitness Meals έχει πάνω από 1000 ενεργούς πελάτες ανά μήνα και διενεργεί πάνω από 1000 παραδόσεις γευμάτων ανά εβδομάδα. Κάθε μήνα η ομάδα μας παρασκευάζει πάνω από 30.000 γεύματα και τις ημέρες αιχμής η παραγωγή φτάνει τα 3000 γεύματα την ημέρα! Για την βέλτιστη παροχή των υπηρεσιών μας, απασχολούνται στην εταιρεία μας 40 εργαζόμενοι, οι οποίοι απαρτίζουν τον τομέα της παραγωγής των γευμάτων και της εξυπηρέτησης πελατών, μάρκετινγκ, λογιστηρίου και διανομών. Όσον αφορά τα έσοδα της εταιρείας, φέτος θα κλείσουμε τον τρίτο κύκλο εργασιών μας, και η εταιρεία μας σημειώνει ανάπτυξη περίπου 60% κάθε χρόνο, φτάνοντας στα 2εκ. καθαρό τζίρο για το 2023.

Κάνετε άνοιγμα σε δυο άξονες. Αφενός τα σχολεία και αφετέρου τις συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές οι κινήσεις και σε ποια αποτελέσματα προσδοκάτε;

Η εξάπλωση της εταιρείας μας στο χώρο των παιδικών γευμάτων/σνακ σε σχολεία είναι αρκετά πρόσφατη, και έχουμε ιδιαίτερα μεγάλο ενθουσιασμό και όρεξη να διοχετεύσουμε μεγάλο μέρος της ενέργειας και της τεχνογνωσίας μας σε αυτόν τον τομέα. Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα, παρά την αφθονία σε πρώτες ύλες και το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύει ότι υφίσταται επιτακτική ανάγκη να προαχθεί η υγιεινή διατροφή στα σχολεία και να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υφίσταται στην αγορά όσον αφορά τα προσφερόμενα στα σχολεία γεύματα. Η ιδέα, λοιπόν, για τις συνεργασίες μας με σχολεία ξεκίνησε από τους ίδιους τους πελάτες μας! Αφού διαπίστωσαν ότι τα γεύματά μας είναι υψηλής ποιότητας και άρεσαν στα παιδιά τους, μας πρότειναν να μιλήσουμε με τα σχολεία των παιδιών τους, διότι, όπως μας ανέφεραν, τα γεύματα που πρόσφεραν στα παιδιά τους ήταν σε επίπεδο ποιότητας απογοητευτικά. Έτσι, τον Σεπτέμβριο κλείσαμε την πρώτη μας συνεργασία με ιδιωτικό σχολείο, όπου παρέχουμε καθημερινά το δεκατιανό του νηπιαγωγείου.

Έχοντας ως όραμα την ενεργό προώθηση του “ευ ζην”, η εξάπλωσή μας στα σχολεία μας δίνει την ευκαιρία να «εκπαιδεύσουμε» διατροφικά, τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς, με τους εξής τρόπους: από τη μία φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τις πιο γευστικές και δελεαστικές εκδοχές των άλλοτε βαρετών υγιεινών και θρεπτικών τροφών, και από την άλλη παρέχοντας στους γονείς αναλυτική παρουσίαση κάθε γεύματος και των συστατικών τους, εξηγώντας την ευεργετική επίδραση των πρώτων υλών τους και το βέλτιστο συνδυασμό τους. Έτσι, είναι εξαιρετικά σύνηθες τα παιδιά να λατρέψουν τους σπόρους chia λόγω της υπερ-“σοκολατένιας” πουτίγκας chia που θα φάνε στο σχολείο, το παντζάρι λόγω των “red velvet” pancakes, το σπανάκι λόγω των μάφινς από σπανάκι, και το κουνουπίδι λόγω την κουνουπιδοτηγανίτας. Για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και στο σπίτι, συμπεριλαμβάνουμε στην παρουσίαση των γευμάτων κάθε μήνα στους γονείς εύκολες και υγιεινές συνταγές και διατροφικά tips για το σπίτι. Έτσι, η φιλοσοφία μας δεν είναι μονόπλευρη και εστιασμένη μόνο στο ένα γεύμα που παρέχουμε στο σχολείο, αλλά έχουμε μία σφαιρική προσέγγιση που στοχεύει στο να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης των παιδιών με το φαγητό. Θεωρούμε, λοιπόν, πως οι συνεργασίες με σχολεία μπορεί να είναι τεράστιος μοχλός ανάπτυξης της εταιρείας μας για τα επόμενα χρόνια.

Η αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα της Fitness Meals οδήγησε στο να επεκταθούμε αρκετά γρήγορα στον κλάδο των εταιρικών προγραμμάτων διατροφής και των εταιρικών εκδηλώσεων. Μεγάλες εταιρείες που αναζητούν υγιεινές λύσεις για τη σίτιση των εργαζομένων τους μας προσεγγίζουν να συνεργαστούμε είτε σε μόνιμη βάση με την παροχή γευμάτων σε καθημερινή βάση στους εργαζόμενους τους, είτε μεμονωμένα, σε εταιρικές εκδηλώσεις (συνέδρια, events, brunch κλπ.). Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, φαίνεται ότι ο κλάδος των εταιρικών συνεργασιών έχει μεγάλη προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς η παροχή υγιεινών και γευστικών γευμάτων στους εργαζόμενους αποτελεί μία πολύ σημαντική και υπολογίσιμη παροχή και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας της εργασίας. Η κλασική μαζική εστίαση παρέχει γεύματα τα οποία δεν είναι πάντοτε ισορροπημένα και είναι εξαιρετικά σύνηθες τα γεύματα να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη αυξομείωση του σακχάρου, υπνηλία και μείωση της παραγωγικότητας, και μέσα σε μερικές ώρες υπάρχει πάλι πείνα και λιγούρα. Ενόψει αυτών και της γενικότερης τάσης του “ευ ζην”, θεωρούμε ότι οι εργοδότες θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε πιο υγιεινές λύσεις και αποβλέπουμε σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης μας για τα επόμενα χρόνια σε αυτό το κλάδο.

Πώς αποφασίσατε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα OΠΑΠ Forward; Ποια είναι η εμπειρία που αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας σε αυτό;

Το πρόγραμμα το γνωρίζαμε από παλαιότερους συμμετέχοντες και είχαμε ακούσει πολλά θετικά για την συμμετοχή. Επίσης, το είδαμε και ως μία επιβεβαίωση ότι το όραμα που έχουμε, δεν το βλέπουμε μόνο εμείς, αλλά μπορούμε να το μεταφέρουμε και σε μία κριτική επιτροπή έμπειρων επαγγελματιών, και να την πείσουμε. Κάναμε αίτηση λοιπόν, αφενός για όλα τα θετικά που έχουμε να αποκοιμίσουμε, αφετέρου, διότι και για εμάς ήταν ένα καλό “test” ώστε να επιβεβαιώσουμε τα όσα πιστεύουμε για το μέλλον και την δυναμική της τότε 1,5 χρόνο εταιρείας μας.

Πόσο σας βοήθησε η συμμετοχή στο πρόγραμμα για να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα της εταιρείας;

Η βοήθεια του προγράμματος είναι σημαντική! Στην δική μας περίπτωση, θεωρώ πως το πιο σημαντικό κομμάτι βοήθειας είναι μέσα από το πρόγραμμα του mentorship. Η κατεύθυνση και οι συμβουλές ανθρώπων με χρόνια εμπειρίας, είναι εξαιρετικά σημαντική. Τόσο σε day to day προβλήματα, όσο και σε στρατηγικές αποφάσεις για την πορεία της εταιρείας. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το δίκτυο της Endeavour. Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που χρειαστήκαμε να έρθουμε σε επαφή με συγκεκριμένους κλάδους, εταιρείες ή ανθρώπους και το δίκτυο του προγράμματος μας έχει βγάλει πάντα ασπροπρόσωπους!

Επίσης σημαντικά είναι τα events του προγράμματος. Η ευκαιρία να γνωρίσεις και να ανταλλάξεις απόψεις είτε με έμπειρους επιχειρηματίες είτε με επιχειρηματίες που είναι στα πρώτα τους βήματα, έχει τεράστια αξία. Μπορεί να βοηθήσει στον τρόπο που σκέφτεσαι, να τονώσει την αυτοπεποίθησή αλλά επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, να σε βάλει στην σωστή κατεύθυνση για επίλυση προβλημάτων ή στρατηγικών αποφάσεων.

Ως νέοι επιχειρηματίες, όλα τα παραπάνω μας βοηθούν εξαιρετικά στο να διαμορφώσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ονειρευόμαστε για την επιχείρησή μας, από την διαχείριση του προσωπικού μέχρι στρατηγικές αποφάσεις για ανάπτυξη της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v