Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Kωστόπουλος, το κράτος και το πράσινο φως

Ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος έχει αποκληθεί κατ’ επανάληψη αλεπού. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha και ο λεπτός χειρισμός που χρειάστηκε να κάνει το επιβεβαιώνουν.

Ο Kωστόπουλος, το κράτος και το πράσινο φως
H κίνηση της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 986 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων για να αποπληρώσει το Δημόσιο δεν θα πρέπει να ξάφνιασε πολλούς.

Άλλωστε, μια τέτοια κίνηση φημολογούνταν στην αγορά εδώ και καιρό και είχε έναν σαφή και συγκεκριμένο προσανατολισμό:

Να ξεφύγει η τράπεζα από τον κρατικό εναγκαλισμό.

Ήταν σαφές το τελευταίο 10ήμερο ότι ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος βρισκόταν με το δάχτυλο στη σκανδάλη και ο μοναδικός ενδοιασμός του είχε πολιτική χροιά και πιο συγκεκριμένα πώς θα εκλαμβανόταν μια τέτοια ενέργεια από την κυβερνητική πλευρά.

Η συγκυρία ήταν αρκετά καλή.

Από τη μία πλευρά οι χρηματιστηριακές αγορές ανέβαιναν και από την άλλη η ουρά με τις μεγάλες ξένες τράπεζες, που έπαιρναν σειρά για να σηκώσουν χρήματα μέσω αύξησης προκειμένου να ξεφορτωθούν από την πλάτη τους το Δημόσιο, μεγάλωνε.

Επιπλέον, είχε αρχίσει πλέον να γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα αργούσε η ώρα όπου η επενδυτική κοινότητα θα θεωρούσε τα κρατικά δεκανίκια περισσότερο μειονέκτημα παρά πλεονέκτημα.

Οι δύο ανωτέρω παράγοντες έπαιξαν προφανώς σημαντικό ρόλο στην απόφαση του προέδρου της Alpha Bank να κινήσει τη διαδικασία της αύξησης αυτή τη χρονική στιγμή.

Δεν ήταν όμως οι μόνοι παράγοντες.

Η διοίκηση της Alpha Bank είχε κατ’ επανάληψη διαμηνύσει στην επενδυτική κοινότητα ότι θεωρεί πως το core Tier I της τράπεζας, δηλαδή ο δείκτης των βασικών εποπτικών κεφαλαίων ως προς το σταθμισμένο ενεργητικό, θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ του 7% και του 9%.

Το core Tier I της Alpha Bank είχε υποχωρήσει κοντά στο 7,1% πρόσφατα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης -η οποία γίνεται με σκληρή αναδοχή (hard underwriting) με joint bookrunners την JP Morgan, τη Merrill Lynch και τη Morgan Stanley- θα φθάσει ή θα ξεπεράσει το 9%.

Εξυπακούεται ότι το 9% δημιουργεί μεγαλύτερο μαξιλάρι για την απορρόφηση των όποιων κραδασμών από επισφάλειες και επιτρέπει μεγαλύτερες κινήσεις στα Βαλκάνια.

Ρόλο ασφαλώς στην απόφαση της Alpha έπαιξε επίσης η θετική υποδοχή της αγοράς στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας το καλοκαίρι που οι συνθήκες στις χρηματιστηριακές αγορές και στις μεγάλες οικονομίες δεν ήταν τόσο καλές όσο σήμερα και η σκέψη να κινηθεί πριν από κάποια άλλη ελληνική τράπεζα.

Όμως, ακόμα κι αν συνέτρεχαν όλοι οι παραπάνω παράγοντες, ο κ. Κωστόπουλος δεν θα είχε επιλέξει να τραβήξει τη σκανδάλη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αν δεν είχε πολιτική κάλυψη από μια νέα κυβέρνηση που βρίσκεται στην αρχή της θητείας της.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Κωστόπουλος φέρεται να εξασφάλισε από την κυβέρνηση το πράσινο φως για την έξοδο της τράπεζας από το κρατικό πακέτο βοήθειας και απομένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί.

Κι αυτό γιατί η Alpha Bank, σε αντίθεση με τις τράπεζες Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, δεν έχει προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού της ώστε να μην μπορούν οι προνομιούχοι μέτοχοι, δηλαδή το κράτος, να συμμετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για κοινές μετοχές.

Ο τροποποιημένος Ν. 2190 προβλέπει ότι οι προνομιούχοι μέτοχοι μπορούν να ζητήσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση για κοινές μετοχές στο ποσοστό που τους αναλογεί όπως ισχυρίζονται οι ειδήμονες.

Από τη σκοπιά των προνομιούχων μετόχων κάτι τέτοιο έχει νόημα αφού αγοράζουν τις κοινές μετοχές σε discount και μπορούν να τις πουλήσουν εν συνεχεία βγάζοντας υπεραξίες ή να τις διακρατήσουν.

Το κράτος έχει λαμβάνειν 940 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε χαλεπούς καιρούς όπως οι τωρινοί.

Από την άλλη πλευρά, πιθανόν θα μπορούσε να βγάλει περισσότερα αν συμμετείχε στην αύξηση της Alpha και η μετοχή της τράπεζας είχε κατόπιν πορεία ανάλογη της Εθνικής.

Τι θα πράξουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στην προκειμένη περίπτωση, όταν γνωρίζουν ότι ίσως εγερθεί θέμα απιστίας αλλά και πως το κράτος σχεδιάζει να δανειστεί τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ επιπλέον για να αποπληρώσει άλλες οφειλές του;

Ο χρόνος θα δείξει.

Πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο.

Ο κ. Κωστόπουλος είναι αρκετά έμπειρος για να μην προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την αποπληρωμή του Δημοσίου χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι αν η τελευταία γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης και αν πέρα της πολιτικής βούλησης να δώσει το πράσινο φως για την αποπληρωμή έχει σκεφθεί πώς ακριβώς θα το χειριστεί για να μη δώσει δικαιώματα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v