Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς ΓΑΠ: Το πάρτι πρέπει να τελειώσει!

Η χθεσινή αντίδραση των αγορών απέδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν περίοδο χάριτος στη χώρα. Το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα τους απαντήσει με έργα ή θα τις αφήσει να κάνουν πάρτι.

Προς ΓΑΠ:  Το πάρτι πρέπει να τελειώσει!
Η ευφορία που δημιούργησε η ακριβή μεν αλλά πετυχημένη έκδοση των 5ετών ομολόγων δεν κράτησε πολύ. Ούτε καν μία μέρα.

Η νέα χθεσινή απογείωση των spreads με τα οποία δανείζεται η χώρα προκάλεσε έκπληξη και απορίες σε πολύ κόσμο, αν και μερικοί έχουν έτοιμη την απάντηση:

Κερδοσκοπία. Είναι όμως ακριβώς έτσι;

Το αμερικανικό hedge fund, που σορτάρισε χθες το απόγευμα τα ελληνικά ομόλογα αγοράζοντας τα γερμανικά, γνώριζε πολύ καλά ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις αν οδηγούσε τις τιμές σε επίπεδα που θα ενεργοποιούσαν εντολές πώλησης ελληνικών και αγορές γερμανικών ομολόγων (stop loss).

To ίδιο ισχύει και για εκείνους που έβαλαν εντολές για να ωθήσουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και ιδίως του 10ετούς σε υψηλότερα επίπεδα εν όψει της ανακοινωθείσας κοινοπρακτικής έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου.

Όμως, κανείς σπεκουλαδόρος δεν μπαίνει σε trades για να χάσει λεφτά.

Ούτε οι άλλοι που κοιτάζουν το ίδιο θέμα από κάποια άλλη σκοπιά, π.χ. την επενδυτική, και έχουν μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα.

Όλοι αυτοί εδώ και λίγους μήνες ακούνε τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης να τους λένε πόσο άσχημη είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, πόσο αναξιόπιστα είναι τα στατιστικά μας στοιχεία και πως οι ίδιοι σκέφτονται να την αλλάξουν με οδηγό την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.

Φανταζόμαστε ότι και οι ίδιοι θα συμφωνήσουν ότι η υποδοχή του πολυδιαφημισθέντος Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις αγορές ήταν ψυχρή.

Με άλλα λόγια, οι αγορές αμφιβάλλουν για τους στόχους μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού την περίοδο 2010 - 2012 που έχει θέσει το πρόγραμμα.

Σε σημαντικό βαθμό, αυτό οφείλεται στην αποδεδειγμένη ανικανότητα της χώρας να εφαρμόσει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε στο παρελθόν, όπως σωστά επισημαίνουν οι κυβερνώντες.

Οφείλεται όμως και σε κάτι ακόμη:

Όσο περνά ο καιρός και ακούνε λόγια, αλλά δεν βλέπουν έργα, αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία.

Όμως, αρκετοί έχουν επίσης αντιληφθεί ότι η νέα κυβέρνηση είναι περισσότερο πρωθυπουργοβαρής (ας μας επιτραπεί ο όρος) από τις προηγούμενες.

Οι υπουργοί μπορεί να έχουν τις απόψεις τους και να κάνουν εισηγήσεις, όμως η τελική απόφαση για πολλά ζητήματα ανήκει στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του, αφού κανείς δεν περιμένει πως κάποιος υπουργός θα μπορούσε να τα στυλώσει, επιμένοντας στην υιοθέτηση της πολιτικής που προτείνει.

Επομένως, οι όποιες πρωτοβουλίες για την αντιστροφή του σημερινού αρνητικού κλίματος που υπάρχει στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα αναμένονται από τον κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ).

Ο ίδιος χρεώνεται το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση καθυστέρησε να ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ή Νοέμβριο ένα μίνι πρόγραμμα μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που πήρε τον Ιανουάριο ή θα πάρει λίαν συντόμως.

Αναφερόμαστε στην αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, στα ποτά, στις γονικές παροχές και στις δωρεές από τη μία πλευρά και στην αύξηση του φόρου στα καύσιμα, που είναι θέμα χρόνου.

Η καθυστέρηση στη λήψη τουλάχιστον αυτών των δυσάρεστων μεν αλλά απαραίτητων μέτρων υπονόμευσε την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης και αποθράσυνε εκείνους που είχαν ξεκινήσει να ποντάρουν στο άνοιγμα των ελληνικών spreads.

To αποτέλεσμα ήταν οι σπεκουλαδόροι κι όλοι οι άλλοι που πίστεψαν το trade της διεύρυνσης των ελληνικών spreads να βγάλουν μεγάλα κέρδη και να πληρώνει το Δημόσιο υψηλότερο επιτόκιο για να δανειστεί, επιβαρύνοντας ανάλογα τον προϋπολογισμό.

Όμως, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σήμερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Στο πάρτι που στήθηκε στην αγορά των ελληνικών ομολόγων από λίγους στην αρχή έχουν προσέλθει κι άλλοι και έχουν αρχίσει να ξεφαντώνουν.

Είναι λοιπόν του οικοδεσπότη να τους αφήσει να το κάνουν λαμπόγυαλο κατά τα πρότυπα των μπαρ του Φαρ Ουέστ ή να πάρει το όπλο και να αρχίσει να ρίχνει προς εκφοβισμό για να σηκωθούν να φύγουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι σφαίρες θα είναι ένα πακέτο περιοριστικών μέτρων με μια γενναία αύξηση των φόρων στα καύσιμα, ενσωματωμένη και άμεσα εφαρμοστή.

Αν όμως συνεχίσει στο σημερινό μοτίβο, θα διακινδυνεύσει να μείνει στην Ιστορία για τον ίδιο λόγο για τον οποίο έμεινε ο Χαρίλαος Τρικούπης πριν από 120 χρόνια περίπου.

Δεν αξίζει ούτε στον ίδιο ούτε στη χώρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο ας πει στους συμμετέχοντες στο πάρτι και σε όσους ακόμη σκέφτονται να προσέλθουν το αυτονόητο:

The party time is over!


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v