O αντι-OTE γίνεται πραγματικότητα

Η κίνηση του Αιγύπτιου μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις (που ήδη ελέγχει το 50% της Tellas) να αποκτήσει την ΤΙΜ Hellas δημιουργεί πλέον το αντίπαλο δέος στον ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά, τα ”χρυσά παιδιά” της Texas Pacific Group και της Apax απέδειξαν πόσο ”γλυκό” μπορεί να είναι το private equity για τους επενδυτές, τετραπλασιάζοντας σχεδόν τα λεφτά τους μέσα σε ενάμιση χρόνο.

O αντι-OTE  γίνεται πραγματικότητα
Όταν τον περασμένο Αύγουστο γράφαμε ότι ο κ. Φίλιππος Κωστελέτος της Texas Pacific Group (TPG) και ο συνάδελφός του της Apax Partners, δηλαδή των δύο μετόχων της ΤΙΜ Hellas και της Q-Telecom, θα περνούσαν αξέχαστα Χριστούγεννα είχαμε κάνει εν μέρει λάθος.

Η ΤPG και η Αpax δεν μπόρεσαν να πουλήσουν τον όμιλο της ΤΙΜ Hellas σε κάποιον από τους 3 ενδιαφερόμενους, δηλαδή την τουρκική εταιρία κινητής Turkcell, τον όμιλο επιχειρηματικών συμμετοχών Providence Equity και την Etisalat, τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2006.

Το υψηλότερο τίμημα που είχαν δεχτεί αποτιμούσε την αξία επιχείρησης των προς πώληση εταιριών κινητής στα 3,2 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως δεν ”χάλασε” καθόλου την TPG και την Αpax αφού έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο Β. Κοινώς, ”φόρτωσαν” την TIM με περισσότερο χρέος και έβαλαν στην τσέπη τους 1,2 δισ. ευρώ ενώ η εταιρία τους ξέμεινε.

Κάπου 8 μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2006, είχαν φροντίσει να εισπράξουν όλα τα λεφτά που είχαν βάλει από την τσέπη τους, κάπου 470 εκατ. ευρώ, για να εξαγοράσουν την ΤΙΜ Hellas και την Q-Telecom το 2005.

Με το συνολικό χρέος κοντά στα 2,9 δισ. ευρώ και τον πήχη για την αξία επιχείρησης (enterprise value) να τοποθετείται στα 3,4 δισ. ευρώ ήταν πολύ πιο εύκολο να βρεθεί αγοραστής, αφού θα έπρεπε στην ουσία να βάλει τη διαφορά, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Σαουίρις, που είχε κάθε λόγο να επιθυμεί την εξαγορά των ΤΙΜ και Q-Telecom από τη στιγμή που ελέγχει το 50% συν μία ψήφο της Tellas και επομένως μπορεί να προσβλέπει σε συνέργιες, δημιουργώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της χώρας μετά τον ΟΤΕ.

Φυσικά, ο Σαουίρις γνωρίζει ότι για να επιτύχει τον στόχο του θα πρέπει να αποκτήσει το άλλο 50% της Tellas από τη ΔΕΗ. Με δεδομένο όμως ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν αποτελούν βασική δραστηριότητα της ΔΕΗ και επιπλέον χάνει λεφτά απ’ αυτήν δεν υπάρχει λόγος ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας να μην ελπίζει βάσιμα, έχοντας πιθανόν επιπλέον κάποια ανεπίσημη διαβεβαίωση από υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια ότι θα μπορέσει να εξαγοράσει το υπόλοιπο μισό της Tellas σε μια εύλογη τιμή.

Είναι επόμενο λοιπόν να ισχυριστεί κανείς ότι η εξαγορά της ΤΙΜ και της Q-Telecom από τη Weather Investments, συμφερόντων Σαουίρις, βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου επικοινωνιακού πόλου της χώρας μετά τον ΟΤΕ.

Όσο για την TPG και την Apax, αυτές πουλάνε μέσα σε ενάμιση χρόνο, βάζοντας καθαρά στην τσέπη των επενδυτών τους 1,7 δισ. ευρώ περίπου (1,2 δισ. τον Δεκέμβριο + 500 εκατ. ευρώ τώρα). Όσον αφορά στην απόδοση στα λεφτά τους, αυτή πλησιάζει το 370%. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Good job guys.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v