Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yπάρχει ακόμη «λίπος»

Τα στρώματα και τα άλλα μέρη που έκρυψαν πολλοί τις καταθέσεις τους το 2015 έχουν «ξαλαφρώσει», όμως υπάρχει ακόμη περίσσευμα για να ενισχύσει την κατανάλωση, τις εισαγωγές και το ΑΕΠ.

Yπάρχει ακόμη «λίπος»
Πολλοί συμπατριώτες μας επέλεξαν το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2015 να αποσύρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες και να τα βάλουν αλλού, π.χ. στρώματα, θυρίδες, χρηματοκιβώτια, κήπους κ.τ.λ.

Στην κορύφωση της σχετικής διαδικασίας, το ποσό εκτιμάται πως έφθασε τα 40 δισ. ευρώ περίπου.

Τράπεζες και κυβερνητικά στελέχη ήλπιζαν ότι το μεγαλύτερο μέρος θα μπορούσε να επιστρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά η συνέχεια δεν τους δικαίωσε.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις ανήλθαν σε 126,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017.

Αν πάει κανείς πίσω στον χρόνο, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται κοντά στα επίπεδα του Ιουνίου του 2015 καθώς τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ανέρχονταν σε 130 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα τι γίνεται με αυτά τα λεφτά που βρίσκονται στα σεντούκια κ.τ.λ.;

Οι ειδήμονες εκτιμούν πως το ποσό έχει κατέβει κάπου μεταξύ 20 και 25 δισ. ευρώ και η τάση είναι να μειωθεί περαιτέρω.

Η μείωση είναι αναμενόμενη, με δεδομένη την εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας και την εκτέλεση του προγράμματος.

Η μείωση εξηγεί επίσης σε κάποιο βαθμό τη συγκράτηση της ιδιωτικής κατανάλωσης παρά την αύξηση κάθε λογής φόρων και την πορεία των εισαγωγών τα δύο προηγούμενα έτη.

Είναι προφανές ότι αρκετά νοικοκυριά επέλεξαν να μειώσουν το ρευστό που διαθέτουν σε σπίτια, θυρίδες κ.τ.λ. για να πληρώσουν αφενός υποχρεώσεις τους προς το κράτος και άλλους και αφετέρου να αγοράσουν καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Υπό αυτή την έννοια, η μείωση του «λίπους» συνέβαλε θετικά στον ήπιο ρυθμό ανάπτυξης του 2017 και στην αποφυγή των χειρότερων τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Το ίδιο και ίσως περισσότερο αναμένεται να γίνει το 2018 καθώς η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφει ο σχετικός δείκτης του ΙΟΒΕ ευνοεί την αύξηση της κατανάλωσης πέρα ίσως από αυτή που δικαιολογεί η αναμενόμενη μικρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Φυσικά, δεν μιλάμε για εξάλειψη του «λίπους».

Ιστορικά, τονίζουν οι ειδήμονες, υπήρχε ένα ποσό μεταξύ 10 και 14 δισ. ευρώ που ήταν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει.

Απλά, τα νούμερα δείχνουν ότι υπάρχουν δυνητικά 10 με 14 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να πέσουν στην αγορά φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Η άμεση επανακατάθεση στις τράπεζες είναι επίσης μια επιλογή.

Ομως, θεωρείται η λιγότερο ελκυστική, από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν γίνει παραρτήματα της εφορίας ενώ υπάρχουν ακόμη νωπές οι μνήμες του παρελθόντος.    

Η όποια αύξηση των καταθέσεων από αυτή την πηγή θα γίνει έμμεσα, δηλαδή μέσω των σημείων πώλησης στα οποία τα νοικοκυριά θα κάνουν τις αγορές τους.

Το «λίπος» λοιπόν «καίγεται» από αυτούς που το έχουν.

Όμως, υπάρχει ακόμη απόθεμα και αναμένεται να στηρίξει την κατανάλωση και τον ρυθμό ανάπτυξης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v