Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «πυρηνικά» αντίμετρα της Κίνας

H Κίνα είναι πυρηνική δύναμη και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει κάποια από τα όπλα της αν στριμωχθεί όπως δείχνει να επιδιώκει ο πρόεδρος Τραμπ που θεωρεί εύκολο να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

Τα «πυρηνικά» αντίμετρα της Κίνας

Εχετε αναρωτηθεί ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία αν η γερμανική, η ολλανδική και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης που βασίζονται στις εξαγωγές για να αναπτυχθούν αρχίσουν να επιβραδύνονται αισθητά λόγω των εμπορικών αψιμαχιών ή/και, ακόμη χειρότερα, πολέμου;

Η απάντηση είναι γνωστή.

Οι συνέπειες δεν θα είναι ευχάριστες χωρίς καν να λογαριάσουμε τις επιδράσει από μια πιθανή αύξηση των διεθνών τιμών σε κάποια εμπορεύματα.

Επομένως, οι επιθετικές κινήσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή δασμών σε ολοένα και περισσότερα προϊόντα από την ΕΕ, τον Καναδά και την Κίνα μας αφορούν, έστω κι έμμεσα.

Τελευταία κίνηση σ’ αυτή την σκακιέρα ήταν η ανακοίνωση για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων από τις 6 Ιουλίου και η απόφαση της Κίνας να προβεί σε   αντίποινα.

Κι όλα αυτά λίγες εβδομάδες μετά την παρέμβαση Τραμπ, κατόπιν αιτήματος του κινέζου προέδρου Σι, όπως διέρρευσε, για την διάσωση της κινεζικής εταιρείας ΖΤΕ.

Και φυσικά μόλις λίγες μέρες μετά την ιστορική συνάντηση του Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη στην οποία εικάζεται ότι η Κίνα έπαιξε κάποιο ρόλο.

Πολλοί αναρωτιούνται μήπως οι κινήσεις του προέδρου Τραμπ  στο μέτωπο του εμπορίου είναι μια διαπραγματευτική κίνηση που στοχεύει στη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος και στη στήριξη  κάποιων βιομηχανικών κλάδων όπως υποσχέθηκε προεκλογικά ή μήπως κάτι περισσότερο με γεωπολιτική στόχευση, π.χ. αλλαγή καθεστώτος στην Κίνα.

Πιθανόν είναι το πρώτο και έχει ένα ακόμη λόγο να το κάνει καθώς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα κι άλλες χώρες  διευρύνθηκε από τότε που ανέλαβε πρόεδρος.

Με τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα να ανέρχονται στα 140 δισ. δολάρια περίπου, ο πρόεδρος Τραμπ γνωρίζει ότι αυτό είναι το ανώτατο όριο που οι κινέζοι μπορούν να επιβάλλουν δασμούς.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν σε πολύ περισσότερα γιατί οι εισαγωγές από την Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερες, άνω των 500 δισ. δολαρίων ετησίως.

Αν όμως ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα πολύ μεγαλύτερης αξίας από 140 δισ. δολάρια θα μπορούσε να προκαλέσει την «πυρηνική» αντίδραση της Κίνας.

Σε πρώτη φάση,  η Κίνα θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών στον κλάδο των υπηρεσιών όπου οι ΗΠΑ εξάγουν κάπου 56 δισ. ετησίως και έχουν πλεόνασμα 38 δισ. δολαρίων.

Όμως, η Κίνα θα μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε δυο «πυρηνικές» επιλογές.

Κάτι τέτοιο δεν συνιστά καλό νέο για τις αγορές διεθνώς και κατ’ επέκταση τις οικονομίες.

Πρώτον, να υποτιμήσει απότομα το νόμισμά της, το γουάν, για να αντισταθμίσει εν μέρει τις επιπτώσεις από την αύξηση των δασμών.

Τελευταία φορά που το έκανε σε μικρό βαθμό τον Αύγουστο του 2015, οι αγορές αποσταθεροποιήθηκαν.

Δεύτερον, να προβεί σε πωλήσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που διαθέτει ύψους άνω του 1 τρισ. δολαρίων.      

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στη μεγαλύτερη και πιο βαθιά αγορά ομολόγων στον κόσμο αλλά θα προκαλούσε επίσης ζημιές στην Κίνα.  

Παρόλα αυτά οι δυο «πυρηνικές» επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και δεν αποκλείεται μια εκ των δυο τουλάχιστον να χρησιμοποιηθούν αν η εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ φθάσει στα άκρα.

Προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι  όλοι οι εμπλεκόμενοι στο παγκόσμιο εμπόριο, π.χ. μεταφορείς κοντέινερ, και άλλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο, ελπίζοντας ότι στο τέλος ένας εμπορικός πόλεμος θα αποφευχθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v