Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές θα είναι ο κριτής

Αν η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Εurogroup για το χρέος είναι καλή ή όχι δεν θα κριθεί από τους εδώ πολιτικούς αλλά από εκείνους που ψηφίζουν με τα λεφτά τους. Τα συν και τα πλην.

Οι αγορές θα είναι ο κριτής

Μετά το «Μακεδονικό», το επόμενο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα περιμένουμε ότι θα είναι η συμφωνία για το χρέος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να την υπερασπιστεί με σθένος και πυροτεχνήματα και η αντιπολίτευση να υιοθετήσει μια πολύ πιο κριτική στάση.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η απόφαση του Εurogroup είναι χαρακτηριστικό αποτέλεσμα συμβιβασμού.

Η Γερμανία δέχθηκε να επιμηκυνθεί η μέση ωρίμανση των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα κατά 10 χρόνια αντί των 3 με 5 ετών που επιδίωκε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Ως  αντάλλαγμα, οι υπόλοιποι δέχθηκαν να υποχωρήσουν, δίνοντας μόνο 3 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα 26-27 δισ. ευρώ του 3ου προγράμματος.

Γι’ αυτό η τελική δόση ανέβηκε στα 15 δισ. ευρώ από τα 11-12 δισ. που ήταν για την τέταρτη αξιολόγηση.

Ενα μέρος από αυτά θα πάει για την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ προς τη χώρα.    

Κοινώς, η Ελλάδα θα τελειώσει το 3ο πρόγραμμα έχοντας εισπράξει 62 δισ. από τα έως 86 δισ. ευρώ συνολικά.

Υπενθυμίζουμε ότι τα δάνεια του EFSF (2ο πρόγραμμα) ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ περίπου και δεν περιλαμβάνουν τα «ορφανά» 35,5 δισ. ευρώ του PSI στα οποία αναφερθήκαμε πρόσφατα.

Όμως, το τι λέει ο καθένας στην Αθήνα δεν έχει καμία σημασία γι’ αυτούς που θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να χρηματοδοτούν την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και με τι επιτόκια.

Τις αγορές.

Κοινώς, όλους εκείνους και εκείνες που διαχειρίζονται τις αποταμιεύσεις των πολλών, επενδύοντας ή  σπεκουλάροντας για να τα αβγατίσουν.

Η στάση τους δεν θα καθοριστεί μόνο από εκείνα που αποφάσισε χθες το Εurogroup για το ελληνικό χρέος.

Θα λάβει επίσης υπόψη τις οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμόσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, το πολιτικό ρίσκο και φυσικά την κατάσταση στις διεθνείς αγορές το ίδιο διάστημα.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 4,3% περίπου, δηλαδή χαμηλότερα από το 4,8% που είχε φτάσει τον Μάιο με την ιταλική κρίση και τις αναδυόμενες αγορές, αλλά πιο πάνω από το χαμηλό επίπεδο του 3,8% τον Ιανουάριο.

Το spread, δηλαδή η διαφορά της απόδοσής του από το αντίστοιχο γερμανικό βρισκόταν στις 396 μονάδες βάσης χθες, δηλαδή χαμηλότερα από τις 454 μονάδες στο τέλος Μαΐου αλλά υψηλότερα από τις 291 μονάδες βάσης στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί και αντιδρούν δυναμικά όταν εκπλήσσονται είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Η απόφαση του Εurogroup για το ελληνικό χρέος δεν εμπεριέχει κάποιες ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις, κατά την άποψή μας.

Απλά, επιβεβαιώνει κάποιες θετικές ενέργειες που φημολογούνταν εδώ και καιρό ενώ παραπέμπει στο αόριστο μέλλον κάποιες άλλες, π.χ. τον γαλλικό μηχανισμό.

Πάντως, η απόφαση του Eurogroup είναι πιθανόν να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία ή δύο μονάδες τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Όμως, και πάλι, θα παραμείνει αρκετά χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.  

Κατά την άποψή μας, η απόφαση του Eurogroup σε συνδυασμό με το υπάρχον εσωτερικό απόθεμα ρευστότητας μειώνει σημαντικά το ρίσκο αναχρηματοδότησης της Ελλάδας για την επόμενη 5ετία.

Επομένως, θα περιμέναμε να υπάρξει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των ελληνικών επιτοκίων και spreads σ’ αυτή την περίοδο σε σχέση με τα πιο μακροπρόθεσμα.

Όμως, oι αγορές είναι ο τελικός κριτής.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v