Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο δρόμος θα είναι μακρύς

Η απόφαση του Εurogroup για το χρέος δεν είναι παρά ένας σημαντικός σταθμός σε μια πορεία που θα έχει διάρκεια και αρκετά απρόβλεπτα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλα εμπόδια.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς

Η πρώτη αντίδραση των αγορών στην απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος ήταν θετική αλλά έδειξε πως ήταν σε σημαντικό βαθμό αναμενόμενη.

Φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμη για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Κι αυτό γιατί χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα για να λυθούν απορίες, να απαντηθούν ερωτήματα και να δούμε πώς θα αντιδράσει η επενδυτική κοινότητα σε ενδεχόμενες αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίδρασης ήταν η συμπεριφορά του διαφορικού επιτοκίου (spread) που χωρίζει το 10ετές ελληνικό ομόλογο από το αντίστοιχο γερμανικό.

Το spread υποχώρησε στις 380 μονάδες βάσης την Παρασκευή από 399 μονάδες την Πέμπτη. Μια ποσοστιαία μονάδα ισούται με 100 μονάδες βάσης.

Κοινώς, βρέθηκε σε επίπεδα Μαΐου αλλά απέχει πολύ ακόμη από το χαμηλό των 291 μονάδων βάσης που είχε καταγραφεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το spread έναντι του αντίστοιχου 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε στις 233 μονάδες βάσης την Παρασκευή από 248 μονάδες την Πέμπτη, δηλαδή λίγο λιγότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο ελληνογερμανικό.

Οποια κι αν είναι η αντίδραση, είναι προφανές από την ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει μεν μπροστά της αρκετά χρόνια χαμηλών τοκοχρεολυτικών πληρωμών, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους της.

Ακόμη κι αν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρήσουν, λαμβάνοντας υπόψη το απόθεμα ρευστότητας, τις χαμηλές πληρωμές τοκοχρεολυσίων και τις ενδεχόμενες αναβαθμίσεις, οι αγορές θα είναι «ευαίσθητες» στη ροή των νέων από την Ελλάδα για αρκετό διάστημα.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι πρώτες τουλάχιστον τριμηνιαίες μεταμνημονιακές αξιολογήσεις να ολοκληρωθούν επιτυχώς στην ώρα τους.

Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αυξηθεί η αβεβαιότητα στις αγορές και θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό κάποιοι να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τις προοπτικές μιας μελλοντικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Φυσικά, δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς πλευράς, είτε της ελληνικής, είτε των ευρωπαϊκών θεσμών, να δημιουργηθούν προβλήματα που θα θέσουν το ελληνικό “success story” σε κίνδυνο.

Όμως, το βάρος πέφτει στην ελληνική πλευρά, που αυτή την φορά δεν θα έχει την ανάγκη των δόσεων για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Το γεγονός ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά, με βάση τις επίσημες ημερομηνίες, ίσως δημιουργήσει επιπλέον κίνητρα για μια πιο χαλαρή προσέγγιση των αξιολογήσεων στη μεταμνημονιακή εποχή.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι θα δίνουμε εξετάσεις στις αγορές συχνά.

Αν λοιπόν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, θα πρέπει να είμαστε τυπικοί.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v