Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O αδύνατος κρίκος

To Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ομόλογα έχουν πληρώσει το τίμημα της αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές που τροφοδότησε η κρίση στην Τουρκία. Όμως, κοιτώντας το δάσος, χάνεις τα δέντρα μερικές φορές.

O αδύνατος κρίκος

Αν κανείς κοιτάξει προσεκτικά τις ροές χαρτοφυλακίων από και προς τις αναδυόμενες αγορές από τις  αρχές του 2018 θα διαπιστώσει το εξής.

Οι αναδυόμενες αγορές, ως γκρούπ, είχαν καθαρές εισροές από το εξωτερικό με εξαίρεση την περίοδο που οι εμπορικές αψιμαχίες  των ΗΠΑ με την Κίνα είχαν ανάψει για τα καλά και πρόσφατα κάπου 1,4 δισ. δολάρια με αφορμή την κρίση στην Τουρκία σύμφωνα με το IIF.

Το συντριπτικό κομμάτι των εκροών, κάπου 1,3 δισ. δολάρια, αφορούσε τις μετοχές. Όμως, σωρευτικά από την αρχή της χρονιάς, οι μετοχές έχουν γίνει αποδέκτες  εισροών από μη κατοίκους ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

Αν υπάρχει μια χώρα που είναι στο κόκκινο, δηλαδή είχε καθαρές εκροές σε μετοχές και ομόλογα, αυτή είναι η Νότιος Αφρική και όχι η Τουρκία.     

Όμως, η Νότιος Αφρική μαζί με την Τουρκία, την Ινδονησία, την Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ινδία και σε μικρότερο βαθμό τον Λίβανο και την Ουγγαρία έχουν κάτι κοινό.

Εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το εξωτερικό για την χρηματοδότηση του  εξωτερικού ισοζυγίου τους και καταγράφουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αναφέραμε τα παραπάνω για να δείξουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές μπορεί να είναι ένα γκρούπ, όμως υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα.

Η κρίση της τουρκικής λίρας επηρέασε μεν αρνητικά τις υπόλοιπες αλλά όχι στον ίδιο βαθμό λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε μιας.   

Όταν λοιπόν μιλάμε για τις αναδυόμενες αγορές και πόσο επηρεάζουν τις ελληνικές κινητές αξίες, καλό θα ήταν να το έχουμε υπόψη. Είναι άλλο πράγμα η κρίση μιας χώρας που διαχέεται στις υπόλοιπες ή σχεδόν όλες, κι άλλο μια κρίση που διαχέεται σε λίγες αναδυόμενες αγορές.  

Η κοινή συνισταμένη των αναδυομένων αγορών έχει αποδειχθεί πως είναι το δολάριο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι αναδυόμενες αγορές είναι ευάλωτες στο δολάριο.

Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του προέδρου Τραμπ σε μια περίοδο που όλες οι μηχανές της αμερικανικής οικονομίας δουλεύουν στο φουλ έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Fed.

Η τελευταία και ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ δεν έχουν άλλη επιλογή από την αύξηση των επιτοκίων για να συλλάβουν μια απροσδόκητη ενίσχυση του πληθωρισμού.

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυομένων αγορών το λαμβάνουν υπόψη τους αλλά τα περιθώρια αύξησης των δικών τους επιτοκίων δεν είναι απεριόριστα.

Ιδίως, αν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου στο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Επι τη ευκαιρία, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε το 5% σε τριμηνιαία βάση το 1ο τρίμηνο και εκτιμάται σε 4% και άνω το 2ο τρίμηνο όπως και το τρίτο.

Οσο το δολάριο είναι ισχυρό και τα αμερικανικά επιτόκια ανεβαίνουν, η κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές θα είναι λογικά τεταμένη, γεγονός που τις καθιστά τον αδύναμο κρίκο.

Ακόμη κι αν εξαλειφθούν τα επιμέρους προβλήματα κάθε αναδυόμενης οικονομίας.

Εκτός κι αν η Fed αλλάξει πολιτική, πράγμα μάλλον αδύνατο σ’ αυτή την συγκυρία.

Όμως, η Ελλάδα έχει νόμισμα το ευρώ και επομένως δεν επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό όπως οι άλλες αναδυόμενες αγορές από το δολάριο.

Αναμφισβήτητα, οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές θα γίνονται αισθητές στην Αθήνα όσο διαρκούν μέσω των ροών και της ψυχολογίας.

Και πάλι, η Αθήνα διαφοροποιείται σε κάποια επιμέρους πράγματα και θα συνεχίσει όσο οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v