Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι η ΔΕΘ

Η ψυχρολουσία που επιφύλαξε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη πρώτη ομιλία του κ. Τσίπρα μετά την έξοδο από το 3ο μνημόνιο δείχνει πόσο δίκιο έχουν όσοι ισχυρίζονται ότι οι αγορές είναι οι πιο... δύσκολες γκόμενες.

To πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι η ΔΕΘ

Η φράση ότι η Ελλάδα θα δίνει συνεχώς εξετάσεις στις αγορές μετά την έξοδο από τα μνημόνια επιβεβαιώθηκε χθες με τον πιο γλαφυρό τρόπο.

H  πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ιδιαίτερα οι ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο παρά τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές συνδέθηκαν άμεσα με το συμβολικό διάγγελμα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ιθάκη αν πιστέψουμε άτομα της αγοράς.

Αυτό το γεγονός θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για το επόμενο σημαντικό γεγονός που είναι η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Από την ελληνική σκοπιά και των επιτελών του είναι λογικό η ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη να είναι «πολιτική» και να ενσωματώνει κάποιες παροχές από την στιγμή που το 2019 είναι χρονιά εκλογών.

Όμως,  από την σκοπιά των 200 ή κάπου τόσων ξένων hedge funds και διαχειριστών θεσμικών κεφαλαίων (asset managers) που έχουν στα ραντάρ τους τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, οι πολιτικοί  υπολογισμοί τους είναι αδιάφοροι.

Η προσοχή όλων αυτών θα είναι στραμμένη στην επόμενη σημαντική ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αλλά για άλλους λόγους.

Αυτοί περιμένουν να δουν τα επόμενα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για να επανεκτιμήσουν την στάση τους απέναντι στη χώρα και στις κινητές αξίες της, π.χ. μετοχές, ομόλογα, με προεκτάσεις και επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Οι πράξεις είναι ασφαλώς εκείνες που μετράνε, όμως τα λόγια έχουν επίσης σημασία γιατί εκείνοι δεν κάθονται να συζητήσουν γιατί ο κ. Τσίπρας έταξε εκείνο ή το άλλο για πολιτικούς λόγους.

Αντίθετα, τα παίρνουν όλα τοις μετρητοίς και αντιδρούν ακαριαία.

Κι όσοι νομίζουν ότι θα μας σώσει το «μαξιλάρι ρευστότητας» των 20 δισ. ευρώ και πλέον κάνουν μεγάλο λάθος για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί η ελληνική οικονομία δεν είναι μονάχα ο δημόσιος τομέας. Υπάρχουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι τράπεζες που έχουν επίσης ανάγκες και δεν καλύπτονται από το «μαξιλάρι».

Δεύτερον, γιατί οι απρόσωπες αγορές θα αντιδράσουν βίαια αν αντιληφθούν ότι η χώρα αρχίζει να «τρώει» το απόθεμα απλά και μόνο για να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η επιστροφή στις αγορές θα είναι πιο επώδυνη προειδοποιούν άμεσα εμπλεκόμενοι από τους primary dealers και funds.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η χθεσινή αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών  στο διάγγελμα της Ιθάκης θα έπρεπε να λειτουργήσει ως καμπανάκι για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Αυτοί με τους οποίους θα έχουμε να κάνουμε στη μεταμνημονιακή περίοδο, δηλαδή οι συμμετέχοντες στις αγορές, αφενός μαθαίνουν τι συμβαίνει στη χώρα γρήγορα και αφετέρου τα παίρνουν όλα τοις μετρητοίς, αναλύοντας και βγάζοντας συμπεράσματα πολύ πιο πριν από το ΔΝΤ, την Κομισιόν ή τους οίκους αξιολόγησης.

Από την δική τους σκοπιά, το επόμενο δείγμα γραφής της κυβέρνησης θα είναι η ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v