H Γερμανία θα έχει τον τελευταίο λόγο

Το ΔΝΤ τοποθετήθηκε εκ νέου στο θέμα της περικοπής της προσωπικής δαπάνης στις συντάξεις, όμως η τελική απόφαση θα είναι ευρωπαϊκή και δη γερμανική.

H Γερμανία θα έχει τον τελευταίο λόγο

Το Σκοπιανό και η υπόθεση των συντάξεων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο των επόμενων βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Προφανώς, ο συνδυασμός παραπέμπει σε κάποιο χρονικό σημείο στο 2019.

Όμως, ειδικά για τις παλιές συντάξεις, κυρίως των ευγενών ταμείων κ.τ.λ., που θίγονται από ενδεχόμενη περικοπή της προσωπικής διαφοράς, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Από τη μια πλευρά, εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου Κατρούγκαλου, που θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω.

Από την άλλη πλευρά, όλοι αναμένουν την απόφαση της κυβέρνησης για το μέλλον της προσωπικής διαφοράς σε όσους θίγονται με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων πιστωτών για την κατάργηση της περικοπής και αυτό φαίνεται αφού το ΔΝΤ δεν συμφωνεί.

Η θέση του ΔΝΤ υπέρ της εφαρμογής των ίδιων κανόνων στις παλιές και τις νέες συντάξεις  έχει δημοσιοποιηθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις είχε την ευκαιρία να την επαναλάβει χθες.

Ο κ. Ράις ισχυρίσθηκε ότι το μέτρο θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές για την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις και θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος.  

Όμως, το ΔΝΤ δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και δεν έχει το ίδιο ειδικό βάρος που είχε παλαιότερα στον μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως, όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στην ΕΕ.

Εκεί, ό,τι κι αν λένε δημοσίως ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και ο εκπρόσωπός του, η εικόνα που υπάρχει θέλει στελέχη της Κομισιόν να διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στα ελληνικά επιχειρήματα υπέρ της μη περικοπής της προσωπικής διαφοράς.

Όμως, η Κομισιόν δεν έχει λάβει την τελική απόφαση και δεν καθορίζει τη στάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμών και βεβαίως του Eurogroup, που θα τοποθετηθεί τελευταίο.

Ως γνωστόν, η επιρροή της Γερμανίας στο Eurogroup είναι μεγάλη. Υπό αυτή την έννοια, η Γερμανία θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος φαίνεται να ποντάρει στο γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για το θέμα των συντάξεων.

Όμως, ο κ. Σολτς είναι υπουργός μιας κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας τα δύο αδελφά κόμματα, δηλαδή οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές, βρίσκονται υπό πίεση από το ακροδεξιό κόμμα (AfD). 

Οι επερχόμενες εκλογές στη Βαυαρία πιθανόν θα αυξήσουν αντί να μειώσουν αυτή την πίεση, γεγονός που δεν ευνοεί, από μια πρώτη ματιά, μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Η τελική στάση της γερμανικής κυβέρνησης θα καθορισθεί κι από άλλους παράγοντες, π.χ. μεταναστευτικό, εξελίξεις στην Ιταλία, πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών, το ασφαλιστικό κ.τ.λ.

Όμως, αυτή είναι το «κλειδί» στο ελληνικό ζήτημα με ένα μέρος των παλιών συντάξεων.

Φυσικά, αν η τελική απόφαση των Ευρωπαίων πιστωτών δεν ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η τελευταία να ενεργήσει μονόπλευρα, καταργώντας τον σχετικό νόμο καθώς κρίνει πως η πολιτική ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη σε μια εκλογική χρονιά όπως το 2019.   

Οπως και να έχει,  η Γερμανία θα κρίνει το αποτέλεσμα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v