Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήπως το παρακάνανε;

H Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης, όμως ανήκει ταυτόχρονα στον κόσμο των αναδυόμενων αγορών. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν, όμως το trade της σύγκλισης ίσως ανακουφίσει κάπως.   

Μήπως το παρακάνανε;

Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές έχουν υπεραποδώσει έναντι των άλλων και ιδίως των αναδυομένων από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις τους να είναι πολύ ακριβές.

Όμως, ολοένα και περισσότεροι ασπάζονται την άποψη ότι η απόκλιση είναι πλέον πολύ μεγάλη, κοινώς παράγινε.

Επομένως ήλθε η ώρα να πάρουν το αίμα τους πίσω οι άλλες χρηματιστηριακές αγορές και πιο συγκεκριμένα οι αναδυόμενες.

Οι τελευταίες έχουν υποφέρει από τις αρχές της χρονιάς για διαφορετικούς λόγους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. Τουρκία και Αργεντινή, υπήρχαν εσωτερικοί λόγοι αλλά ο αντίκτυπος ήταν ευρύτερος.

Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μόνο αυτό.

Η σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, που ευνόησε την ισχυροποίηση του δολαρίου, πήρε την σκυτάλη.

Αποδείχθηκε λοιπόν ξανά ότι το δολάριο είναι καταφύγιο για κεφάλαια που εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές σε περιόδους αναταραχής και κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, το 88% του συναλλακτικού όγκου ήταν σε αμερικανικά δολάρια το 2016, το 31% σε ευρώ, το 22% σε γιεν και το 5% σε ελβετικά φράγκα.

Επειδή δύο νομίσματα συμμετέχουν σε κάθε συναλλαγή, το σύνολο ανέρχεται σε 200% αντί 100%.

Επιπλέον, το δολάριο είναι το κατ’ εξοχήν αποθεματικό νόμισμα αφού το 62% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεματικών είναι σε δολάρια και μόλις το 20% σε ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Η συσχέτιση του δείκτη του δολαρίου που περιλαμβάνει τις ισοτιμίες του αμερικανικού νομίσματος έναντι των νομισμάτων των κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ με τον χρηματιστηριακό δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI ήταν αρνητική τους προηγούμενους μήνες.   

Παρ’ όλα αυτά η ανατίμηση του δολαρίου δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλα επεισόδια στο παρελθόν.

Επιπλέον, το ξεπούλημα των μετοχών, νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές έχει εξαλείψει τις υπερτιμήσεις.

Ακόμη οι τιμές τους προεξοφλούν την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων που έχει ανακοινώσει η Fed μέχρι το τέλος του 2019.

Φυσικά, ο κίνδυνος να αυξήσει η Fed ακόμη περισσότερο τα επιτόκιά της υπάρχει. Όμως, σ’ αυτή τη φάση δεν φαίνεται να είναι μεγάλος.

Όλα αυτά έχουν πείσει αρκετούς ότι ίσως έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για το trade της απόκλισης μεταξύ των χρηματιστηριακών μετοχών στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως τις αναδυόμενες.

Αντί για απόκλιση, το πιθανότερο είναι να υπάρξει σύγκλιση μέχρι το τέλος του 2018, που θα τροφοδοτηθεί από το ράλι στις αναδυόμενες, εκτιμούν.

Αλήθεια ή ψέματα, η αυτοψία θα δείξει.

Πάντως, στην αμερικανική αγορά ίσως το παράκαναν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v