Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τιτάν και το στίγμα της χώρας

H απόφαση της Τιτάν να μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο κατά τα πρότυπα άλλων εξωστρεφών εταιρειών, π.χ. Βιοχάλκο, Τρία Εψιλον, λέει πολλά για την Ελλάδα και για το πιθανό μέλλον της.

Η Τιτάν και το στίγμα της χώρας

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα, λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει δίκιο.

Αν κανείς ρωτούσε ξενιτεμένους Ελληνες, π.χ. επιχειρηματίες, φοιτητές, διαμέσου της κρίσης για την εικόνα της χώρας στις χώρες που ζούσαν, το πιθανότερο είναι να τους άκουγες να σου λένε κάτι δυσάρεστο.

Φυσικά, εξαρτάται από τη χώρα στην οποία ζούσαν.

Αλλιώς τους αντιμετώπιζαν στις ΗΠΑ, αλλιώς στη Γερμανία κι αλλιώς στη Σκανδιναβία.

Όμως, το στερεότυπο του τεμπέλη ή/και χρεοκοπημένου Ελληνα που υποτίθεται οι χώρες τούς χρηματοδοτούσαν άτοκα ήταν αρκετά διαδεδομένο, όσο η Ελλάδα ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής στα πρωτοσέλιδα του Διεθνούς  Τύπου.

Εγχώριες επιχειρήσεις που διεκδικούσαν έργα, συμβόλαια στο εξωτερικό προσπαθούσαν, στο μέτρο του δυνατού, να αποφύγουν αναφορές στην Ελλάδα και γενικότερα να κρατήσουν αποστάσεις, γιατί γνώριζαν πως θα τους κόστιζε.    

Σήμερα, τα πράγματα είναι καλύτερα.

Η αρνητική εικόνα αμβλύνεται ολοένα και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός και η Ελλάδα δεν δίνει αφορμές για αρνητικά σχόλια.

Παρ’ όλα αυτά τα αποτυπώματα της κρίσης στη φήμη της χώρας  και γενικότερα στην εθνική οικονομία παραμένουν.

Η χθεσινή ανακοίνωση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, που μεταφέρει τη φορολογική έδρα της στο Βέλγιο και τη διοικητική της έδρα στην Κύπρο, μιλάει από μόνη της.

Από τις μεγάλες γνωστές εξωστρεφείς εταιρείες που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο ξεχωρίζουν η Βιοχάλκο, που έχει μεγάλο μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα και είναι εξαγωγική, και η πολυεθνική Τρία Εψιλον.  

Η αποχώρηση της Τιτάν συνιστά δυσάρεστη είδηση και εξέλιξη για την εθνική οικονομία, παρότι δεν αλλάζει κάτι με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δεν θα σταθούμε στα επιμέρους στοιχεία, π.χ. το φορολογικό βάρος, αφού οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου δεν είναι μεγάλες, ή το χρηματοδοτικό κόστος που είναι πιο σημαντικό.

Η Tιτάν εκτιμάται πως δανείζεται με επιτόκιο 1% τουλάχιστον υψηλότερο για διάστημα 5-7 χρόνων απ’ αυτό που θα πλήρωνε, αν ήταν βελγική εταιρεία.

Η επιτοκιακή διαφορά εκτοξεύεται σε δύσκολες περιόδους.

Υπενθυμίζεται ότι η Tιτάν αναγκάσtηκε να πληρώσει κουπόνι 8% και άνω σε ομόλογο που εξέδωσε κατά τη διάρκεια  της μνημονιακής περιόδου, όταν ομοειδείς εταιρείες του Βελγίου εκτιμάται πως πλήρωναν συγκριτικά 6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο.  

Προφανώς, το κόστος χρηματοδότησης είναι σημαντικός παράγοντας.

Όμως, δεν είναι ο μόνος.

Μια προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης της τσιμεντοβιομηχανίας «προδίδει» πόσο πολύ θέλει να μη συνδέεται με το brand name Ελλάδα.  

Γι’ αυτό αφενός μεταφέρει τη φορολογική έδρα της επιχείρησης στο Βέλγιο και αφετέρου, τη διοικητική της έδρα στην Κύπρο.   

Η εταιρεία θα μπορούσε να αφήσει τη διοικητική έδρα στην Αθήνα αλλά δεν το έκανε.

Ο λόγος είναι προφανής.

Αν η φορολογική έδρα ήταν στο Βέλγιο και η διοικητική στην Αθήνα, πολλοί θα εκλάμβαναν την εταιρεία ως ελληνική και δεν το θέλει.

Κάτι σαν στίγμα.

Αφήσαμε ίσως το πιο δυσάρεστο για το τέλος.

Η μεταφορά της έδρας μιας τέτοιας εταιρείας, που έχει ρίζες 100 και πλέον χρόνων στην Ελλάδα, στο εξωτερικό έχει γίνει μετά από ενδελεχή μελέτη όλων των παραμέτρων και προβολών στο μέλλον.

Επειδή η μεταφορά έδρας είναι μακροπρόθεσμη κίνηση, έχουν εκτιμηθεί και ληφθεί υπόψη οι μακροπρόθεσμες  προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Και προφανώς οι της Tιτάν εκτίμησαν πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας δεν είναι ιδανικές.

Ασφαλώς όλοι μπορεί να κάνουν λάθη στις εκτιμήσεις τους.

Όταν όμως αυτές τις εκτιμήσεις κάνουν άτομα που ξέρουν πολύ καλά την ελληνική οικονομία, αυτό είναι ανησυχητικό.

Ηχούν καμπανάκι, κατά την ταπεινή μας άποψη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v