Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει

Ο μεγαλύτερος εχθρός για την οικονομία και τις αγορές είναι η αβεβαιότητα. Η κήρυξη εθνικών εκλογών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνιστά θετική εξέλιξη.

Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνιστά μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το απόλυτο ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάνω από το 33%,  σε συνδυασμό με τη μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν από μόνα τους.

Η κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει πρόωρες εθνικές εκλογές μετά τον Β' γύρο των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ορθή και η καλύτερη δυνατή για τη χώρα.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνησή του βγαίνει αποδυναμωμένη από τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις τους επόμενους μήνες.  

Πολύ περισσότερο όταν τα περιθώρια για νέες παροχές είναι ανύπαρκτα, χωρίς να καταγραφεί σημαντική απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Αποφεύγεται λοιπόν μια μακρά προεκλογική περίοδος, που στην Ελλάδα παραδοσιακά δεν κάνει καλό.

Αν πιστέψουμε την εκτίμηση του έμπειρου κ. Δρυμιώτη της Singular Logic χθες στο Σκάι, η ΝΔ θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό 39% και άνω, με βάση το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές και τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Αν επίσης πιστέψουμε τις εκτιμήσεις ατόμων της αγοράς από το εσωτερικό, το Χρηματιστήριο της  Αθήνας θα κάνει ράλι στη σημερινή συνεδρίαση, λόγω της μεγάλης διαφοράς που είχε η ΝΔ στις ευρωεκλογές και της προοπτικής των πρόωρων εκλογών.

Φυσικά, αυτό απομένει να φανεί στην πράξη.

Όμως, δεν έχει τόση σημασία αν το χρηματιστήριο κάνει ράλι για μια μέρα, αλλά κατά πόσο μπορεί να παραμείνει σε ανοδική τροχιά επί μακρόν και αυτή η άνοδος να συνοδεύεται από αύξηση των συναλλαγών.

Οσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, αυτά ακολουθούν τα ιταλικά ομόλογα εδώ και καιρό, μετά την πτώση των αποδόσεων στον απόηχο των πετυχημένων εκδόσεων του 5ετούς και του 10ετούς ομολόγου.

Επομένως, οι πιθανότητες αυτονόμησης  με κάποιου είδους ράλι δεν είναι μεγάλες, κατά την άποψή μας.

Η συμπεριφορά των ομολόγων δεν είναι τυχαία.

Όπως αναφέραμε την Παρασκευή, οι δανειστές μπορούν να επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα, ασχέτως κυβέρνησης, αν κρίνουν πως χρειάζεται, κάνοντας απλά δηλώσεις χωρίς να ξοδέψουν ευρώ.

Μια μικρή γεύση μπορεί να πάρουμε το επόμενο διάστημα καθώς είναι πιθανόν να ανοίξουν τα στόματα διάφορων αξιωματούχων με τις ευρωεκλογές πίσω μας και τη σημερινή κυβέρνηση να βαδίζει προς την έξοδο.

Η προεκλογική περίοδος  συνοδεύεται συνήθως από αβεβαιότητα, που προκαλεί νευρικότητα στις αγορές και με τη σειρά της αντανακλάται συχνά στην πραγματική οικονομία.

Είναι λοιπόν προτιμότερο η προεκλογική περίοδος να είναι περιορισμένη και όχι παρατεταμένη.  

Υπό αυτή την έννοια, η διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών μετά το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνιστά καλό νέο για την ελληνική οικονομία.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v