Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πάρτι και ο άγνωστος Χ

To ράλι στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές συνδέεται με τις προσδοκίες της αγοράς ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Όμως, όλα αυτά βασίζονται σε μια προϋπόθεση.

Το πάρτι και ο άγνωστος Χ

Η νίκη με μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή έχει δώσει ώθηση στις ελληνικές κινητές αξίες.

Είναι προφανές ότι οι αγορές σπεύδουν να προεξοφλήσουν νέα νίκη της ΝΔ  στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ανεβάζοντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες και φέρνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε απόσταση αναπνοής από το 3%.

Αν μάλιστα οι ειδήμονες έχουν δίκιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ίσως υποχωρήσει κάτω από το 3% τις επόμενες μέρες, εβδομάδες ή μήνες.

Η στήλη είχε επισημάνει πριν λίγες μέρες ότι η μείωση του ελληνικού ρίσκου τροφοδοτεί το ράλι στα ομόλογα με αιχμή το carry trade.

Με άλλα λόγια, τον φθηνό δανεισμό στην αγορά, π.χ. 0,3% για ένα 3μηνο, για την απόκτηση ελληνικών χρεογράφων που προσφέρουν πολλαπλάσια απόδοση.  

Οι συμμετέχοντες στις αγορές δείχνουν να προσδοκούν επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει πολιτικές που θα είναι πιο φιλικές προς την ανάπτυξη.

Γι’ αυτό προεξοφλούν αύξηση των κερδών των εισηγμένων εταιρειών που έχει αντανάκλαση στις τιμές των μετοχών τους.

Δείχνουν επίσης να περιμένουν πως θα γίνουν περισσότερα για να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο προσδοκώμενος υψηλότερος ρυθμό ανάπτυξης υποβοηθά τα συστημικά και μη εγχειρήματα για την μείωση των προβληματικών δανείων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Αν πιστέψουμε τους ιθύνοντες, το ράλι έχει ακόμη πολύ ψωμί παρά τις όποιες διορθώσεις τιμών γίνουν στην πορεία με βάση εσωτερικά κριτήρια και βασίζονται στις προσδοκίες για πολιτική αλλαγή.  

Όμως, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο ουρανός ίσως δεν είναι τόσο καθαρός  όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Κι αυτό γιατί η μεν οικονομία της ευρωζώνης που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας εμφανίζει αδυναμία, η δε αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται επι μακρόν και η διένεξη ΗΠΑ-Κίνας δεν την βοηθά.

Την ίδια στιγμή που εδώ πανηγυρίζουμε για το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και την κατάρρευση των αποδόσεων τους, στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το ράλι στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.

Ακόμη λοιπόν κι αν η κυβέρνηση των Αθηνών κάνει τα πάντα σωστά, ο διεθνής οικονομικός παράγοντας ίσως αποδειχθεί εμπόδιο στα σχέδιά της σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια.

Αν υπάρχει λοιπόν κάποιος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα από τους ειδήμονες, αυτός εστιάζεται κυρίως στον εξωτερικό παράγοντα που δεν μπορεί να ελεγχθεί.    

Ας το έχουμε υπόψη μας όπως οι ειδήμονες.

Η ελληνική οικονομία είναι μικρή, ανοικτή και ευάλωτη καθώς χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας,  υψηλό δημόσιο χρέος και βρίσκεται πολύ πίσω στις νέες τεχνολογίες.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v