Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παγίδα

Οι νύξεις για μείωση των επιτοκίων και πιο χαλαρή νομισματική πολιτική έχουν ανακουφίσει τους ταύρους. Όμως, το τοπίο είναι τέτοιο που η αρχική εντύπωση ίσως αποδειχθεί παγίδα.

Η παγίδα

Είναι φυσιολογικό οι εθνικές εκλογές να αποτελούν το σημείο αναφοράς για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ελληνικά ομόλογα.

Όμως, η ιστορία διδάσκει πως όποιες θετικές εξελίξεις κι αν υπάρχουν στο εσωτερικό, μετοχές και ομόλογα δεν πρόκειται να αντέξουν για πολύ, αν το διεθνές περιβάλλον αλλάξει δραστικά προς το χειρότερο.

Το σήμα για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική με μείωση του επιτοκίου παρέμβασης από τη Fed και η απόφαση του προέδρου Τραμπ να μην επιβάλει τελικά δασμούς στα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ανακούφισε τις αγορές διεθνώς το προηγούμενο διάστημα. Ήταν οι βασικοί λόγοι για το σχετικά πρόσφατο σερί των πέντε ανοδικών συνεδριάσεων στις αμερικανικές αγορές.  

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση των κινεζικών αρχών να επιτρέψουν στις τοπικές κυβερνήσεις να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις σε υποδομές βοήθησε τις κινεζικές μετοχές. Η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στην Κίνα αποτελεί αντίβαρο στις επιπτώσεις ενός εκτεταμένου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, που θα μείωνε σημαντικά τις κινεζικές εξαγωγές.

Διχοτόμηση παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η μεταποίηση πνέει τα λοίσθια μέχρι στιγμής, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών κρατά καλά. Αυτό απεικονίζεται στον δείκτη κερδών των επιχειρήσεων της ΕΕ (εκτός Βρετανίας) που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI, καθώς εμφανίζει στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Pantheon Macroeconomics.

Μία εβδομάδα πριν, περίπου, ο Ajay Kapur της BofA ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που οι επίσημες αρχές θέλουν να παραδεχθούν. Ο Daniel Vernazza της UniCredit επεσήμανε πριν από λίγες μέρες ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, όπως μετράται από τον δείκτη του ΟΟΣΑ, και η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου  πάνε χέρι χέρι. Η πτωτική τάση που εμφανίζει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συμβαδίζει με την έξαρση των εμπορικών διαξιφισμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, παρατηρεί.

Επομένως, η Σύνοδος Κορυφής του G20 στα τέλη Ιουνίου είναι πολύ σημαντική. Τόσο για τις αμερικανο-κινεζικές εμπορικές σχέσεις όσο και για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη που συνδέεται με τις επενδύσεις και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σχεδόν κανείς δεν περιμένει να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ των Τραμπ και Σι σ’ αυτή τη συνάντηση. Απλά, οι περισσότεροι ελπίζουν πως θα αποφευχθεί η επιβολή δασμών 25% στις εναπομείνασες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, ύψους 300 δισ. δολαρίων.   

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η Fed θα περιμένει την έκβαση της συνόδου κορυφής του G20 για να καθορίσει τη στάση της στο μέτωπο των επιτοκίων. Από τη σκοπιά της, η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει όσο μπορεί προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, για να δοθεί ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση με τους Κινέζους.

Οι προσδοκίες για μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων και μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ, σε δεύτερη φάση, ανακούφισαν τους ταύρους και εμπόδισαν μια σημαντική πτώση των μετοχών. Όμως, το γενικότερο τοπίο μοιάζει προβληματικό.  

Επομένως, τα καλά νέα μιας πιθανής μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων ίσως αποδειχθούν παγίδα για τους ταύρους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v