Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O νικητής τα παίρνει όλα;

Οι τεχνολογίες που συνήθως ορίζουν μια εποχή προέρχονται από μια μεγάλη γεωπολιτική δύναμη. Από την αρχαία Ρώμη στη Βρετανία της βιομηχανικής επανάστασης και τώρα στις ΗΠΑ και την Κίνα, η τεχνολογία είναι πηγή εθνικής δύναμης.  

O νικητής τα παίρνει όλα;

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία άφησε το στίγμα της στη Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας τη μηχανική.

Η βρετανική τεχνολογία έφερε τη βιομηχανική επανάσταση. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέες σημαντικές τεχνολογίες αναπτύχθηκαν από τις μεγάλες γεωπολιτικές δυνάμεις της εποχής. 

Αυτό συνέβη αφενός επειδή οι μεγάλες δυνάμεις μπορούσαν να σηκώσουν το κόστος και αφετέρου, επειδή οι νέες τεχνολογίες ισχυροποιούσαν περαιτέρω τη θέση τους. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ανερχόμενη φιλόδοξη Κίνα γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την πραγματικότητα.

Ασφαλώς, η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να εκληφθεί ως μόνιμη.

Όμως, η αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη γεωπολιτική δύναμη στον κόσμο και δεν θέλουν να χάσουν αυτό το πλεονέκτημα.

Από την άλλη πλευρά, ο σημερινός κόσμος δεν μοιάζει με εκείνον που προέκυψε μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χρησιμοποίησε τον όρο «σιδηρούν παραπέτασμα», για να περιγράψει εκείνο τον κόσμο που ήταν εύκολα διακριτός από το διαφορετικό πλάτος των σιδηροδρομικών γραμμών στη Δύση και στην Ανατολή.

Δεν ισχύει το ίδιο στον σημερινό ψηφιακό κόσμο.

Αναμφισβήτητα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), το 5G, τη ρομποτική και την επεξεργασία γονιδίων, εκτός των άλλων. 

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται απρόθυμες να επιλέξουν πλευρά καθώς ζυγίζουν τα οφέλη από τις χαμηλότερες τιμές των κινεζικών προϊόντων με τις ανησυχίες για θέμα κυβερνοασφάλειας, σε αντίθεση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με την Αυστραλία, που ζήτησε από τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα, διαπιστώνοντας ότι το δίκτυο 5G που θα συνδέει τα αυτοκαθοδηγούμενα αυτοκίνητα με το ψυγείο στο σπίτι μας ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο σε κάποιον που είχε πρόσβαση στoν εξοπλισμό του δικτύου.  

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική Huawei είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού για δίκτυα 5ης γενιάς. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απαγορεύσει ουσιαστικά τη χρήση εξοπλισμού Huawei στα αμερικανικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. 

Αντίθετα, σε συνάντηση κορυφαίων στελεχών ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων με Αμερικανούς αξιωματούχους, ένας από τους  πρώτους ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να δει το όπλο που καπνίζει (smoking gun), δηλαδή ατράνταχτη απόδειξη, σύμφωνα με το Reuters. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να του απάντησε πως αν το όπλο καπνίζει, αυτό σημαίνει πως είχε ήδη πυροβοληθεί. «Δεν ξέρω γιατί μπαίνεις μπροστά από ένα οπλισμένο όπλο», του είπε. 

Από τη σκοπιά του, ο Guo Ping, αντιπρόεδρος της Huawei, προκάλεσε άφθονο γέλιο στο ακροατήριο, χρησιμοποιώντας το λογοπαίγνιο «Πρίσμα, Πρίσμα στον τοίχο (καθρέφτη, καθρεφτάκι μου). Ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος από όλους αυτούς;».

Ο κ. Ping αναφερόταν στην αμερικανική επιχείρηση παρακολούθησης ξένων γνωστή ως Πρίσμα, που αποκάλυψε ο Σνόουντεν.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν πάνω από 300.000 Κινέζοι σπούδαζαν πέρυσι σε αμερικανικά πανεπιστήμια ενώ Κινέζοι επισκέπτες ξόδεψαν πάνω από 35 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ.  

Ακόμη κι αν οι ευρωπαϊκές χώρες συντάσσονταν με τις ΗΠΑ, θα είχαν άλλα σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουν όπως ο περιορισμός των εξαγωγών ΑΙ καθώς η ανάπτυξη και εξαγωγή εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης γίνεται σε παγκόσμιες ανοικτές πλατφόρμες.

Αντίθετα, θα μπορούσαν να πλήξουν το κινεζικό σχέδιο για την παραγωγή αυτόνομων αυτοκινήτων, αν απαγορευόταν η πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία.

 Όμως, και οι Κινέζοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόνο, αν σταματούσαν τις εξαγωγές των «σπανίων γαιών» και υλικών, π.χ. κοβάλτιο, για μπαταρίες.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο διαφορετική είναι η σημερινή εποχή από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου τόσο στη διαμόρφωση συμμαχιών όσο και στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Τόσο που κάποιος δικαίως ίσως αναρωτηθεί  αν στην ψηφιακή εποχή μπορεί να υπάρξει (υπερδύναμη) νικητής που τα παίρνει όλα. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v