Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να μην διαψευστούν οι προσδοκίες

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών-αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μη- θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην διαψευσθούν όσοι πόνταραν στις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα.

Να μην διαψευστούν οι προσδοκίες

Αν η οικονομία είναι σε σημαντικό βαθμό ψυχολογία, τότε η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής έχει υποχρέωση να μην υπονομεύσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές για τις ελληνικές κινητές αξίες.

Είναι το καλό κλίμα εντός κι εκτός συνόρων που έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη μετοχών στο Χρηματιστήριο  Αθηνών κάπου 45% υψηλότερα από εκεί που ήταν πριν από 6 μήνες και 15% περίπου πιο πάνω από τις ευρωεκλογές.

Το ίδιο ισχύει για τα ομόλογα. 

Η επιτοκιακή διαφορά (spread) που χωρίζει το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο από το αντίστοιχο γερμανικό έχει υποχωρήσει στις 248 περίπου μονάδες βάσης έναντι 390 μονάδες στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

Με άλλα λόγια, το 10ετές ελληνογερμανικό spread έχει συρρικνωθεί κατά 142 μονάδες βάσης την ίδια περίοδο.

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο 10ετές ιταλογερμανικό spread θα δεί πως μειώθηκε κατά 56 μονάδες βάσης την ίδια περίοδο. 

Επομένως, σχεδόν τα δυο-τρίτα της συρρίκνωσης του 10ετούς ελληνογερμανικού spread θα πρέπει να αποδοθούν σε εγχώριους λόγους.

Στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο βασικός λόγος είναι η προεξόφληση μεγαλύτερων μελλοντικών κερδών ανα μετοχή που συνδέεται με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Η μεγάλη συγκριτικά αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα συνδέεται με την μείωση του ρίσκου της χώρας και την δημοσιονομική πειθαρχία.

Είναι λοιπόν υποχρέωση της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές να επιβεβαιώσει τις θετικές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μικρότερο εθνικό πιστοληπτικό ρίσκο τα επόμενα χρόνια.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να υποτιμηθεί η σημασία της επιβεβαίωσης των προσδοκιών και πολύ περισσότερο η δυνατότητα μιας θετικής έκπληξης.

Κι αυτό γιατί το ράλι δεν αφορά μόνο ένα σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων, π.χ.  όσων εργάζονται σε τράπεζες, χρηματιστηριακές, επενδυτικές εταιρείες  και αμοιβαία κεφάλαια καθώς επίσης κι όσους βγάζουν κέρδη από την άνοδο των τιμών.

Η καλή ψυχολογία διαχέεται σταδιακά σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού ενθαρρύνοντας την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και την αύξηση της κατανάλωσης.

Όπως είναι γνωστό, το ένα φέρνει το άλλο με τελική κατάληξη την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης και δυνητικά την δημιουργία ενός ενάρετου οικονομικού κύκλου. 

Η αγορά είναι το πιο δημοκρατικό μέρος στον κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ψηφίζουν καθημερινά με τα λεφτά τους. 

Είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης και της χώρας να βγουν κερδισμένοι από το ποντάρισμα στις θετικές προοπτικές της Ελλάδας.

Δεν θα είναι εύκολο, ούτε όμως δύσκολο. 

Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και οι κατάλληλες ομάδες των ανθρώπων που θα το υλοποιήσουν.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v