Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές πρέπει να είναι σύμμαχος

Αν η νέα, πολυμελής κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να πετύχει, θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους, τύχη και τις αγορές μαζί της. Είναι στο χέρι της.

Οι αγορές πρέπει να είναι σύμμαχος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρκετός κόσμος «πάγωσε» χθες, ακούγοντας ή διαβάζοντας για τα 50 τόσα μέλη που αποτελούν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Κι αυτό γιατί περίμενε ένα πιο μικρό και ευέλικτο, όπως συνηθίζουμε να λέμε, υπουργικό συμβούλιο σε μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων.

Από την άλλη πλευρά, η παρουσία είτε κάποιων υπουργών που είχαν αφήσει έργο στο παρελθόν, π.χ. υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Εργασίας κ.λπ., είτε άλλων τεχνοκρατών που έχουν καλό όνομα στην πιάτσα στους κλάδους τους, δημιουργεί κάποιες θετικές προσδοκίες. 

Τουλάχιστον στα συγκεκριμένα υπουργεία.

Όμως, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της.

Όπως αναφέραμε χθες, αυτό θα φανεί από την ικανότητά της να εκμεταλλευθεί το πρώτο εξάμηνο, άντε 10μηνο, που θα έχει κάποιας μορφής περίοδο χάριτος για να νομοθετήσει, υλοποιήσει ή τουλάχιστον δρομολογήσει τις πολιτικές για τις οποίες εξελέγη.

Οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ και του προέδρου του Eurogroup κ. Σεντένο για τήρηση των δεσμεύσεων και του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 υπενθυμίζουν τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια στα οποία θα κινηθεί.

Υπό αυτή την έννοια, η νέα κυβέρνηση θα χρειασθεί τύχη αλλά και συμμάχους στο έργο της.

Κανείς ίσως άλλος δεν είναι πιο σημαντικός από τις αγορές. 

Είτε πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τις τράπεζες και την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων, το κόστος δανεισμού του κράτους και των επιχειρήσεων, τις κινητές και ακίνητες αξίες, είτε για κάτι άλλο.

Ο ρόλος των αγορών στη βελτίωση της ψυχολογίας και της τόνωσης των επενδύσεων και της κατανάλωσης, δηλ. του ΑΕΠ, είναι σημαντικός.   

Θα πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσει τη στήριξη των αγορών, μιλώντας την κατάλληλη γλώσσα και στέλνοντας τα σωστά σήματα με πράξεις.      

Η πορεία των αγορών, καθότι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, θα είναι επίσης βασικός κριτής των επιδόσεων της κυβέρνησης ενδιάμεσα καθώς οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία εμφανίζονται με καθυστέρηση για να τις δουν οι πολίτες.

Πράγματι, η χθεσινή πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορεί να αποδοθεί στην αποκόμιση κερδών στο πλαίσιο της τακτικής «αγοράζω τη φήμη και πουλάω το γεγονός». Όμως, αυτό θα φανεί προσεχώς.

Το ίδιο και η σημαντική υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου προς το 2% το πρωί και η επαναφορά τους στο 2,09% το απόγευμα της Δευτέρας.

Πιο ενθαρρυντική και ίσως πιο σημαντική ήταν η μείωση της επιτοκιακής διαφοράς (spread), με το 10ετές γερμανικό στις 240 μονάδες βάσης από 255 την Παρασκευή.

Ιδίως, αν ληφθεί υπόψη ότι το ιταλογερμανικό 10ετές spread παρέμεινε αμετάβλητο στις 211 μονάδες το ίδιο διάστημα.

Οι αγορές κάνουν μερικές φορές λάθη, ενσωματώνοντας στις τιμές των μετοχών, ομολόγων κ.λπ. λανθασμένες  προσδοκίες, όμως τα διορθώνουν ταχύτατα.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να έχει τις αγορές απέναντί της.

Αντίθετα, θα πρέπει να έχει σύμμαχο τις αγορές, αν θέλει να κάνει το έργο της ευκολότερο και να πετύχει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v