Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έγινε τώρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη περί μεσοσταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από φέτος, δεν ήταν αναμενόμενη. Όμως, υπάρχει λόγος.

Γιατί έγινε τώρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ελάχιστα άτομα φαίνεται πως γνώριζαν ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα αναφερόταν στις προγραμματικές δηλώσεις του στη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από φέτος.

Η εικόνα που υπήρχε πριν από την ανακοίνωση ήθελε τη μείωση του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας να είναι ομοιόμορφη κατά 30% για όλες τις ιδιοκτησίες και να εφαρμοζόταν από το 2020.

Πώς εξηγείται λοιπόν μια τόσο σημαντική αλλαγή, κυρίως ως προς τον χρόνο εφαρμογής και δευτερευόντως ως προς τη διάρθρωση της μείωσης;

Ιδίως, ως προς τον χρόνο, αν ληφθεί υπόψη πως γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση κατά ποσό θα πιαστεί ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κομισιόν εμφανίζονται απαισιόδοξες, προβλέποντας πλεόνασμα 2,9% και 2,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα για φέτος, με τις προεκλογικές παροχές και τη ρύθμιση με τις 120 δόσεις.

Επιπλέον, ερώτημα παραμένει αν θα επεκταθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από τον Σεπτέμβριο, όπως είχε αναφερθεί προεκλογικά από το κυβερνών κόμμα. 

Προφανώς, η κίνηση με τον ΕΝΦΙΑ δείχνει πως το οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχεί για την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου.

Ίσως γιατί έχει ενθαρρυνθεί από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Με βάση κάποιους πρόχειρους δικούς μας υπολογισμούς, ο προϋπολογισμός ήταν κοντά στον στόχο μετά τις αναγκαίες αναπροσαρμογές, π.χ. για έσοδα από τις επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί το ευρωσύστημα και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.         

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο δείχνει να πιστεύει ότι οι απώλειες εσόδων από την προαναγγελθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά θα είναι περιορισμένες, π.χ. κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, και θα μπορέσει να τις αντισταθμίσει με μειώσεις δαπανών, αν χρειασθεί. 

Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος που επιταχύνθηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν άλλος.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 θα γίνουν γνωστά από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2020.

Όμως, οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2020 με την Κομισιόν θα γίνουν το φθινόπωρο. 

Δεν ήθελαν λοιπόν η μείωση του ΕΝΦΙΑ να μπει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τις φοροελαφρύνσεις που θέλουν να προωθήσουν την επόμενη χρονιά.

Υλοποιώντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος, βγάζουν από τη μέση ένα μέτρο για το οποίο η Κομισιόν και οι θεσμοί ίσως ζητούσαν μέτρα αντιστάθμισης ή τουλάχιστον αναβολή της εφαρμογής του από το 2020.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο όλοι σχεδόν αιφνιδιαστήκαμε από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον ΕΝΦΙΑ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v