Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι σύμβουλοι του χρέους: Από τη Ρότσιλντ στη Λαζάρ

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει συμβούλους για θέματα χρέους και αναβάθμισής της στην επενδυτική βαθμίδα, όταν το προφίλ του χρέους είναι καθορισμένο και έχει ειδικούς διαπραγματευτές για εκδόσεις ομολόγων;

Οι ξένοι σύμβουλοι του χρέους: Από τη Ρότσιλντ στη Λαζάρ

Αν μιλούσαμε σε ποδοσφαιρικούς όρους, η Rothchild και η Lazard είναι δύο συμβουλευτικές τράπεζες της Γαλλίας, των οποίων οι σχέσεις προσομοιάζουν μ’ αυτές των ΟΣΦΠ-ΠΑΟ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τους ειδήμονες.

Μια σημαντική παρατήρηση.

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει περάσει από τη Rothchild και θεωρείται γενικά στη Γαλλία, όπως είναι φυσιολογικό, πως είναι πιο κοντά σ’ αυτή την τράπεζα.

Τέτοιοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί διαθέτουν αρκετές φορές εκπροσώπους σε ξένες χώρες. Οι τελευταίοι είναι συνήθως ντόπιοι με γνώση του αντικειμένου και πολιτικές και κοινωνικές διασυνδέσεις για να τους φέρνουν δουλειές.

Τόσο η Rothchild όσο κι η Lazard έχουν πάρει δουλειές στην Ελλάδα κατά καιρούς, που τους έχουν αποφέρει έσοδα και κυρίως γόητρο και άνοδο στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης (rankings).

Ως γνωστόν, εκτός των άλλων, η Lazard έχει διατελέσει σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) στην αναδιάρθρωση χρέους (PSI), ενώ η Rothchild ήταν σύμβουλος σε θέματα χρέους τα τελευταία χρόνια επί κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ.

Σημειωτέον ότι η Rothchild του Λονδίνου -έχει σημασία, γιατί διαφέρει από εκείνη των Παρισίων- είναι σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος στο συστημικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι έχοντες ισχυρή μνήμη ίσως θυμούνται ότι η Rothchild Γαλλίας είχε έλθει στο προσκήνιο πριν από δυόμισι χρόνια περίπου, όταν είχε αποκαλυφθεί πως το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είχε προσγειωθεί ινκόγκνιτο στο Παρίσι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

‘Ηταν τότε που κάποιοι ισχυρίζονταν πως η στάση είχε γίνει για συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού με στελέχη της γαλλικής τράπεζας και άλλων μεγάλων εταιρειών, ενώ άλλοι μιλούσαν για επίσκεψη των παιδιών στην Disneyland, στα περίχωρα των Παρισίων (Marne la Valle).

Λίγο καιρό μετά ανακοινώθηκε πως η Rothchild αναλάμβανε σύμβουλος για θέματα χρέους.

Η πρόσληψη θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ενόψει των διαπραγματεύσεων που ακολουθούσαν με τους Ευρωπαίους δανειστές για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μετά το PSI.

‘Οπως κι έγινε.

Όμως, στα χρόνια που μεσολάβησαν, το στέλεχος της γαλλικής τράπεζας που ήταν επιφορτισμένη με την Ελλάδα φέρεται πως έκανε ένα σημαντικό λάθος.

Μη γνωρίζοντας ίσως πως στην Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα τίποτα δεν μένει κρυφό, η ίδια φέρεται να εκφραζόταν σε ιδιωτικές συζητήσεις της με καλά λόγια για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Γιατί το έκανε δεν το γνωρίζουμε. Κάποιος θα μπορούσε να εικάσει πως το έκανε γιατί το πίστευε, ενώ άλλος γιατί προσδοκούσε πως ο κ. Τσίπρας θα κέρδιζε εκ νέου τις εκλογές.

Οπως κι αν έχει, η ίδια έγινε κόκκινο πανί για την ηγεσία της ΝΔ που τα πληροφορήθηκε, όπως μαθαίνουμε.

Όμως, η σύμβαση της Rothchild με τη χώρα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών είχε λήξει από καιρό.

Κι εδώ που τα λέμε, ουσιαστικά ο ρόλος της είχε τελειώσει με την απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018 για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οσον αφορά τις νέες εκδόσεις ομολόγων, η χώρα έχει μια ομάδα τραπεζών, ειδικών διαπραγματευτών, από τις οποίες επιλέγει εκείνες που θέλει.

Επιπλέον, οι τελευταίες, όπως ίσως κι άλλες ξένες τράπεζες, παρουσιάζουν κατά καιρούς, συνήθως το φθινόπωρο ενόψει της νέας χρονιάς, τις ιδέες τους για πρωτότυπες εκδόσεις χρέους.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει πλέον η Ελλάδα συμβούλους για τέτοια θέματα, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Οσον αφορά το σοβαρό θέμα της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης, γεννάται ένα ερώτημα.

Οι περισσότερες τράπεζες θεωρούν πως η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μπορεί να γίνει σε 18 μήνες περίπου, άλλοι μιλάνε για δύο χρόνια, ενώ ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει προεκλογικά για 12 μήνες, αν θυμόμαστε καλά.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς με τι κριτήριο θα δοθεί πριμ επιτυχίας (success fee) στον νέο σύμβουλο για την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Τα δύο χρόνια (!!!) που αναφέρονταν στη χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση;

Dr. Money



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v