Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μάθημα και το πάθημα από την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ συνιστά μια θετική εξέλιξη. Όμως, όλα όσα έγιναν, δείχνουν επίσης τι συμβαίνει όταν η γραφειοκρατία της ΕΕ συναντά την ελληνική προχειρότητα.

Το μάθημα και το πάθημα από την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η πολιτική είναι πολιτική και πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, αυτά που συμβαίνουν, π.χ. δηλώσεις, είναι για τις εντυπώσεις.

Όμως, μερικές φορές οι πολιτικές αντιπαραθέσεις βοηθούν ώστε να βγουν τα σωστά συμπεράσματα και τα παθήματα να γίνουν χρήσιμα μαθήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και ο προκάτοχός του κ. Τσακαλώτος διασταύρωσαν χθες τα πολιτικά τους ξίφη, με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup για την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

‘Ολοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αφού το Δημόσιο εξοικονομεί 70 εκατ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τις επίσημες διαρροές, το ακριβό δάνειο φέρει επιτόκιο 4,9% περίπου ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού των 7,5 δισ. ευρώ της χώρας από την αγορά μέχρι στιγμής φέτος διαμορφώνεται κοντά στο 3,1% και του συνολικού δημόσιου χρέους στο 1,6%.

Η κυβέρνηση μίλησε για ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας ενώ ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Σταϊκούρα.

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Πράγματι, η προηγούμενη κυβέρνηση απέστειλε αίτημα στον ESM για αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ στις αρχές Μαΐου.

Όμως, τίποτα δεν προχώρησε. Γιατί; Υπάρχουν δύο εξηγήσεις.

Το αίτημα πήγε ανυπόγραφο δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (δεν θα μας εξέπληττε) και επομένως ήταν σαν να μην υποβλήθηκε ποτέ.

Το αίτημα πήγε μεν ενυπόγραφο, αλλά οι του ESM ειδοποίησαν την Αθήνα ότι δεν είχε ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθεί μια χώρα-μέλος σε μια τέτοια περίπτωση απ’ όσο γνωρίζουμε;

Πρώτον, η ενδιαφερόμενη χώρα θέτει το θέμα της αποπληρωμής του δανείου στο Euroworking Group.

Δεύτερον, εφόσον όλα πάνε καλά εκεί, το θέμα τίθεται προφορικά στο Eurogroup που ακολουθεί λίγες μέρες αργότερα, για να μπει στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup.

Εφόσον αυτό συμβεί, το επόμενο Eurogroup επιλαμβάνεται του θέματος και δίνει το πράσινο φως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να εξετάσει το αίτημα για αποπληρωμή.

Σημειωτέον ότι αυτοί που θα εξετάσουν το θέμα στο αρμόδιο συμβούλιο του ESM είναι οι ίδιοι που του λένε να εξετάσει το αίτημα, δηλ. οι υπουργοί Οικονομικών.

Καλώς ήρθατε στη γραφειοκρατία της ΕΕ και των Βρυξελλών, που δείχνει γιατί η ευρωζώνη δεν θα αποκτήσει ποτέ την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αθήνα λοιπόν έστειλε αίτημα, ο κ. Χουλιαράκης φέρεται να το έθεσε στο Euroworking Group σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, αλλά δεν έφθασε ποτέ στο επόμενο ή στα επόμενα Eurogroup.

Μάλλον καλύτερα, γιατί το πιθανότερο είναι πως θα έβρισκε τοίχο μετά τις προεκλογικές ανακοινώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για παροχές (με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων), λίγες μέρες αργότερα και κυρίως τη μονόπλευρη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα.

Ας έλθουμε τώρα στη σημερινή κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της χώρας στο Euroworking Group κ. Αργυρού έθεσε προφορικά το θέμα της αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ στο Euroworking Group, για να συζητηθεί στο Eurogroup.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο αίτημα στο Eurogroup αλλά αντί να μπει στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών τον Οκτώβριο, οι τελευταίοι έδωσαν το πράσινο φως στον ESM να το εξετάσει.

Με άλλα λόγια, το Eurogroup επίσπευσε τη διαδικασία κατά 1 μήνα.

Ισως το έκανε ως χειρονομία καλής θέλησης προς τη νέα κυβέρνηση, ίσως γιατί η ολοκλήρωση της συναλλαγής (αποπληρωμής) θα πήγαινε πολύ πίσω αν το Eurogroup του Οκτωβρίου έπαιρνε την απόφαση.

Οποιος κι αν είναι ο λόγος συνιστά μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και δείχνει πως η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία μπορεί να κινηθεί ταχύτερα, αν υπάρχει πολιτική βούληση εκ των άνω.

Οσον αφορά την πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Dr. Money


Dr Money

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v