Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έργα και όχι λόγια θέλουν να δουν οι ξένοι

Στην κυβέρνηση θα πρέπει να πανηγυρίζουν λιγότερο για τη μεγάλη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και να προβληματίζονται περισσότερο για τη συμπεριφορά του Χ.Α.

Έργα και όχι λόγια θέλουν να δουν οι ξένοι

Στην πολιτική των ΗΠΑ τούς αποκαλούν spin doctors.

Είναι αξιωματούχοι, π.χ. βοηθοί του προέδρου και άλλοι που βγαίνουν στα ΜΜΕ για να υποστηρίξουν κάποιες πολιτικές ή να δώσουν την ερμηνεία του πολιτικού προϊσταμένου τους για κάποια σημαντικά γεγονότα.

Ολοι γνωρίζουν την ιδιότητά τους.

Όμως, ο καλός spin doctor είναι αυτός που προπαγανδίζει, στην ουσία, μια θέση με τρόπο που δεν είναι τόσο μονόπλευρος, ώστε να υπενθυμίζει στους τρίτους την ιδιότητά του.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;

Πριν λίγο καιρό, έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Αλεξ Πατέλης.

‘Οπως ήταν φυσικό, οι δημοσιογράφοι τού έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και αυτός τις απάντησε με τρόπο που έδειχνε εύστροφο άνθρωπο, με καλά αγγλικά.

Όμως, η εμμονή του να αποδίδει όλα τα καλά στη νέα κυβέρνηση που εξελέγη στις 7 Ιουλίου εκτιμούμε πως δεν του έδωσε πόντους και αδίκησε εαυτόν στα μάτια των τρίτων, ξένων που παρακολουθούσαν τη συνέντευξη.

Φανταζόμαστε ότι πολλοί θα έσπευσαν να τον συγχαρούν.

Όμως, αμφιβάλλουμε αν κάποιος του επεσήμανε την προαναφερθείσα αδυναμία του spin, για να είναι καλύτερος την επόμενη φορά και πιο αποτελεσματικός στην επικοινωνία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ερχόμαστε τώρα σε κάτι άλλο.

Διαβάζαμε χθες κάποια ρεπορτάζ από το roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Τα ρεπορτάζ εμπεριείχαν μερικές φορές εντυπωσιακούς χαρακτηρισμούς για τα αποτελέσματά της, π.χ. κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ξένους επενδυτές κ.λπ., ενώ κάποια τα συνέδεαν με τη νέα υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όμως, η υποχώρηση δεν περιορίζεται ή δεν είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία, όπως δείχνει το spread, για να αποδοθεί στις εγχώριες εξελίξεις.

Επιπλέον, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνει εγκλωβισμένος μεταξύ των 790 και 900 μονάδων παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές διακηρύξεις.

Το Χρηματιστήριο δείχνει να μην μπορεί να υπερβεί τις 900 μονάδες που είχε πλησιάσει τις παραμονές των εκλογών της 7ης Ιουλίου, κάνοντας ράλι από τις 732 μονάδες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η συμπεριφορά του θα πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, όπως σωστά παρατηρεί υψηλόβαθμο στέλεχος και εταίρος σε fund που πρόσκειται φιλικά στη Ν.Δ.

Η παρατήρησή του συμβαδίζει με τα λεγόμενα στελεχών εισηγμένων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις του Λονδίνου.

Οι τελευταίοι ανέφεραν ότι οι Ελληνες εμφανίσθηκαν πιο αισιόδοξοι αυτή τη φορά στις επαφές με τους αναλυτές και επενδυτές ξένων οίκων, funds κ.λπ.

Όμως, οι τελευταίοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, δεν φάνηκαν να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό τους, προτιμώντας να υιοθετήσουν στάση αναμονής, για να δουν αν τα λόγια θα γίνουν πράξεις από την κυβέρνηση.

Οι ίδιοι προσέθεταν την εκτίμηση ότι θα προβούν σε αγορές μετοχών και θα δούμε ισχυρό ράλι στο Χρηματιστήριο, αν η κυβέρνηση υλοποιήσει πολλά από αυτά που υπόσχεται τους τελευταίους μήνες.

Αναμφισβήτητα, η απόφαση ξένων επενδυτών να αποσυρθούν από την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό ή άλλες δεν βοηθά, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι.

Εργα λοιπόν αντί για λόγια περιμένει η αγορά και οι επενδυτές, για να γίνουν χορηγοί επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v