Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πιο καλό νέο

To προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να σεβαστεί τη συμφωνία του Ιουνίου του 2018. Όμως, το πιο καλό νέο είναι άλλο.

Το πιο καλό νέο

Η διαφορά στις εκτιμήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών όταν ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2020 ήταν πολύ μεγάλη.

Δεν ήταν ούτε 1,8 δισ., ούτε 2,2 δισ. ευρώ όπως έχει γραφτεί στον Τύπο.

Ήταν πολύ μεγαλύτερη και υπερέβαινε κατά πολύ τα 3,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Το γεγονός ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις σχεδόν έκλεισε -υπάρχει μια μικρή απόκλιση της τάξης του 0,1% του ΑΕΠ. που αναμένεται να κλείσει προσεχώς. σύμφωνα με τα τεχνικά κλιμάκια- μέσα σε ένα μήνα σημαίνει κάποια πράγματα.

Πρώτον, η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε επαρκώς τεχνικά, π.χ. γραφήματα, σημειώσεις και παλινδρομήσεις, τις θέσεις της, με αποτέλεσμα να τους πείσουν όπως αναφέρεται. 

Αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και του ΣΟΕ (Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) που συμμετείχαν στις εντατικές διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα.

Δεύτερον, το μεγάλο ειδικό βάρος του προϋπολογισμού του 2020 στις εκθέσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας  έχει δημιουργήσει καλό κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.   

Αυτό εισπράττει κανείς με όποιον κι αν μιλήσει από τους θεσμούς αλλά και άτομα της ελληνικής πλευράς. 

Είναι χαρακτηριστικά τα λεχθέντα από άτομο που δεν εργάζεται για την κυβέρνηση και δέχθηκε πρόσφατα την επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα. 

«Αυτή τη φορά ήταν χαλαροί, σου έδιναν την εντύπωση  ότι έκαναν τουρισμό. Καμία σχέση με άλλες φορές», μας ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ.  

Αυτό το καλό κλίμα μεταφέρεται και διαχέεται σε όλα τα επίπεδα όπως είναι φυσικό, στρώνοντας το έδαφος για την ικανοποίηση του αιτήματος της Αθήνας για διοχέτευση των επιστροφών των κερδών από τα ομόλογα (SMPs και ANFAs) σε επενδύσεις από το 2020. 

Είναι κάτι που φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, μόλις ένα μήνα πριν, όπως κι εμείς είχαμε επισημάνει, λόγω κυρίως του πολιτικού χαρακτήρα του, π.χ. θα έπρεπε να περάσει από τα κοινοβούλια κάποιων χωρών και δευτερευόντως του τεχνικού, π.χ. ανάλυση διατηρησιμότητας του χρέους.

Φυσικά, τίποτα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και ούτε καν επισήμως συζητηθεί ακόμη.

Το αίτημα αναμένεται πως θα υποβληθεί και συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου, αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Αθήνας.  

Όμως το γεγονός  ότι η Κομισιόν ανέλαβε να προετοιμάσει μια τεχνική πρόταση για το θέμα των ANFAs στο τελευταίο Euroworking Group (EwG) είναι καλό σημάδι και απόρροια του καλού κλίματος που επισημάναμε πιο πάνω. 

Επομένως, η θετική (σχεδόν) κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2020 μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών έχουν θετικές επιπτώσεις που ξεπερνούν αυτό που μπορεί να δει το μάτι.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v