Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παζλ του «Ηρακλή» και οι χρηματοδοτήσεις 

Τι σημαίνει το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες, την εθνική οικονομία  και τους δανειολήπτες; Το ερώτημα είναι εύλογο αλλά η απάντηση πολυπαραγοντική.

Το παζλ του «Ηρακλή» και οι χρηματοδοτήσεις

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%-4% ετησίως, αν οι τράπεζες δεν παίξουν τον ρόλο τους, χρηματοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα.

Η δραστική μείωση του μεγάλου στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΑ) κρίνεται απαραίτητη. Συστημικά σχέδια όπως το «Ηρακλής» μπορούν αναμφισβήτητα να επιταχύνουν τη διαδικασία.

Αν όμως ο «Ηρακλής» μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης, είναι μια άλλη υπόθεση. 

Όπως αναμέναμε, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των ΜΕΑ πήρε την τελική έγκριση της Κομισιόν (DG Comp) και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την ένταξη προβληματικών δανείων έως 30 δισ. ευρώ εντός 18μήνου.

Επομένως, απαιτείται ένα διάστημα 12-18 μηνών για να ξεδιπλωθεί πλήρως το σχέδιο και να αρχίσουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις στην πιστωτική επέκταση προς την οικονομία.

Οι εκτιμήσεις δεν είναι εύκολες καθώς εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες και κυρίως την πορεία της οικονομίας, το ποσοστό ανεργίας κ.λπ.

Αν η οικονομία πηγαίνει καλά μέχρι τότε και οι προοπτικές διαφαίνονται ευοίωνες, είναι επόμενο οι τράπεζες να είναι πιο πρόθυμες να δανειοδοτήσουν περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις κατηγορίες δανείων. 

Από τα συμφραζόμενα των ειδικών προκύπτει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν βάλει προτεραιότητα τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, π.χ. τυροπιτάδικα κ.λπ.  

Το ρίσκο εκτιμάται πως είναι μεγαλύτερο και η διαχείριση πολλών πελατών ενέχει μεγάλο κόστος, σε αντίθεση με τα μεγάλα δάνεια προς μεμονωμένες επιχειρήσεις ή πρότζεκτ. 

«Τι είναι προτιμότερο από τη σκοπιά μιας τράπεζας; Ένα μεγάλο δάνειο 300-400 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό ή το ίδιο ποσό να δοθεί σε εκατοντάδες ή χιλιάδες μικρομεσαίους; Πόσο κόσμο θα πρέπει να απασχολεί η τράπεζα για να παρακολουθεί τους τελευταίους και πόσα για το δάνειο στο Ελληνικό;» τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς με πολυετή θητεία σε τράπεζες εντός κι εκτός Ελλάδας.

Όμως, το ενδιαφέρον των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των μεγάλων καλών επιχειρήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και να βελτιωθούν οι ροές για στεγαστικά και κάρτες.       

Την πολιτική των τραπεζών θα κρίνει επίσης σε κάποιο βαθμό η πορεία των τιμών των μετοχών τους.

«Η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να μειώσει τον βαθμό κάλυψης των τραπεζών», τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. 

«Έχει σημασία η στάση που θα κρατήσουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο απέναντι σ’ αυτή την εξέλιξη. Αν την επικροτήσουν, ανεβάζοντας τις μετοχές, οι τράπεζες θα δίνουν πιθανόν περισσότερα δάνεια, διαφορετικά θα γίνουν πιο συντηρητικές,» κατέληξε.

Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα χνάρια από τη δυσάρεστη εμπειρία των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τελευταίας 10ετίας στην πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών.  

Τα ανωτέρω εξηγούν γιατί η επίπτωση του σχεδίου «Ηρακλής» στις δανειοδοτήσεις  και στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής  οικονομίας παραμένει ερώτημα.   

Αυτός είναι ο λόγος που μιλήσαμε για πολυπαραγοντική απάντηση στο ερώτημα τι επιπτώσεις θα έχει ο «Ηρακλής» στη χρηματοδοτική πολιτική των τραπεζών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v