Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα MoU δεν αρκούν για ντιλ με την Κίνα

Η χώρα και οι κρατικές εταιρείες έχουν υπογράψει πολλά μνημόνια συνεργασίας (MoU) με ξένα κράτη και επιχειρήσεις διαχρονικά, χωρίς αποτέλεσμα. Κρατάτε λοιπόν μικρό καλάθι.

Τα MoU δεν αρκούν για ντιλ με την Κίνα

Όταν κυβερνήσεις και κρατικές εταιρείες θέλουν να δείξουν πως κάτι κάνουν, υπογράφουν δεκάδες μνημόνια συνεργασίας (MoU) με ξένες χώρες και επιχειρήσεις, μας έλεγε χθες στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ξένα κράτη και οι εταιρείες παίρνουν πιο πολύ στα σοβαρά τα MoU, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά.  

Αυτό συμβαδίζει με τις διακηρύξεις περί επενδύσεων που υποτίθεται φέρνει ο ηγέτης κάθε μεγάλης χώρας που επισκέπτεται την Ελλάδα. 

Πόσες φορές δεν έχουμε βομβαρδισθεί στο παρελθόν από τον Τύπο για τις  επενδύσεις που υποτίθεται θα έφερναν ο Ομπάμα, ο Πούτιν, ο Μακρόν κ.λπ., για να αποδειχθεί στην πράξη πως δεν υπήρχε ουσία; Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αυτή τη φορά με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ;

Μακάρι αλλά δεν θα ποντάραμε πολλά σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Εξαίρεση ίσως θα μπορούσε να είναι ο τομέας του τουρισμού. Όπως μας έλεγε άτομο που ήλθε στην Αθήνα για την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, πάνω από 1,2 εκατ. συμπατριώτες του επισκέπτονται το Παρίσι και μόλις κάπου 20 χιλ. την Ελλάδα, όπου βασικός προορισμός είναι η Σαντορίνη για γάμους.

Οι απευθείας αεροπορικές γραμμές μεταξύ κινεζικών μεγαλουπόλεων και της Αθήνας θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση. Όμως, η εμπειρία δείχνει ότι πολύ μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό δίνει το γύρισμα ταινιών, ντοκιμαντέρ  ή/και επεισοδίων σε δημοφιλείς σειρές σε κινεζικά κανάλια. Τα αγροτικά προϊόντα είναι ένας άλλος τομέας που η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί, π.χ. προϊόντα ΠΟΠ. 

Όμως, αμφιβάλλουμε αν οι εγχώριες εταιρείες και παραγωγοί έχουν την ικανότητα/δυνατότητα να συνεργασθούν για να υποστηρίξουν την εξαγωγή σημαντικών ποσοτήτων στη κινεζική αγορά.   

Η προσέλκυση περισσότερων Κινέζων επενδυτών στην ελληνική κτηματαγορά μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα είναι εφικτή. Όμως, υπάρχουν εμπόδια, π.χ. capital controls, «κανόνια» κινεζικών μεσιτικών γραφείων στην Ελλάδα και φυσικά οι ακριβότερες τιμές σε περιοχές όπως τα Νότια Προάστια της Αθήνας και το κέντρο.   

Η παρουσία των υποκαταστημάτων δύο μεγάλων κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι προφανές πως συνδέεται με τη δραστηριοποίηση κινεζικών εταιρειών όπως η Cosco. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις δυο τράπεζες έδωσε εγγύηση στην EBRD, ώστε να προσφέρει δάνειο ύψους 140 εκατ. ευρώ στην Cosco για το λιμάνι του Πειραιά.  Αν ακολουθήσουν την πολιτική των κινεζικών τραπεζών σε άλλες δυτικές χώρες, το πιθανότερο είναι πως θα τιμολογούν φθηνά (dumping), π.χ. δάνεια, για να προσελκύσουν επίσης μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.  Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι πολλές μικρές τράπεζες της Κίνας εμφανίζονται να έχουν σοβαρά προβλήματα με «κόκκινα» δάνεια και ίσως χρειασθούν διάσωση. Τέλος, ίσως δούμε κινεζικές εταιρείες, όπως η Fosoun, να επανέρχονται για την Εθνική Ασφαλιστική.

Παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε να επισημάνουμε πως η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ είναι εθιμοτυπική και έχει προγραμματισθεί πριν από πολύ καιρό.

Από πλευράς μπίζνες, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη Σαγκάη ήταν όλα τα λεφτά. Φυσικά, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι τα μνημόνια συνεργασίας (MοU) με ξένες χώρες κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων σπανίως οδήγησαν σε ντιλ στην Ελλάδα. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v