Με δύναμη πυρός 552 εκατ. ευρώ προτίθεται να ενισχύσει η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) το πρόγραμμα επαναγοράς και ακύρωσης μετοχών, παραμένοντας πιστή στην στρατηγική προσέλκυσης/διατήρησης long only επενδυτών, όπως την παρουσίασε προ μηνός η διοίκησή της. Με αυτό το ποσό και με βάση το χθεσινό κλείσιμο (12,7 ευρώ) μπορούν να αγοραστούν 43,4 εκατ. ευρώ.
Οι μέτοχοι της τράπεζας καλούνται στις 30 Απριλίου να εγκρίνουν πρόγραμμα επαναγοράς ως 182.943.030 μετοχών, αθροιστικού ύψους ως 552 εκατ. ευρώ καθώς και τη διανομή μερίσματος 464 εκατ. ευρώ.
Μέρος του ποσού (σ.σ. 252 εκατ. ευρώ), το οποίο θα αναλωθεί για επαναγορά μετοχών έρχεται από τα κέρδη χρήσης 2025 και τα υπόλοιπα (ως) 300 εκατ. ευρώ από πλεονάζον κεφάλαιο, το οποίο η τράπεζα αποφάσισε να «κάψει», μέσω ειδικών διανομών, αυξάνοντας το ύψος της ανταμοιβής μετόχων στα επίπεδα του 86% (σ.σ. 60% σταθερό από κέρδη χρήσης+26% από ανάλωση κεφαλαίου).
Το πρόγραμμα επαναγοράς σπάει σε τακτικό και έκτακτο, διάκριση που αφορά, όμως, μόνο στην πηγή των κεφαλαίων. Οι όροι των δύο προγραμμάτων επαναγοράς είναι κοινοί και προβλέπουν τα εξής: 24μηνη διάρκεια και εύρος τιμών μεταξύ 1 ευρώ (ελάχιστη τιμή) και 30 ευρώ (ανώτατη τιμή).
Ένα μικρό μέρος των μετοχών που θα αποκτηθούν δεν θα ακυρωθεί, αλλά θα χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα ανταμοιβής ανώτατων στελεχών (σ.σ. δωρεάν διάθεση μετοχών κόστους ως 20 εκατ. ευρώ).
Όπως αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση πολυετούς μετασχηματισμού του ισολογισμού της έχει συσσωρεύσει κεφαλαιακά αποθέματα, τα οποία υπερβαίνουν διαρθρωτικά τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις εσωτερικές κεφαλαιακές ανάγκες της, τόσο υπό βασικά, όσο και υπό δυσμενή σενάρια.
Η ΕΤΕ επίλεξε να αναλώσει πλεονάζον κεφάλαιο για αγορά και ακύρωση ιδίων μετοχών καθώς θεωρεί ότι αποτελεί το κατάλληλο μέσο ανταμοιβής μετόχων επιτρέποντας ευέλικτη και προσανατολισμένη στην αγορά απόδοση κεφαλαίου, ενώ ενισχύει την κεφαλαιακή αποτελεσματικότητα μέσω της ακύρωσης. Έτσι βελτιώνονται τα κέρδη ανά μετοχή, αλλά και προοπτικά το μέρισμα ανά μετοχή.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση της 30ης Απριλίου οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την ακύρωση 11.580.849 μετοχών της τράπεζας (σ.σ. 1,27% του μετοχικού της κεφαλαίου), οι οποίες αποκτήθηκαν την περίοδο μεταξύ 4ης Ιουνίου 2025 και 27 Μαρτίου 2026. Επιπρόσθετα, προτείνεται προς έγκριση αύξηση κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης ποσού υπέρ το άρτιο και αύξησης της ονομαστικής αξίας ανά μετοχή από 1 σε 3 ευρώ.
Βonus 36,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 3.750 εργαζόμενους
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας προτείνει να διατεθεί το ποσό των 36,5 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2025 για ανταμοιβή προσωπικού, λόγω επίτευξης στόχων. Με βάση όσα αναφέρονται στο σκεπτικό του Δ.Σ. το bonus θα μοιραστεί σε περίπου 3.750 εργαζόμενους.
Οι μέτοχοι θα λάβουν τελικό μέρισμα σε μετρητά της τάξης των 264 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογισθεί και το προμέρισμα, ποσού 200 εκατ. ευρώ, που έλαβαν το Φθινόπωρο η συνολική διανομή ανέρχεται σε 464 εκατ. ευρώ (σ.σ. μικτό μέρισμα ανά μετοχή 0,5072 ευρώ).