Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H φοροκλοπή ΦΠΑ θέλει τον μάστορά της 

Η διαφήμιση της δεκαετίας του 1990 «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη» είχε κάνει θραύση. Όμως, η παραποίηση των αποδείξεων με τη χρήση λογισμικού το 2019 αποδεικνύει τα όριά της.  

H φοροκλοπή ΦΠΑ θέλει τον μάστορά της

Το υποψιάζονταν ή το γνώριζαν από πριν αλλά έπρεπε να το αποδείξουν. 

Τον περασμένο Αύγουστο, στελέχη της ΑΑΔΕ ανακάλυψαν ότι μια επιχείρηση στην Κρήτη χρησιμοποιούσε λογισμικό για να «πειράξει» τις ταμειακές μηχανές, με στόχο τη μείωση της συνολικής αξίας των αποδείξεων που είχαν κοπεί στο τέλος της ημέρας.

Την επομένη ακριβώς, στις 12 Αυγούστου, η στήλη είχε αναφερθεί στο θέμα με τίτλο «Θέλετε έσοδα; Αλλάξτε τις ταμειακές μηχανές», καλώντας τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τους κεντρικούς σέρβερ των οικονομικών αρχών. Μ’ αυτό τον τρόπο τουλάχιστον οι επιχειρήσεις που έκοβαν αποδείξεις θα απέδιδαν όλο τον ΦΠΑ που πλήρωσαν οι καταναλωτές στα δημόσια ταμεία. Και μαζί με τον ΦΠΑ θα εμφάνιζαν μεγαλύτερα έσοδα από πωλήσεις, πληρώνοντας  υψηλότερο φόρο εισοδήματος.

Χθες, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως ανακάλυψε ένα ολόκληρο κύκλωμα κάπου 100 επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούσαν παράνομες λογισμικές εφαρμογές για να αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στις ταμειακές μηχανές.

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι γίνεται σε πανελλήνια κλίμακα και γιατί οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ είναι πιθανόν μεγαλύτερες από εκείνες που υπολογίζει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν. Η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι δευτεραθλήτρια στην ΕΕ, πίσω από τη Ρουμανία, στο «χάσμα ΦΠΑ» όπως αποκαλείται. 

Το «χάσμα ΦΠΑ» προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε. Είναι αποτέλεσμα φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, απάτης, πτωχεύσεων και εσφαλμένων υπολογισμών. Το «χάσμα ΦΠΑ» στην Ελλάδα εκτιμάται σε 34% έναντι μόλις 1% στην Κύπρο το 2017, ξεπερνώντας τα 7 δισ. ευρώ.

Για να κατανοήσει κανείς τα μεγέθη, αν οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ μειώνονταν κατά 40% ή 3 δισ. ευρώ περίπου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταργήσει τον φόρο αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος και παράλληλα να μειώσει στο μισό τον ΕΝΦΙΑ.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τους κεντρικούς σέρβερ θα μπορούσε να επιταχυνθεί  με τον εφοδιασμό τους με mobile/sms module όπως σε γειτονικές χώρες (!). Επίσης, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα μητρώο παραγωγών λογισμικών εφαρμογών που καταγράφουν λιανικές πωλήσεις. Οι τελευταίοι θα ήταν υποχρεωμένοι να παράσχουν πρόσβαση σε ό,τι τους ζητηθεί από την ΑΑΔΕ. Και φυσικά οι αρχές θα μπορούσαν να προωθούν παράλληλα ένα κλειστό κύκλωμα ταμειακών μηχανών, έχοντας την άνεση του χρόνου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ υπερβαίνει τον ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια κι αυτό πιθανόν οφείλεται στην αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αν λοιπόν υπάρξει συνδυασμός περαιτέρω αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τους κεντρικούς σέρβερ των αρχών, το αποτέλεσμα στις εισπράξεις ΦΠΑ μπορεί να εκπλήξει θετικά.  

Είναι ο μάστορας για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροκλοπής του ΦΠΑ, που πρέπει να είναι ο βασικός στόχος των φορολογικών αρχών. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v