Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό; 

Στους πολιτικούς αρέσει να είναι ευχάριστοι, δίνοντας αυξήσεις σε  συντάξεις και αλλού. Όμως, συνήθως ξεχνούν να μας πουν ποιοι θα τις χρηματοδοτήσουν.

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό;

Θα ήταν ωραίο, αν η ελάχιστη σύνταξη για όλους μπορούσε να αυξηθεί στα 1.000 ευρώ ή παραπάνω, ώστε αρκετοί συνταξιούχοι να ζουν καλύτερα. 

Όμως, η Ελλάδα είναι ήδη η χώρα της ευρωζώνης και της ΕΕ που διοχετεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων της οικονομίας και του προϋπολογισμού της στις συντάξεις. Η Ιταλία, που έρχεται δεύτερη, αφιερώνει το 13%-14% του ΑΕΠ της στο συνταξιοδοτικό, έναντι 16%-17% της Ελλάδας.   

Η χώρα μας κατέχει επίσης την πρωτιά στην επιδότηση των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό με κάπου 9%-10% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου, εμφανίζεται να αφιερώνει λιγότερους πόρους σε άλλες κοινωνικές δαπάνες σε σύγκριση με άλλες χώρες.  

Όμως, δεν μένουμε εκεί. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, το νέο ασφαλιστικό θα φέρει αυξήσεις στις συντάξεις όσων αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν μετά από 30 χρόνια εργασιακού βίου και καμία μείωση σύνταξης. Κι αυτό λόγω αύξησης του συντελεστή ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης.

Μια υποσημείωση: Οι ελληνικοί συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων ήταν ήδη αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, πριν το νέο ασφαλιστικό, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση των θεσμών. 

Επιπλέον, το νέο ασφαλιστικό θα άρει το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ, που οδήγησε στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,5 ευρώ τον μήνα, δηλ. 1.200 ευρώ τον χρόνο περίπου, για όσους αφορά και ευνοεί προφανώς τις υψηλότερες συντάξεις. Και τέλος, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν πλέον το 70% της σύνταξής τους και οι αγρότες συνταξιούχοι το προνομιακό 100%.

Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με αποφάσεις του ΣτΕ. Επίσης, το τελευταίο θα αποφανθεί αργά ή γρήγορα και για άλλα αναδρομικά, αφήνοντας το στίγμα του στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Όμως, στη χώρα που χρεοκόπησε το 2012, κανείς δεν έχει θέσει ακόμη στους αρμόδιους μια απλή ερώτηση.

Ποιος είναι ο λογαριασμός του νέου ασφαλιστικού και ποιοι θα τον πληρώσουν. Δεν είναι πολλοί. Οι νυν εργαζόμενοι, ως φορολογούμενοι και ασφαλιζόμενοι στο αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό μας σύστημα που θα λάβουν στο μέλλον μικρότερη σύνταξη 30%-35% κατά μέσο όρο σε σχέση με τους παλιούς συνταξιούχους, ή κάποιοι άλλοι; Θυμίζουμε ότι ο λαός είχε βγει στους δρόμους εναντίον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που πρότεινε ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Γιαννίτσης στις αρχές της χιλιετίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους από τη μη υιοθέτηση εκείνων των μέτρων μεταξύ 60 και 100 δισ. ευρώ, στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι την κρίση. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και πλέον κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ οι συντάξεις υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες. 

Είναι λοιπόν εύλογο μαζί με τα καλά νέα για τις αυξήσεις στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό, να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη το ύψος του λογαριασμού και ποιοι θα τον πληρώνουν σε μόνιμη βάση. Δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v