Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Γερμανία «αγάπησε» το QE της πανδημίας

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (QE) είχαν γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής από τα στελέχη της Bundesbank και άλλους Γερμανούς από το 2015. Όμως, δεν συνέβη το ίδιο με το πρόγραμμα αγορών της πανδημίας (PEPP) και αυτό δεν οφείλεται στον ιό.

Γιατί η Γερμανία «αγάπησε» το QE της πανδημίας

Η χθεσινή απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που έκρινε «εν μέρει» αντισυνταγματικό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2015, συνιστά πρόβλημα. Κι αυτό γιατί η απόφαση αφορά τη μεγαλύτερη εθνική κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, δηλ. την Bundesbank

Η στήλη είχε αναφερθεί διεξοδικά σ’ αυτό το θέμα στο άρθρο της 31ης Μαρτίου που έφερε τον τίτλο «Περιμένοντας την Καρλσρούη», επισημαίνοντας διάφορες πτυχές του θέματος. Το νέο στοιχείο που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα είναι το έκτακτο πρόγραμμα αγορών για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. 

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης δεν αφορά μεν το PEPP, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί. To πρόγραμμα PEPP θεωρείται «κλειδί» για τη διατήρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, την ίδια στιγμή που οι χώρες της ευρωζώνης αυξάνουν σημαντικά τις κρατικές δαπάνες για να αντιμετωπίσουν τον ιό.

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική. Η ΕΚΤ έχει ενημερώσει την Αθήνα πως οι αγορές ελληνικών ομολόγων μπορούν να φθάσουν τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, μέσω του  PEPP. Χονδρικά, μιλάμε για κάπου 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα.

H έκδοση του 7ετούς ομολόγου μέσα στον Απρίλιο και η πρόσφατη πώληση των εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων ανέδειξαν πόσο δύσκολες μπορεί να είναι οι εκδόσεις, ακόμη κι αν υπάρχουν παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά. Πρακτικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές χωρίς την έστω διακριτική παρέμβαση της ΕΚΤ, αν δεν θέλει να δει τις αποδόσεις των ομολόγων της να ανεβαίνουν απότομα. 

Αν λοιπόν προκύψουν επιπρόσθετες ανάγκες δανεισμού λόγω του διευρυμένου ελλείμματος, το σημερινό τέμπο των αγορών μέσω PEPP ίσως δεν είναι ικανοποιητικό για να κρατηθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χαμηλά και το spread υπό έλεγχο.

Κατόπιν όλων αυτών, κάποιος μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί, με δεδομένη μάλιστα τη συμμετοχή της Ελλάδας που δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα. Γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την Bundesbank και γενικότερα τη Γερμανία για το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, σε αντίθεση με το κύριο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE ή APP); 

Μια πρώτη απάντηση είναι πως πρόκειται για έκτακτο πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του 2020. Αυτό είναι σωστό, αλλά κάτι μοιάζει να λείπει. Τι είναι; Η απάντηση βρίσκεται στη δομή του PEPP. Κι αυτό γιατί το 80%-90% των τίτλων κάθε χώρας αγοράζονται από την εθνική κεντρική της τράπεζα, π.χ. την ΤτΕ στην Ελλάδα, όπως μαθαίνουμε.

Επομένως, αν προκύψουν ζημιές θα τις υποστεί η εθνική κεντρική τράπεζα κάθε χώρας. Αυτό το χαρακτηριστικό του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην αποδοχή του από τη Γερμανία.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v