Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ας μην έχουμε αυταπάτες

Η ιστορία έχει δείξει πως για να πάει μπροστά μια χώρα και να ευημερήσει, θα πρέπει να έχει ισχυρούς νόμιμους θεσμούς. Προφανώς, η Ελλάδα δεν ανήκει στην κατηγορία.

Ας μην έχουμε αυταπάτες

Η Ελλάδα μπορεί να ανήκει γεωπολιτικά στη Δύση, όμως σε πολλά θέματα κατατάσσεται στην Ανατολή.

Οι ηχογραφήσεις του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και άλλες φωτιές στη χώρα, όπως Κύθηρα και Μάνη, αναδεικνύουν το πρόβλημα.

Και φυσικά έχει δίκιο ένας φίλος που παρατήρησε πως πολλοί από αυτούς προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να πάνε να δουλέψουν για μεγάλους επιχειρηματίες, όταν αποστρατευθούν.

Δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο σήψης και παρακμής προσώπων και θεσμών που γκάλοπ έχουν δείξει πως χαίρουν της μεγαλύτερης εκτίμησης μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.

Πριν μερικά χρόνια, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά (έχει σημασία) ανέφερε στη στήλη πως το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο καυσίμων στη χώρα γίνεται στις ένοπλες δυνάμεις.

Λίγο καιρό μετά, διαβάζαμε δηλώσεις του τότε αρμόδιου για θέματα διαφθοράς να αναφέρεται δημοσίως στο ίδιο θέμα και να μην κουνιέται φύλλο.

Πριν δυο-τρία χρόνια, οι κληρικοί ξεσηκώθηκαν γιατί φοβήθηκαν πως κινδύνευσαν να μην είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι και να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, οι δικαστικοί ξεκίνησαν αγώνα για να πάρουν πίσω τις μνημονιακές μειώσεις, βασιζόμενοι την απόφαση του μισθοδικείου -πιθανόν πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία- στο οποίο συμμετέχουν.

Πράγμα που επέτυχαν, ασφαλώς, αναδρομικά.

Αν η στήλη θυμάται καλά, κάπου 5-10 χρόνια πριν, είχαν μοιρασθεί 1 δισ. ευρώ και πλέον από τον κρατικό κορβανά, δηλ. δανεικά αφού η χώρα είχε πρωτογενή ελλείμματα. Ο λόγος; Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ έπαιρνε περισσότερα από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και έπρεπε να ευθυγραμμισθούν οι μισθοί αναδρομικά από το 2000.

Επιπλέον, οι βουλευτές και οι δικαστές απολαμβάνουν το ίδιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.

‘Οσον αφορά τον χρόνο απόδοσης δικαιοσύνης που θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ούτε λόγος.

Το επιστέγασμα είναι η ανυπαρξία οποιασδήποτε πρότασης στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των συνταγματικών αναθεωρήσεων για την πραγματική διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα.

Πολιτικοί και κόμματα επικαλούνται συχνά τη διάκριση των τριών εξουσιών, δηλ. την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική, όταν τους συμφέρει, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να γίνει πραγματικότητα.
Κι αυτό γιατί στο Σύνταγμά μας απλά καταγράφονται οι τρεις εξουσίες.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία) αποτελείται από βουλευτές (νομοθετική) και διορίζει την ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (δικαστική).

Όταν λοιπόν οι βασικοί θεσμοί της χώρας είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο, είναι επόμενο να παρατηρούνται πιο συχνά φαινόμενα διαφθοράς και να επικρατούν συμπεριφορές και νοοτροπίες όπως τις εξέφρασε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής στις ηχογραφήσεις του.

Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία των θεσμών προς όφελος των πολιτών και της ευημερίας τους.

Ομως, δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή τους.

Για το τελευταίο απαιτούνται πολύ περισσότερα από νέες τεχνολογίες και αλλαγές προσώπων.

Γι’ αυτό οι όποιες αλλαγές θα είναι σταδιακές και αργές στην Ελλάδα, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ευημερία και την ακεραιότητά της.

Ας μην έχουμε αυταπάτες λοιπόν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v