Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτε μέτρα πριν είναι πολύ αργά

Οι κινήσεις της Τουρκίας μπορεί να δεσπόζουν στην επικαιρότητα, όμως κάτι άλλο επίσης ανησυχητικό θα έπρεπε να προβληματίζει τους ιθύνοντες.

Πάρτε μέτρα πριν είναι πολύ αργά

Η τουρκική NAVTEX έχει βάλει φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όλοι αναμένουμε την επόμενη κίνηση του Ερντογάν, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω την ένταση. Δεν είναι ό,τι το καλύτερο ούτε για τον έτσι κι αλλιώς τραυματισμένο τουρισμό, ούτε για την ελληνική οικονομία, ούτε για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, π.χ. μετοχές. Υπενθυμίζει το γεωπολιτικό ρίσκο που αρκετοί ίσως είχαν ξεχάσει λόγω της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Αν πρόκειται για ένα προσωρινό γεγονός, χωρίς μόνιμο αποτύπωμα, θα μπορούσε να υποβαθμισθεί. Όμως, δεν φαίνεται πως είναι, με μια Τουρκία που έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και συμπεριφέρεται ως η υπερδύναμη της περιοχής. Το τουρκικό ζήτημα είναι σοβαρό αλλά, δυστυχώς, δεν είναι το μόνο.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού εξαπλώνεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 15 εκατ. ενώ οι θάνατοι αυξάνονται. Εν τω μεταξύ, ο Π.Ο.Υ. προειδοποίησε χθες ότι το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από τις αρχές του 2021.   

Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό για την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ανησυχητικά, η μεγάλη μάζα του κόσμου στην Ελλάδα  συμπεριφέρεται ανεύθυνα, χωρίς να τηρεί τα βασικά μέτρα προστασίας. Φαίνεται ότι οι σκηνές με τα φορτηγά που μετέφεραν φέρετρα στην Ιταλία να έχουν ξεχασθεί και η ανεμελιά του ελληνικού καλοκαιριού να έχει πάρει τη θέση τους.

Όμως, η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αν έλθει, θα επιδεινώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελειώσει τον τουρισμό, βυθίζοντας την οικονομία σε βαθιά ύφεση. 

Τα σημάδια ήδη προβληματίζουν τους ειδικούς καθώς αρκετά είναι «ορφανά», διάσπαρτα και άλλα συγκεντρωμένα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Χθες, σε σύνολο 32 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ για τις τελευταίες 24 ώρες, τα 14 ήταν εισαγόμενα. Εκ των τελευταίων, τα 9 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου και τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων που έγιναν αυτοβούλως από τουρίστες.

Η εμπειρία άλλων χωρών που εφάρμοσαν διαφορετικές στρατηγικές δείχνει ότι αυτές που κινήθηκαν πιο νωρίς και πιο επιθετικά, τα πήγαν συγκριτικά καλύτερα. Πλέον, είναι σαφές ότι ο διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που ήθελαν να επιβάλουν καραντίνα και εκείνων που ήθελαν να κρατήσουν την οικονομία ζωντανή ήταν ψεύτικος. Είναι σαφές ότι ο νέος κορωνοϊός θα πρέπει να ηττηθεί για να πάει καλύτερα μια οικονομία.

Για να συμβεί αυτό και να διαφυλαχθούν τα οφέλη της διαχείρισης που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, π.χ. αναγκαστική χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, πολύ περισσότερα διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό εκτός από τους τουρίστες.

Το λιγότερο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας. Είναι στο χέρι των αρμοδίων να λάβουν περισσότερα προληπτικά μέτρα για να συνηθίζει ο κόσμος και να αποφευχθούν τα πιο αυστηρά. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό σύντομα, για να αποφευχθούν μαζικά τα χειρότερα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v