Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H εκδίκηση των Βέλγων και το χάσμα Βορρά-Νότου στην ΕΕ 

Πίσω από τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι βελγικές αρχές στην περίπτωση του Qatargate με επίκεντρο την κ. Καϊλή και άλλους, κρύβεται κάτι ακόμη, εκτός από την ενδεχόμενη αναβίωση του στερεότυπου για τους Ευρω-νότιους.

H εκδίκηση των Βέλγων και το χάσμα Βορρά-Νότου στην ΕΕ

Αρκετοί έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους στην Ελλάδα για τον τρόπο, την ταχύτητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι βελγικές αρχές στην αντιμετώπιση του φαινόμενου διαφθοράς με πρωταγωνιστές την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, τον Ιταλό σύντροφό της και άλλους. Πράγματι, αυτό ισχύει. Όμως, ρόλο ενδεχομένως έπαιξε και κάτι άλλο, που μας επισήμανε χθες εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παλαιότερα. Είναι κάτι που μας έκανε εντύπωση και δεν το έχουμε δει να συζητιέται ή να γράφεται στον ελληνικό ή ξένο Τύπο, αλλά είναι γνωστό στους κόλπους των ευρωγραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα λοιπόν με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, οι Βέλγοι αστυνομικοί, δικαστικοί κ.λπ. δεν έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι το γεγονός ότι αυτοί μπορεί να εργάζονταν πιο σκληρά από τους εργαζομένους της ΕΕ, αλλά οι τελευταίοι πληρώνονταν πολλαπλάσιους μισθούς (πάνω από 3 φορές) σε σχέση με αυτούς. «Να ξέρεις ότι δεν μας συμπαθούν καθόλου», ισχυρίζεται ότι του είπε συνάδελφός του, για να του ανταπαντήσει ο συμπατριώτης μας ότι ήταν τυχεροί γιατί αν ζούσαν και εργάζονταν στην Αθήνα, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν χειρότερα γι’ αυτούς. Το Qatargate έδωσε λοιπόν την ευκαιρία στους Βέλγους, αφενός, να κάνουν τη δουλειά τους και αφετέρου, να βγάλουν το άχτι τους καθώς είχαν μεγαλύτερο κίνητρο, σύμφωνα με τον ίδιο.  

Όμως, πιο σημαντικό είναι κάτι άλλο. Πρώτον, η ζημιά που έκανε στην ακεραιότητα των ευρωπαϊκών θεσμών, υπονομεύοντας την αξιοπιστία τους. Είναι κάτι που θα εκμεταλλευθούν πολέμιοι του ευρωπαϊκού εγχειρήματος αλλά και, δικαίως, υποστηρικτές του αλλά επικριτές της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Αυτό ήδη συμβαίνει σε χώρες όπως η Ουγγαρία, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.  

Δεύτερον, η ανάμειξη Ελλήνων και Ιταλών μέχρι στιγμής στο σκάνδαλο θα ενισχύσει πιθανόν το στερεότυπο που υπάρχει για τους Νότιους, π.χ. πιο διεφθαρμένοι, τεμπέληδες κ.λπ., σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά αλλά και εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις στην ΕΕ. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν η ενίσχυση του στερεότυπου που έχουν οι Βόρειοι για τους Νότιους, λόγω της συμμετοχής Ιταλών και Ελλήνων στο Qatargate, θα οδηγήσει σε διεύρυνση του χάσματος Βορρά-Νότου εκ νέου», μας έλεγε υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος. «Υπάρχουν ανοικτά θέματα που θα μπορούσαμε να τα βρούμε μπροστά μας. Ορισμένα είναι τεχνικά και άγνωστα στον ευρύ κόσμο αλλά πολύ σημαντικά», σημείωσε.

Θα μπορούσε ένα τέτοιο σκάνδαλο διαφθοράς με τη διαφαινόμενη ανάμειξη Ιταλών και Ελλήνων να φέρει ξανά στο προσκήνιο το χάσμα Βορρά-Νότου στην ΕΕ και να αναβιώσει τη θεωρία του «ηθικού κινδύνου», εκτός των άλλων, όπως 10 χρόνια πριν; Τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί αλλά κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Τόσο σε επίπεδο ηγεσιών όσο και αντικειμενικών οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη και την ΕΕ, που παλεύει με την ενεργειακή κρίση, διακρίνοντας πιθανή ύφεση στο βάθος.   

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v