Σημάδι αισιοδοξίας από τις τράπεζες!

Αν οι ειδήμονες έχουν δίκιο το β΄ τρίμηνο των τραπεζών θα είναι καλύτερο από το πρώτο. Όμως, πιο σημαντικό είναι κάτι άλλο: αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και κανά-δυο μήνες.

Σημάδι αισιοδοξίας από τις τράπεζες!
Η κατάρρευση της Lehman Brothers πέρυσι τον Σεπτέμβριο προκάλεσε συστημικό σοκ σε ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και επέτεινε τα προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες.

Το πρόβλημα ρευστότητας ήταν το κυριότερο το φθινόπωρο του 2008 και οι ελληνικές τράπεζες το ένιωσαν στο πετσί τους.

Τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις "πέταξαν" στο 7% και στο 8% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όμως, η πολιτική της ΕΚΤ να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στο επιτόκιο αναχρηματοδότησης, που σήμερα βρίσκεται πλέον στο 1% με ενέχυρο κρατικά και ιδιωτικά χρεόγραφα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, τις βοήθησε να ανασάνουν σιγά-σιγά.

Προς την ίδια κατεύθυνση βοήθησαν επίσης οι τιτλοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν ορισμένες τράπεζες σε συνδυασμό με κράτει στα δάνεια εντός κι εκτός Ελλάδος, τουλάχιστον από την πλειονότητα.

Κατόπιν ήρθε το πακέτο τόνωσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ και έσωσε την παρτίδα.

Αν όμως η ρευστότητα ήταν το Νο 1 πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών στην πρώτη φάση, η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση λόγω οικονομικής επιβράδυνσης και ύφεσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτελεί το σημαντικότερο δευτερευόντως.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης επιβάλλει την ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, τη διατήρηση των κερδών προ προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε υψηλά επίπεδα και την πολιτική των συντηρητικών προβλέψεων.

Αυτή τη στιγμή επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία σε πολλές χώρες που εκφράζεται μέσω του ράλι των χρηματιστηριακών αγορών και θέλει να έχουμε δει τα χειρότερα.

Επιπλέον, οι τράπεζες αναφέρουν ότι διαβλέπουν είτε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση από τον Φεβρουάριο και μετά, π.χ. Alpha και Πειραιώς, είτε σταθεροποίηση από τον Μάιο, π.χ. Εθνική.

Αντίθετα, άλλες αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το β΄ τρίμηνο.

Παρότι είναι πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα νέα είναι μάλλον ενθαρρυντικά.

Φυσικά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων για εταιρικούς πελάτες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ελπίζοντας η ανάκαμψη της ζήτησης να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους αργότερα.

Οι ρυθμίσεις, ως γνωστόν, μπορεί να αποδεχτεί από τη μία πλευρά ότι απλώς κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και καθυστερούν την εμφάνισή του και από την άλλη μπορούν να σώσουν την κατάσταση.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές από τη μία τράπεζα στην άλλη και από χώρα σε χώρα.

Τα αποτελέσματα της Eurobank στη Ρουμανία και στην Ουκρανία αποκάλυψαν ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ της Εθνικής στην Τουρκία δεν έδειξαν κάτι ανάλογο.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν λάθος να αγνοήσει κάποιος τα σημάδια βελτίωσης, παρά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καταγράφεται το α΄ τρίμηνο και μια νέα πιθανή μικρότερη άνοδός τους το β΄ τρίμηνο.

Το σωστό θα ήταν να περιμένει να περάσει το καλοκαίρι και να δούμε πώς έχει πάει ο τουρισμός στην Ελλάδα για να υπάρξει καλύτερη εικόνα.

Όμως, οι αγορές δεν περιμένουν, αλλά προεξοφλούν.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η αναμενόμενη μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πιθανόν να τα βρει στο απόγειό τους κάπου τον επόμενο χρόνο, σε χαμηλότερο σημείο από εκείνο όπου τα ήθελαν διάφορα απαισιόδοξα σε σενάρια πριν από λίγους μήνες.

Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αναβάθμιση των τιμών-στόχων των μετοχών τους από την κοινότητα των ξένων οίκων τους επόμενους μήνες.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v