Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απομόχλευση φέρνει την ανάπτυξη!

Η απομόχλευση δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Όμως, το αποτέλεσμα της διαδικασίας απομόχλευσης εμπεριέχει εκπλήξεις που θα πρέπει να γνωρίζουμε.

Η απομόχλευση φέρνει την ανάπτυξη!
Αν κανείς αγνοούσε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και απλώς είχε πρόσβαση στα στοιχεία για το συνολικό χρέος ως προς το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ, θα έφθανε πιθανόν σε διαφορετικά συμπεράσματα για το ποιες είναι περισσότερο υπερχρεωμένες από τα συνηθισμένα.

Κι αυτό γιατί εκείνες που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης είναι η Ιρλανδία με χρέος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υπερβαίνει το 650% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία και τη Βρετανία με 500% του ΑΕΠ και άνω.

Στις αμέσως αποκάτω θέσεις με συνολικό χρέος άνω του 350% ως προς το ΑΕΠ τους βρίσκονται η Ισπανία και η Πορτογαλία και έπονται η Γαλλία, η Ιταλία και η Νότιος Κορέα με 310% και άνω.

Με την «ευγενή» χορηγία του δημοσίου χρέους, που ανήλθε στο 165% του ΑΕΠ πέρυσι, η Ελλάδα αναρριχήθηκε κάμποσες θέσεις, πλησιάζοντας το 300%.

Η μεγάλη διαφορά της με τις άλλες χώρες, εκτός της Ιαπωνίας, είναι ότι υπερχρεώθηκε από το δημόσιο.

Σημειωτέον ότι στο χρέος του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνονται όλα τα δάνεια και τα χρεόγραφα που έχει εκδώσει.

Το επιχείρημα περί συνολικού χρέους είναι γνωστό από παλιά και δεν πρόκειται να σταθούμε σε αυτό.

Άλλωστε, έχει διάφορες πτυχές, όπως ποιοι διακρατούν το χρέος, π.χ. εγχώριοι επενδυτές ή ξένοι.

Όμως, το χρέος δεν μπορεί να ανεβαίνει για πάντα γιατί από κάποια στιγμή και μετά η χρηματοδότησή του θα γίνει αδύνατη χωρίς την εκτύπωση νέου χρήματος από την κεντρική τράπεζα, με τις γνωστές συνέπειες.

Ως εκ τούτου, η απομόχλευση είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία για υπερχρεωμένα κράτη όπως η Ελλάδα.

Με το δημόσιο χρέος σε παρατεταμένη άνοδο και το ιδιωτικό χρέος υπό τη μορφή δανείων να υποχωρεί μόλις κατά 2,5 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2009 μέχρι τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, η διαδικασία της απομόχλευσης στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της εταιρείας συμβούλων McKinsey, που βασίστηκε στην ανάλυση 32 επεισοδίων μείωσης χρέους μετά από κρίσεις από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, η διαδικασία απομόχλευσης διέρχεται τρία στάδια:

Κατά τη διάρκεια του αρχικού σταδίου, που διαρκεί 1 με 2 χρόνια κατά μέσο όρο, η εθνική οικονομία συρρικνώνεται, ενώ το χρέος του δημόσιου τομέα, κυρίως, και σε μικρότερο βαθμό του ιδιωτικού αυξάνεται.

Στο δεύτερο στάδιο, που διαρκεί από 4 έως 6 χρόνια
, ο ιδιωτικός τομέας μειώνει το χρέος του, ο δημόσιος συνεχίζει να το αυξάνει και η εθνική οικονομία παραμένει στάσιμη ή αναπτύσσεται με πολύ χαμηλό ρυθμό.

Στο τρίτο στάδιο, που διαρκεί περίπου 10 χρόνια κατά μέσο όρο, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, το δημόσιο χρέος μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται.

Υπό μία έννοια, όσο γρηγορότερα γίνει η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα τόσο το καλύτερο για την οικονομία.

Όμως, η ανωτέρω διαπίστωση βασίζεται σε κάποιες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey.

Ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να αναδιαρθρωθεί κι η χώρα να εφαρμόσει ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και αυξάνοντας τις εξαγωγές της.

Αν οι προϋποθέσεις δεν ευοδωθούν, η απομόχλευση μπορεί να είναι μικρότερη και οι ρυθμοί ανάπτυξης αναιμικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το πρότυπο της Ιαπωνίας.

Αναμφισβήτητα, κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ίσως δεν ακολουθήσει ακριβώς την προαναφερθείσα πορεία.

Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα.

Αν πάντως ήταν να την τοποθετήσουμε σε κάποιο στάδιο, θα εικάζαμε ότι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το αρχικό για να μεταβεί στο δεύτερο στάδιο.

Ο καιρός θα δείξει.

Πάντως, η ανάλυση της McKinsey δείχνει ότι η απομόχλευση φέρνει την ανάπτυξη υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v