Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια σε μια από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές αγορές του κόσμου, αυτή του Λονδίνου, οι ιδρυτές της Wealthyhood εκτίμησαν πως τελικά οι επενδύσεις ήταν ένα προνόμιο για λίγους. Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να λάβουν δράση ιδρύοντας τη Wealthyhood, μια εφαρμογή που θα έκανε τις επενδύσεις εύκολες και προσιτές για όλους. Μάλιστα, η πλατφόρμα έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο της ελληνική αγορά, με την υποδοχή όπως δηλώνει στο Euro2day.gr ο Co-Founder & CEO της εταιρείας, Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης, να είναι πρωτοφανής.
Βέβαια, οι επιτυχίες για τη Wealthyhood,δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς πρόσφατα πέτυχε δύο σημαντικές διακρίσεις στον 15ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας που πραγματοποιείται από την Εθνική Tράπεζα και το Business Seeds.
Συγκεκριμένα, αναδείχθηκε δεύτερη νικήτρια ομάδα, ενώ παράλληλα αναδείχτηκε και πρώτη νικήτρια στα ειδικά Βραβεία του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού για την Ενδυνάμωση των Νοικοκυριών στις Οικονομικές Αποφάσεις (ΕΝΝΟΙΑ) που απονεμήθηκαν φέτος για πρώτη φορά.
Γνωρίζουμε ότι η Wealthyhood είναι μια επενδυτική εφαρμογή που εστιάζει στη δημιουργία πλούτου και όχι στο βραχυπρόθεσμο κέρδος. Τι ήταν όμως αυτό που σας παρακίνησε να φτιάξετε μια πλατφόρμα;
«Πριν από τη Wealthyhood, περάσαμε αρκετά χρόνια μέσα από το financial industry σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές, αυτή του Λονδίνου. Ήταν εμφανές στα δικά μου μάτια ότι το «παιχνίδι» δεν παιζόταν με τους ίδιους όρους για τους θεσμικούς επενδυτές έναντι όλων ημών των υπολοίπων. Βλέπαμε ότι οι επενδύσεις ήταν ένα προνόμιο για λίγους: ένας κλειστός κόσμος, περίπλοκος και ακριβός, που απέκλειε το 99% του κόσμου. Αποφασίσαμε λοιπόν να το αλλάξουμε αυτό. Η αποστολή μας ήταν απλή: να φτιάξουμε μια εφαρμογή που θα έκανε τις επενδύσεις εύκολες και προσιτές για όλους.
Στόχος μας δεν ήταν ποτέ το γρήγορο κέρδος, αλλά να δώσουμε στη νέα γενιά, τους Millennials και την Gen Z, τη δυνατότητα να χτίσουν το μέλλον τους με σιγουριά, ενθαρρύνοντας τη λογική της μακροχρόνιας επένδυσης. Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που μια ολόκληρη γενιά σκέφτεται για την οικονομική της ανεξαρτησία. Δε γίνεται να το κάνεις αυτό αν δε χτυπήσεις στον πυρήνα του, να δώσεις δηλαδή όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται ένας νέος επενδυτής για να έχει ισότιμη πρόσβαση στις επενδύσεις».
Πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της Wealthyhood; Σε ποιους άξονες λειτουργεί;
«Η χρήση της πλατφόρμας είναι εξαιρετικά απλή. Αυτός ήταν ο στόχος μας από την αρχή. Θέλουμε ο οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από την εμπειρία τις γνώσεις και τον διαθέσιμο χρόνο του, να μπορεί να ξεκινήσει. Η λειτουργία της στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
- • Εκπαίδευση: Πρώτα απ' όλα, δίνουμε στον χρήστη τη γνώση για να νιώσει αυτοπεποίθηση. Μέσα από πάνω από 50 απλά, διαδραστικά μαθήματα και καθημερινές αναλύσεις, μαθαίνει τα βασικά χωρίς περίπλοκους όρους.
- • Αποταμίευση: Αντί τα χρήματα να κάθονται, τα Saving Vaults της Wealthyhood προσφέρουν ανταγωνιστικά επιτόκια.
- • Επένδυση: Εδώ καταργούμε όλα τα εμπόδια. Ο καθένας μπορεί να επενδύσει στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με μόλις 1€ και με μηδενικές προμήθειες. Παρέχουμε πρόσβαση σε χιλιάδες μετοχές και ETFs, ακόμα και σε κλασματικές μετοχές, για να μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα κομμάτι μιας ακριβής μετοχής.
- • Αυτοματοποίηση: Επειδή η καθημερινότητα είναι απαιτητική, δημιουργήσαμε το Wealthyhood Autopilot. Με ένα κλικ, η διαδικασία αποταμίευσης και επένδυσης μπαίνει στον αυτόματο, χωρίς κόπο».
Πριν λίγους μήνες κάνατε το ντεμπούτο σας και στην Ελλάδα; Ποια ήταν η υποδοχή που έχετε λάβει μέχρι στιγμής από την ελληνική αγορά; Ποιες είναι οι επενδυτικές τάσεις που παρατηρείτε στους Έλληνες;
«Ναι, το ντεμπούτο μας στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός και για εμάς είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άνοιγμα σε μια νέα αγορά. Είναι επιστροφή στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί πλέον την ευρωπαϊκή μας έδρα.
Η υποδοχή ήταν πραγματικά πρωτοφανής. Ακόμα και πριν η εφαρμογή ενεργοποιηθεί πλήρως, χιλιάδες χρήστες — πάνω από 10.000 για την ακρίβεια — είχαν ήδη γραφτεί στη λίστα αναμονής μας. Αυτή η απίστευτη ανταπόκριση μας έδειξε από την πρώτη στιγμή την τεράστια εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινού και επιβεβαίωσε την ανάγκη που υπήρχε για μια απλή και προσιτή επενδυτική λύση. Αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, παρατηρούμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες τάσεις. Φαίνεται ότι οι Έλληνες επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στη λογική της μακροχρόνιας επένδυσης, επιλέγοντας ETFs παγκόσμιων δεικτών για να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, με αυτή των ΗΠΑ να ξεχωρίζει και ιδιαίτερα στο κομμάτι της τεχνολογίας».
Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας;
«Η Wealthyhood ακολούθησε μια αντίστροφη πορεία: ξεκινήσαμε από το εξωτερικό, αποδείξαμε την αξία μας στην πιο ανταγωνιστική αγορά της Ευρώπης, και μετά ήρθαμε στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός, λοιπόν, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μας ξανασυστηθεί στο ελληνικό κοινό. Μας έβαλε στο επίκεντρο της ελληνικής fintech σκηνής και μας έδωσε την ευκαιρία να δικτυωθούμε με την επενδυτική κοινότητα της χώρας. Πέρα από την αναγνώριση, η συμμετοχή μας έδωσε τεράστια ώθηση στα επόμενα βήματά μας, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του B2B μοντέλου μας και τις συνεργασίες που ετοιμάζουμε με τράπεζες και άλλους οργανισμούς. Ήταν ένας καταλύτης για την εδραίωση μας στην Ελλάδα».
Εξελίχθηκε η ιδέα / πρότασή σας με τρόπους που δεν περιμένατε ή προς κατευθύνσεις που δεν είχατε σκεφτεί, κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιον τρόπο;
«Ναι, σίγουρα. Θα έλεγα ότι δεν άλλαξε η κεντρική μας ιδέα, αλλά ο διαγωνισμός λειτούργησε ως ένας επιταχυντής για το B2B μοντέλο μας, κάτι που δεν το περιμέναμε σε αυτόν τον βαθμό. Ο αρχικός μας στόχος ήταν πάντα ο απλός, καθημερινός χρήστης. Αυτό δεν άλλαξε. Αυτό που προέκυψε όμως μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού, ήταν η τεράστια ευκαιρία στο κομμάτι των συνεργασιών. Είδαμε από πρώτο χέρι το έντονο ενδιαφέρον από τράπεζες και άλλους οργανισμούς για να αξιοποιήσουν την τεχνολογία που έχουμε χτίσει. Έτσι, ενώ το B2B ήταν πάντα στα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας, ο διαγωνισμός το έφερε στο προσκήνιο και επιτάχυνε δραστικά την ανάπτυξη του. Μας βοήθησε να ωριμάσουμε τη στρατηγική μας και να προχωρήσουμε σε συζητήσεις για συνεργασίες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε αρχικά υπολογίσει».
Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Εθνικής Tράπεζας, είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;
«Υπήρχε μια σειρά από sessions που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα. Όμως, η πιο πολύτιμη καθοδήγηση που λάβαμε δεν ήρθε με τη μορφή κάποιου τυπικού σεμιναρίου, αλλά μέσα από την ίδια την ουσία του προγράμματος. Το πιο σημαντικό για εμάς ήταν η «δικτύωση» και η άμεση πρόσβαση στο ευρύ οικοσύστημα που έχει χτίσει η Εθνική Tράπεζα εδώ και χρόνια. Η επαφή με έμπειρα στελέχη και η δυνατότητα να ωριμάσουμε την ιδέα μας μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήταν ανεκτίμητη. Αυτή η τριβή και η άμεση σύνδεση με την αγορά ήταν η καλύτερη δυνατή καθοδήγηση. Μας έδωσε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τα σχέδιά μας με τρόπους που από μόνοι μας θα μας έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο. Αυτή η πρακτική υποστήριξη αξίζει πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε θεωρητική εκπαίδευση».
Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;
«Να περιμένετε πολλά και σημαντικά πράγματα. Η αποστολή μας δε σταματά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή για την ευρωπαϊκή μας πορεία. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπούμε και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, θα δείτε να ανακοινώνονται οι πρώτες μας στρατηγικές συνεργασίες με τράπεζες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς το B2B μοντέλο μας αναπτύσσεται ταχύτατα. Δεύτερον, το product. Δουλεύουμε ασταμάτητα για να κάνουμε την επενδυτική εμπειρία ακόμα καλύτερη. Οι Έλληνες χρήστες μας θα δουν σύντομα στην εφαρμογή μας τρία πολύ σημαντικά πράγματα: επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές, πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων προϊόντων σε μετοχές και ETFs και ένα νέο, AI co-pilot που θα τους υποστηρίζει ακόμα πιο έξυπνα στις αποφάσεις τους. Στόχος μας παραμένει ένας: να αλλάξουμε τον τρόπο που η νέα γενιά σκέφτεται για την οικονομική της ανεξαρτησία. Και αυτό είναι μόνο η αρχή».
Η Wealthyhood Europe είναι αδειοδοτημένη και εποπτεύεται στην ΕΕ από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο εποπτεύεται από την Financial Conduct Authority (FCA).
Τα δυνητικά οφέλη των επενδύσεων, περιλαμβανομένων των αποδόσεων που μπορούν να προσφέρουν, πρέπει να συνεκτιμηθούν σε συνδυασμό με τους κινδύνους που ενέχουν. Η αξία των επενδύσεων μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί και υπάρχει κίνδυνος απώλειας μέρους ή του συνόλου του αρχικού κεφαλαίου. Ο δυνητικός επενδυτής χρειάζεται να ενημερωθεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάθε μορφή επένδυσης σε σχέση με την αναμενόμενη απόδοση. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.
Ο 16ος Διαγωνισμός περιμένει τις επόμενες μεγάλες ιδέες
Η διαδικασία υποβολής προτάσεων για τον 16ο Διαγωνισμό είναι σε εξέλιξη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους έως την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025, ώρα 15:00 στο nbg.gr/competition.