Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πλουσιότεροι Ευρωπαίοι για το 2002

Η λίστα του περιοδικού Eurobusiness με τους 400 πλουσιότερους ευρωπαίους, (ανάμεσα τους και ηχηρά ελληνικά ονόματα), εκτός των ”πικάντικων” πληροφοριών, που περιέχει, δίνει την εικόνα του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού χώρου.

Οι πλουσιότεροι Ευρωπαίοι για το 2002
του Δημήτρη Γλύστρα

Τους 400 πλουσιότερους ευρωπαίους επιχειρηματίες καταγράφει για το 2002 η πρόσφατη ειδική έκδοση του περιοδικού Eurobusiness. Η κατηγοριοποιήση αυτή, δημοσιεύεται ανά δύο έτη και είναι ικανή να προσφέρει, πέρα από ειδήσεις τύπου ”rich and famous”, και εικόνα για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι στη γηραιά ήπειρο.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει, όπως και στην προηγούμενη καταγραφή του 2000, η Γαλλίδα Liliane Bettencourt με περιουσία που φτάνει τα 20,6 δισ. ευρώ. Το 2000 η περιουσία της κυμαινόταν στα 14,3 δις. ευρώ. Εκτός από τη L’Oreal, την κύρια πηγή του... μεροκάματου, η ζάμπλουτη κυρία διαθέτει τεράστια κεφάλαια επενδεδυμένα σε έργα τέχνης και κοσμήματα.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο Γερμανός Theo Albrecht, ο οποίος αύξησε την περιουσία του μέσα στην τελευταία διετία κατά 3 δισ. ευρώ, ώστε αυτή να φτάνει σήμερα τα 14,2 δισ. ευρώ. Ο Theo Albrecht, αν και η τιμή των δικών του γευμάτων έχει προ πολλού πάψει να τον απασχολεί, διαθέτει την πλειονότητα των μετοχών της περίφημης εταιρίας πώλησης φτηνών τροφίμων, Aldi.

O Francois Pinault από τη Γαλλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με συνολικό ύψος περιουσίας που φτάνει τα 11,4 δις. ευρώ. Ο Pinault ελέγχει το 48% της εταιρίας παραγωγής πολυτελών αξεσουάρ ένδυσεων, Louis Vuitton-Moet Henessy. Η ανέλιξή του κατά την περασμένη διετία ήταν σημαντική, καθώς από τα 5,6 δις. ευρώ και την 22η θέση, βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα.

Στην Πέμπτη θέση βρίσκεται ο Ισπανός Amancio Ortega, του οποίου η εταιρία, η Inditex προσπορίζει το 80% των πωλήσεών της από τα προϊόντα της διαβόητης εταιρίας ένδυσης Zara. O κ. Ortega, με περιουσία που φτάνει τα 8,9 δις. ευρώ απότελεί νέα είσοδο στη λίστα.

Στις θέσεις 6 και 7 βρίσκονται ο Γερμανός Curt Engleborn (8,8 δις. ευρώ)- μεχρι πρότινος ιδιοκτήτης της συμμετοχικής Corange, ο όποιος έκλεισε τη συμφωνία για την πώλησή της από το ”φορολογικό του φρούριο”, τη Βέρνη, καθώς και ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι (8,7 δισ. ευρώ). Ο ”μεγιστάνας των ΜΜΕ” της Ιταλίας, όπως συνήθως αποκαλείται, ανέβηκε στην 7η θέση από τη 18η το 2000, όταν η περιουσία του έφτανε μόλις τα ...5,95 δις. ευρώ

Ο Σουηδός Ingvar Kamprad, έχοντας υπό τον έλεγχό του αρκετές εταιρίες, με πλέον ίσως γνωστή τα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού Habitat, καταλαμβάνει την 8η θέση, έναντι της 65ης το 2000, έχοντας ανεβάσει το ποσό της περιουσίας του σε 8,2 δισ ευρώ.

Η μεγαλομέτοχος της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, Johanna Quandt βρίσκεται στην 9η θέση (στην 34η το 2000), με περιουσία που φτάνει τα 8,05 δις. ευρώ. Τελευταίος στη δεκάδα, αλλά μάλλον καθόλου στεναχωρημένος για αυτό, έρχεται ο Γερμανός κ. Dietmar Hopp, ιδρυτικό στέλεχος της SAP AG με περιουσία 7,95 δισ. ευρώ. Η έκπτωση του κ. Hopp από την 3η θέση, ερμηνεύεται εύκολα, αν συνδυαστεί με την πορεία των τεχνολογικών εταιριών ανά τον κόσμο το 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v