Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού στοιχηματίζουν 12 ”γκουρού” το 2005

Προτιμούν την εταιρία του Buffett, αλλά αποφεύγουν οτιδήποτε σχετίζεται με δολάριο και τράπεζες στις ΗΠΑ. Κερδίζουν 15% στη Ρωσία παρά την κρίση στη Yukos, προέβλεψαν το ”ράλι” των ενεργειακών μετοχών και τώρα προτείνουν εμπορεύματα, κοινή ωφέλεια και εταιρίες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και διαθέσιμα. Οι ”FT” συγκέντρωσαν τις απόψεις 12 ”γκουρού” για το 2005.

Η ολοκλήρωση ενός έτους οδηγεί πάντοτε τους ”παίκτες” στα αιώνια βασανιστικά ερωτήματα: Πώς θα κινηθεί η αγορά του χρόνου; Πού θα βρω τις καλύτερες αποδόσεις στο επόμενο έτος και τι πρέπει να αποφύγω;

Όμως, η μοίρα των αγορών είναι γραμμένη στα αστέρια και οι ”Financial Times” συγκέντρωσαν 12 ”προφήτες” για να καταθέσουν τις προβλέψεις τους και τα στοιχήματα που θα πραγματοποιήσουν εντός του 2005.

Ενώ το πάνελ των αναλυτών και οικονομολόγων δεν συμφωνεί σε όλα, προκύπτει συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα κριτικής σημασίας, όπως ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα συνεχίσουν να ενισχύονται επιδρώντας στο οικονομικό κλίμα αργά ή γρήγορα και τα εμπορεύματα και οι μετοχές που δίνουν ισχυρό μέρισμα θα ενισχυθούν.

Το σύνολο σχεδόν των αναλυτών προτείνει να αποφευχθούν οι επενδύσεις στις ΗΠΑ, τόσο επειδή όλες οι επιλογές είναι ήδη ακριβές όσο και λόγω του τρέχοντος κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων.

Φυσικά, οι εκτιμήσεις των ”γκουρού” διαφοροποιούνται αναλόγως της εμπειρίας και του κλάδου όπου δραστηριοποιείται ο καθένας. Ωστόσο, κάθε ένας αναλύει τα οικονομικά δεδομένα και προτείνει συγκεκριμένους κλάδους και τίτλους που υπόσχονται αποδόσεις.

Επιμέλεια: Γιώργος Φλώκας

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v