Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Χαλκιόπουλος: Χρονιά νέας ανόδου το 2017 για την Ευρωπαϊκή Πίστη

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς και τους στόχους της εταιρείας. Πώς αξιολογεί τα stress tests. Γιατί «βλέπει» πολλά deals και «ακριβότερα προϊόντα».

Ν. Χαλκιόπουλος: Χρονιά νέας ανόδου το 2017 για την Ευρωπαϊκή Πίστη

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Νίκος Χαλκιόπουλος μιλά στο Euro2day.gr για τα καυτά ζητήματα του ασφαλιστικού κλάδου, όπως η αξιολόγηση των πρόσφατων stress tests και τα πρώτα συμπεράσματα από την υιοθέτηση ενός ιδιαίτερα αυστηρού εποπτικού πλαισίου (Solvency II). Προβλέπει «ακριβότερα» ασφαλιστικά προϊόντα, τερματισμό της μείωσης τιμών στα συμβόλαια αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή πορεία της εγχώριας ασφαλιστικής παραγωγής. Σε ότι αφορά τέλος την Ευρωπαϊκή Πίστη, ο κ. Χαλκιόπουλος όχι μόνο θεώρησε ικανοποιητική την πορεία του 2016 (άνοδος παραγωγής, σημαντική κερδοφορία, προσέλκυση της EBRD στο μετοχολόγιο) αλλά επιπρόσθετα έθεσε για φέτος στόχο για ανάπτυξη 5% χωρίς την ανάγκη προσφυγής για πρόσθετα κεφάλαια στους μετόχους της εισηγμένης.

Κύριε Χαλκιόπουλε, ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα των stress tests των ασφαλιστικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πώς τα αξιολογείτε;

Αν κάποιος συνυπολογίσει στα αποτελέσματα και τα λεγόμενα «μεταβατικά μέτρα», τότε η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη όσο αρχικά φαίνεται.  Συμπερασματικά, τα stress tests έδειξαν πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα παραμείνουν φερέγγυες στο βαθμό που θα ακολουθήσουν μελλοντικά μια στρατηγική που θα δίνει έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους και κυρίως στη μείωση του ρίσκου που αναλαμβάνουν. Το τελευταίο βέβαια θα σημάνει και την προσφορά λιγότερο ανταγωνιστικών προϊόντων προς τους πελάτες τους. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου Solvency II είναι πολύ αυστηρές, ή/και γιατί ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τεράστια αποθεματικά, τα οποία υπόκεινται σε κινδύνους.

Αυτή η προσφορά λιγότερο ανταγωνιστικών («ακριβότερων») προϊόντων έχει αρχίσει να γίνεται ορατή στην Ελλάδα;

Σε πρώτη φάση, η τάση αυτή έχει αρχίσει να διαφαίνεται στα προϊόντα του κλάδου υγείας με τις εταιρείες να στρέφονται σταδιακά προς τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, αλλά και στα συνταξιοδοτικά προϊόντα μέσα από τη μείωση των τεχνικών επιτοκίων. Στην ουσία, για να είναι μια ασφαλιστική εταιρεία φερέγγυα θα πρέπει να σημειώνει κέρδη και να αναλαμβάνει περιορισμένες εγγυήσεις. Και περιορισμένες εγγυήσεις σημαίνουν λιγότερο ανταγωνιστικό προϊόν.

Ερχόμενοι τώρα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου, υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές τους;

Θα έλεγα ότι τα συγκεκριμένα ασφάλιστρα έχουν ήδη «πιάσει πάτο». Πέρα από τις μεγάλες μειώσεις που έγιναν κατά τα τελευταία χρόνια, είχαμε και άλλους δύο παράγοντες που επιβάρυναν τις ασφαλιστικές εταιρείες στα σχετικά συμβόλαια: Πρώτον, την άνοδο του σχετικού έμμεσου φόρου από το 10% στο 15% και δεύτερον την αύξηση των ορίων ασφάλισης που ξεκίνησε ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Άρα, η φορολογία αυξήθηκε, τα όρια ασφάλισης ανέβηκαν, η συχνότητα ατυχημάτων ανέκαμψε και το μόνο θετικό για τον κλάδο (αλλά ιδιαίτερα αρνητικό για τους πολίτες και την οικονομία γενικότερα) είναι η αύξηση της τιμής της βενζίνης, καθώς έτσι είναι πιθανόν να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους.

Το 2016 φαίνεται πως έκλεισε με μια άνοδο της εγχώριας ασφαλιστικής παραγωγής έναντι του ιδιαίτερα φτωχού 2015. Πώς θα μπορούσε να κινηθεί ο κλάδος κατά τη φετινή χρονιά;

Μεταξύ των παραγόντων του κλάδου, επικρατεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Όλοι μας έχουμε ενστερνιστεί τη μη κυκλοφορία του χρήματος και όλοι μας διαπιστώνουμε καθημερινά το τι μπορεί -ή καλύτερα τι δεν μπορεί- να προσφέρει το κράτος στους πολίτες σε τομείς όπως πχ η σύνταξη και η υγεία.  Αυτό που περιμένουμε σταδιακά από τον πολίτη, είναι να καταλάβει πως έχει κάθε συμφέρον να στραφεί στην ιδιωτική ασφάλιση. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η ασφαλιστική αγορά, είτε στην υγεία, είτε στη σύνταξη, είτε τέλος στους γενικούς κλάδους θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του πολίτη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου χαρακτήρισε το 2017 ως έτος επιχειρηματικών deals για τον κλάδο. Συμφωνείτε;

Σαφώς. Λόγω της εφαρμογής του Solvency II, απαιτείται από κάθε εταιρεία μεγάλος αριθμός επιστημόνων σε μια σειρά από τομείς. Πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξουν εταιρείες μικρού μεγέθους που θα βρεθούν σε αδυναμία να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα της Εταιρικής Διακυβέρνησης προσλαμβάνοντας το αντίστοιχο προσωπικό και καλύπτοντας το σχετικό κόστος.

Πώς εξελίχθηκε το 2016 για την Ευρωπαϊκή Πίστη και ποιοι ο φετινοί της στόχοι;

Το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για μας, καθώς καταφέραμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να σημειώσουμε ικανοποιητική κερδοφορία.  Επιπλέον, πέρυσι είχαμε την τιμή να προσελκύσουμε στο μετοχικό μας κεφάλαιο και την EBRD. Η αξιοπιστία που μας προσφέρει ένα τόσο ισχυρό όνομα, αναμφίβολα συμβάλει θετικά στις αναπτυξιακές μας προσπάθειες. Για φέτος προσβλέπουμε σε μια ανάπτυξη της τάξεως του 5%.

Η αύξηση αυτή της παραγωγής θα βασιστεί στην ανάπτυξη του δικτύου μας, (άλλωστε είμαστε μια εταιρεία που έχει λάβει σαφή θέση υπέρ των δικτύων) και θα προέλθει από βελτίωση επιδόσεων, τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και στους γενικούς κλάδους, εσχάτως μη εξαιρουμένου και του κλάδου αυτοκινήτων.

Ας έρθουμε τώρα στο ζήτημα των κεφαλαίων. Με βάση το Solvency II η αύξηση της παραγωγής απαιτεί και μεγαλύτερο ύψος κεφαλαίων. Θα απευθυνθείτε λοιπόν στους μετόχους σας για νέα κεφάλαια, όταν για φέτος έχετε ως στόχο την αύξηση παραγωγής κατά 5%;

Το θέμα του Solvency II και της απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας το έχουμε σπουδάσει πολλά χρόνια. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επενδύσεις μας ώστε να μην χρειάζονται κεφάλαια, ενώ παράλληλα διαθέτουμε επικερδή ασφαλιστικά προϊόντα.  Άρα η αύξηση των κεφαλαίων που θα χρειαστούμε για να υποστηρίξουμε την ανοδική παραγωγή θα προέλθει όχι από τους μετόχους μας, αλλά από την κερδοφορία μας και φυσικά από το τρέχον περίσσευμα εποπτικών κεφαλαίων που ήδη διαθέτουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v