Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kιτσικόπουλος (ΕΛΒΕ): Οι προβλέψεις για τα Λητώ και τα σχέδια στις ΑΠΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΕ εξηγεί πώς κατάφερε η εταιρεία -παρά την κρίση- να διατηρήσει ένα σημαντικό παραγωγικό κομμάτι στην κλωστοϋφαντουργία. Οι προβλέψεις για φέτος και τα πλάνα για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Kιτσικόπουλος (ΕΛΒΕ): Οι προβλέψεις για τα Λητώ και τα σχέδια στις ΑΠΕ
  • Του Τ. Τσομπανίδη

Τη συνταγή της διασποράς που εφαρμόζει στον όμιλο της ΕΛΒΕ περιγράφει στο Euro2day.gr ο διευθύνων όμιλος της εισηγμένης Τ. Κιτσικόπουλος, ενώ παράλληλα παραθέτει τις προβλέψεις για τα μεγέθη της μητρικής εταιρείας φέτος.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι επενδύσεις στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχιστούν, ενώ εκτιμά ότι τα καταστήματα «Λητώ» θα συμβάλουν στον τζίρο του ομίλου το 2017 με ποσό υψηλότερο των 20 εκατ. ευρώ.

Διαχρονικά δοκιμαστήκατε με την κρίση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας αλλά πέραν της διασποράς σας και σε άλλες δραστηριότητες, διατηρήσατε ένα σημαντικό παραγωγικό σας κομμάτι. Πώς το πετύχατε αυτό;

Η εδραίωση και η κυριαρχία των διεθνών αλυσίδων στον χώρο του ενδύματος συρρίκνωσαν τις δυνατότητές μας τόσο στις εξαγωγές όσο και στην εγχώρια αγορά. Στραφήκαμε όμως σε άλλους τομείς παραγωγής ενδύματος, φτιάξαμε μια καινούρια αγορά και κινούμαστε με έμφαση στις εξαγωγές.

Πώς διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια η εξαγωγική σας δραστηριότητα; Ποιες αγορές είχαν τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα και σε ποιες στοχεύετε σε μεγαλύτερο βαθμό διείσδυσης;

Για την ώρα εξάγουμε στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν σταματάμε την προσπάθεια για άνοιγμα νέων αγορών σε άλλες χώρες.

Πιστεύετε ότι η αξία της εταιρείας σας και οι τοποθετήσεις επενδυτών στη μετοχή σας μακροπρόθεσμα απέδωσαν θετικά;

Η ΕΛΒΕ είναι από τις λίγες εταιρίες που από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο δίνει κάθε χρόνο χρήματα στους μετόχους της. Έχει καθαρή θέση 18.000.000, όταν το 1995 είχε 1.000.000 ευρώ. Από κει και πέρα είναι θέμα των επενδυτών μας. Εμείς πάντως, και με γνώμονα την αξιοπιστία μας, θα επιστρέψουμε προς το τέλος του 2017 κεφάλαιο ίσο με 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα οικονομικά στοιχεία της μητρικής εταιρείας κατά το 2017;

Για τη μητρική, η εκτίμησή μας είναι για το 2017: τζίρος πάνω από 6.000.000, κέρδη πάνω από 1.000.000, δάνεια 1.000.000, ταμείο 4.500.000, ίδια κεφάλαια 17.600.000 ευρώ.

Πώς αντισταθμίσατε την απώλεια πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς που κατείχατε στα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά δίκτυα λιανικής γυναικείας ένδυσης έως το 2014 (Calzedonia, Intimissimi). Διατηρείτε ακόμη σχέσεις με τη μητρική εταιρεία και σε ποιο βαθμό;

Ως επιχειρηματίας έκρινα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να πουλήσω τα δίκτυα αυτά και το έκανα με γνώμονα φυσικά το όφελος όλων των μετόχων. Το αντιστάθμισμα ήρθε από την εξαγορά των δικτύων πώλησης βρεφικών ειδών «Λητώ» καθώς και την επένδυσή μας στον ενεργειακό κλάδο. Τα 14 καταστήματα «Λητώ» μάλιστα εκτιμάται ότι για το 2017 θα μας αποφέρουν πωλήσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Κρίνετε αποδοτική την έως τώρα επένδυσή σας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βλέπετε θετικά την ενίσχυση της μελλοντικής θέσης σας σε αυτές;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επένδυση που ταιριάζει στη χώρα μας λόγω κλιματικών συνθηκών, γι' αυτό και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτές αλλά και σε νεότερες προκλήσεις.

Πόση έμφαση δίνετε στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης; Ποιες δράσεις υλοποιείτε αυτή την περίοδο και ποιες αντίστοιχες σχεδιάζετε στο μέλλον;

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ίδια την ευθύνη που έχει ο καθένας μας ως μονάδα στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Όταν συνειδητοποιήσουμε το βάρος αυτής της ευθύνης, ευαισθητοποιηθούμε και πράξουμε ανάλογα, τότε σίγουρα θα διοικούμε υγιείς επιχειρήσεις, με προοπτικές και εξέλιξη. Παράγοντας για 5MW, το αντίστοιχο ηλεκτρικό ρεύμα το έτος, δίνουμε καθαρή ενέργεια σε 3.000 περίπου νοικοκυριά, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τη συμβολή μας στον τομέα της ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, ηλεκτρονικές συσκευές), στις δράσεις στήριξης προσφύγων (ενδύματα) αλλά και στην υποστήριξη και ενίσχυση της οικογένειας στην πόλη της Καβάλας (Κιτσικοπούλειο ίδρυμα - Βρεφονηπιακός Σταθμός).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v