Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ι. Μποζοβίτης (Praktiker): Πολυτιμότερο κεφάλαιο οι εργαζόμενοί μας

«Η κουλτούρα μας είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική», δηλώνει σε συνέντευξή του ο Sales & HR Director της εταιρείας. Τα «προνόμια» των εργαζομένων στην Praktiker και οι νέες πρωτοβουλίες της διοίκησης.

Ι. Μποζοβίτης (Praktiker): Πολυτιμότερο κεφάλαιο οι εργαζόμενοί μας

Υψιστη προτεραιότητα για εμάς, να προσφέρουμε σε κάθε εργαζόμενό μας ένα περιβάλλον ασφαλές και ευχάριστο, τονίζει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο Sales & HR Director της Praktiker Hellas Ιωάννης Μποζοβίτης. Το στέλεχος της Praktiker κλήθηκε να σχολιάσει την ανάδειξη της εταιρίας μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης όσον αφορά στο εργασιακό περιβάλλον (Best Workplaces) και εξηγεί ότι «στους ανθρώπους μας, το πολυτιμότερο κεφάλαιό μας, δίνουμε ίσες ευκαιρίες και παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξέλιξή τους».

Ο κ. Μποζοβίτης περιγράφει την προσέγγιση της εταιρίας όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας που διαμορφώνει, τονίζοντας ότι «η κουλτούρα μας είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική», τις παροχές προς τους εργαζόμενους αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες της διοίκησης της εταιρίας.

Τι σηματοδοτεί η ανάδειξη της Praktiker Hellas στη λίστα των Best Workplaces για το 2018;

Στην Praktiker Hellas, έχουμε χαράξει μία ανθρωποκεντρική στρατηγική, η οποία θέτει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των ανθρώπων μας. Ήταν ανέκαθεν στόχος μας να παρέχουμε στους εργαζομένους μας ένα εργασιακό περιβάλλον ασφαλές και ευχάριστο, που τους ενθαρρύνει να αναπτυχθούν σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Ένα εργασιακό περιβάλλον που κάθε άνθρωπός μας μπορεί να βάλει τη δική του προσωπική πινελιά και να αισθανθεί όμορφα από την πρώτη στιγμή. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι πρακτικές που ακολουθούμε έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μιας εξαιρετικής ομάδας, που παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε 11 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από ισχυρούς δεσμούς, κοινό τρόπο σκέψης και στόχο. Τα χαρακτηριστικά αυτά οδήγησαν στην ανάδειξη της εταιρίας μας στον θεσμό Best Workplaces σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό, για πρώτη φορά. Όταν ένας τόσο σημαντικός θεσμός θέτει την εταιρία που εργάζεσαι ανάμεσα σε κορυφαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης, δεν μπορείς παρά να αισθανθείς χαρά και περηφάνια, και φυσικά ευγνωμοσύνη για την ομάδα στην οποία ανήκεις.

Πώς ήρθε αυτή η διάκριση για την εταιρία;

Η εταιρική μας λειτουργία βασίζεται σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα που αφορά τους ανθρώπους μας, με πρακτικές και πολιτικές που εξελίσσουμε καθημερινά. Σε αυτό τον άξονα έχει θεσπιστεί ο «Θεσμός Βελτιωτικών Προτάσεων», ο οποίος παροτρύνει τους εργαζομένους να μοιράζονται τις ιδέες τους για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η επιχείρηση εσωτερικά, καθώς και σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών. Οι ιδέες αυτές μελετώνται σε βάθος, αξιολογούνται, μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης και βραβεύονται. Επιπλέον, στην εταιρία μας, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται απευθείας με την Ανώτατη Διοίκηση θέματα που τους απασχολούν και να ζητούν καθοδήγηση. Μικρές και μεγαλύτερες εσωτερικές γιορτές συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που εμπνέει και εμψυχώνει τους εργαζόμενους, δίνοντας στην καθημερινότητα της εργασίας πραγματικό νόημα, χτίζοντας παράλληλα δεσμούς οικογένειας. Ακόμη, με τον καθιερωμένο θεσμό Family Day, οι άνθρωποί μας μπορούν να προσκαλέσουν τους αγαπημένους τους στον χώρο εργασίας για να τους ξεναγήσουν στην εταιρία, να τους συστήσουν στους συναδέλφους τους και φυσικά όλοι μαζί να απολαύσουν στιγμές χαράς και χαλάρωσης. Τέλος, σημαντικός πυλώνας είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων μας, με στόχο να αναπτύσσουν τις επαγγελματικές αλλά και τις προσωπικές τους δεξιότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 27 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε καλλιεργήσει μια κουλτούρα διαρκούς ανάπτυξης των ανθρώπων μας, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 220.000 ανθροποώρες εκπαιδεύσεων.

Πέραν της συγκεκριμένης αξιολόγησης και βράβευσης, ποια είναι η προσέγγιση της εταιρίας όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας που διαμορφώνει;

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, η κουλτούρα μας είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς να προσφέρουμε σε κάθε εργαζόμενό μας ένα περιβάλλον ασφαλές και ευχάριστο. Κι αυτό αποτυπώνεται πάνω απ’ όλα στις αξίες μας: Ακεραιότητα, Αξιοκρατία και Διαφάνεια, Συνεχή Βελτίωση, Ικανοποίηση. Οι αξίες αυτές αντικατοπτρίζονται σε κάθε επίπεδο της δομής μας, σε όλες τις λειτουργικές μονάδες της εταιρίας μας και έχουν αποδέκτες τους πελάτες μας, οι οποίοι αποτελούν τη σημαντικότερη προτεραιότητα όλων μας. Αντικατοπτρίζονται στους ανθρώπους μας, το πολυτιμότερο κεφάλαιό μας, στους οποίους δίνουμε ίσες ευκαιρίες και παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξέλιξή τους. Με έμπνευση τις αξίες μας, επιδιώκουμε καθημερινά να κατακτούμε νέους στόχους και να χαράζουμε τη δική μας πορεία στην ελληνική αγορά. Ακόμη, υιοθετούμε συνεχώς νέες πρωτοβουλίες που κάνουν την καθημερινότητά μας λίγο πιο όμορφη. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε δημιουργήσει εξοπλισμένους χώρους εστίασης, αίθουσες διδασκαλίας, εξωτερικούς χώρους ανάπαυσης, parking εργαζομένων και δυνατότητα δανεισμού ηλεκτρικών εργαλείων για τις στιγμές που θέλουμε να γίνουμε «μάστορες» στο σπίτι μας. Ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον είναι σημαντικό να είναι και ασφαλές. Γι’ αυτό και φροντίζουμε να ενημερώνουμε διαρκώς το προσωπικό μας για τον Κανονισμό Υγείας και Ασφάλειας, να παρέχουμε στολές και εξοπλισμό που εξασφαλίζουν την ασφάλεια κάθε εργαζομένου, να έχουμε εξοπλισμένο φαρμακείο και εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό για έκτακτες ανάγκες ενώ παράλληλα διοργανώνουμε συχνά σεμινάρια πρώτων βοηθειών, πυρασφάλειας, αντιμετώπισης σεισμού καθώς και έκτακτων περιστατικών.

Υπάρχουν ειδικά προγράμματα ή παροχές προς τους εργαζομένους;

Το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους μας είναι ουσιαστικό, γι’ αυτό και έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχών αλλά και δράσεων που ανταποκρίνονται σε κάθε τους ανάγκη. Κάποιες από τις βασικές παροχές μας είναι το ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας, το οποίο παρέχουμε οικειοθελώς στους εργαζομένους μας από το 1993, οι τακτικές επισκέψεις ιατρού εργασίας και η τράπεζα αίματος. Ακόμη, μέσω του προγράμματος “Praktiker Education Fund” προχωρούμε στην οικονομική ενίσχυση εργαζομένων που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές ή και να παρακολουθήσουν προγράμματα εξειδίκευσης. Επιπλέον, με σκοπό να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων μας παρέχουμε ειδικές εκπτώσεις για αγορές από τα καταστήματα Praktiker, καθώς και ειδικές τιμές σε συνεργαζόμενες εταιρίες για πακέτα ταξιδιών και επιλεγμένες υπηρεσίες, όπως ασφάλιση αυτοκινήτου. Παράλληλα, βρισκόμαστε δίπλα τους σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής τους, προσφέροντας δωροεπιταγές στους νεόνυμφους συναδέλφους μας αλλά και κάθε φορά που γίνονται γονείς. Επιπλέον στην Praktiker Hellas πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη της ομάδας και τη συμμετοχική κουλτούρα, κάτι το οποίο αναπτύσσουμε μέσα από εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιούμε όλοι μαζί. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία «Μάστορες της Πόλης» είναι μία μακροχρόνια δράση-πρωτοβουλία της εταιρίας μας, την οποία υλοποιούμε από το 2012, επισκευάζοντας και φροντίζοντας εθελοντικά δημόσιους χώρους και υποδομές ΜΚΟ. Παράλληλα, η ομάδα της Praktiker Hellas συμμετέχει δυναμικά σε ομαδικές δρομικές εκδηλώσεις φιλανθρωπικού σκοπού, σε όλη τη χώρα, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή μας στο No Finish Line τον περασμένο Απρίλιο, όπου δημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη ομάδα.

Ποιος είναι ο αριθμός εργαζομένων και ποια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού της αλυσίδας;

Το 2018, ο αριθμός των εργαζομένων μας είναι 1.600, σημειώνοντας αύξηση 10%, στην οποία συνέβαλε το άνοιγμα του νέου μας καταστήματος στην Ανθούσα, αλλά και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του τελευταίου έτους. Σε επίπεδο ποσοστού εργαζομένων, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που απασχολούμε περίπου ίσα ποσοστά, 49,4% γυναίκες και 50,6% άνδρες, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι ίσες ευκαιρίες προς όλα τα στελέχη μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας.

Πώς αντανακλάται στην αποτελεσματικότητα της εταιρίας η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό;

Η δεμένη ομάδα της Praktiker Hellas καταφέρνει καθημερινά να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και να βγαίνει νικήτρια σε κάθε νέα πρόκληση. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο προσωπικό ενδιαφέρον των εργαζομένων μας για την εταιρία και την ικανοποίηση των πελατών μας. Το εξαιρετικό εργασιακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, μας παρακινεί καθημερινά όλους να χτίζουμε ακόμη πιο ισχυρές σχέσεις με τους συναδέλφους μας και αποδεικνύουν στην πράξη την αφοσίωση προς την εταιρία, με το 94,8% των ανθρώπων μας να παραμένουν στην οικογένεια της Praktiker για περίπου 10 έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v